Spolni odnosi u trudnoći

dr. Zdravko Jeleković, ginekolog
Spolni odnosi u trudnoći

U trudnoći su spolni odnosi dozvoljeni zdravim trudnicama, a zabranjeni trudnicama kod kojih postoje znakovi prijetećeg pobačaja ili prijevremenog poroda, kao što su krvarenje, povremene kontrakcije, skraćen ili otvoren vrat maternice. Odnosi se isto tako ne preporučuju i kod nekih drugih stanja (napr. infekcija u genitalnom sustavu, spontani pobačaji u anamnezi, nakon izvođenja serklaže, te kod abnormalnog smještaja posteljice- placenta praevia).

Dok god je trudnoća uredna, odnosi se mogu imati i oni ne mogu štetiti bebi. Gusti sluzavi čep u grliću maternice štiti bebu od infekcije, a vodenjak i maternica također imaju zaštitnu funkciju.

Tijekom trudnoće žena doživljava mnoge promjene koje mogu utjecati na seksualni život. U prvom tromjesečju zbog mučnina, većeg umora ili straha da bi odnos mogao naškoditi bebi, neke trudnice pokazuju  manji interes za spolni odnos. Drugo tromjesečje  je najbolji period kada više nema mučnina, žena se bolje osjeća, raste libido. I  hormonske promjene doprinose da se žena osjeća ljepše i privlačnije; sjajna koža, bujna i meka kosa, povećane grudi, zaobljeni bokovi, zaokruženi trbuh. Veći dotok krvi u genitalne organe i pojačani vaginalni iscjedak omogućuju da žena intenzivnije doživljava orgazam. U trećem tromjesečju zbog veće zaobljenosti trbuha bit će potrebno prilagoditi položaj kako trbuh i maternica ne bi bili opterećeni (napr. trudnica na partneru, trudnica na boku, a partner iza nje, partner na stolici, a trudnica u njegovom krilu..). U ovoj fazi trudnoće dolazi do pada libida. Nakon orgazma dijete se može pojačano micati, a to je posljedica ubrzanih otkucaja srca mame.

I muški partneri proživljavaju promjene koje nosi trudnoća. Od smanjene želje za spolnim odnosima zbog straha od povrede ploda do opuštanja zbog nekorištenja kontracepcije, te uživanja u tjelesnim promjenama (povećanim grudima, zaobljenom trbuhu) svoje partnerice.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija