Sterilizacija

Sterilizacija

Sterilizacija je trajni oblik kontracepcije, jer nakon zahvata žena ne može spontano, prirodnom oplodnjom ostati trudna. Stoga je važno da se odluka ne donese na brzinu već nakon podrobnog, detaljnog razgovora bračnih partnera, nakon kojega su obostrano zaključili da su završili planiranje obitelji.

Sterilizacija se izvodi operativno, danas laparoskopski, što znači da žena nema klasični rez na trbuhu, već mali u udubini pupka. Kroz taj se rez uvodi instrument koji omogućuje prikaz jajovoda i njihovo podvezivanje, koje se može izvesti na različite načine. Bitno je da se prekine kontinuitet jajovoda, te spermij ne može doći do jajne stanice i oploditi ju. Dan nakon operacije žena se otpušta kući i može imati slobodno odnose, jer nakon operacije više ne može zanijeti.

Po našem zakonu žena može podnijeti molbu, koju i suprug potpisuje, nakon 37.godine života. Nakon odobrenja sterilizacija se radi u bolnici na uputnicu. Ako u ranijoj životnoj dobi postoje medicinski razlozi zbog kojih trudnoća ugrožava zdravlje žene, a ona iz istih razloga ne može primijeniti druge oblike kontracepcije, Etičko povjerenstvo može odobriti sterilizaciju i mlađim osobama. Ove iznimke se odnose i na žene koje mogu genetski na dijete prenijeti neizlječive bolesti, no to je rijetko razlog.

Kod nas se sterilizacija rijetko izvodi, jer žene nisu dovoljno i kvalitetno informirane. Prevladava mišljenje, da nakon sterilizacije žena ulazi u menopauzu. Važno je naglasiti da nakon sterilizacije nema nikakvih promjena u organizmu, jer je to samo jedna mehanička prepreka, jajovodi su neprohodni, a sva ostala zbivanja su ista kao i prije sterilizacije. Mozak, hipofiza i jajnik i dalje jednako proizvode hormone, ciklus se ne mijenja i sve funkcionira kao i prije sterilizacije, jer se hormoni prenose putem krvi, a tu ne sudjeluju jajovodi. Dakle žena ne ulazi u menopauzu ranije, već u vrijeme kada bi se to zbilo i bez sterilizacije. Jajovodi su samo poveznica između maternice i jajnika, kroz koju prolazi spermij da bi oplodio jajnu stanicu, a potom se istim putem oplođena jajna stanica vraća u maternicu.

Rizik sterilizacije je kao i kod ostalih operativnih zahvata. Stoga žena mora učiniti sve laboratorijske nalaze, EKG, rtg pluća, internistički i anesteziološki pregled da bi se eventualni rizik sveo na nulu. U malom postotku žena opisuju se psihičke smetnje izazvane spoznajom da više ne može ostati trudna. Ako se je provela uredna preoperativna priprema, ovakvih smetnji ne bi smjelo biti, no danas je i lakše rješenje tog problema, jer žena može zanijeti, ali postupkom izvantjelesne oplodnje.

U drugim zemljama je sterilizacija vrlo popularna metoda i to u značajno mlađoj dobnoj skupini, nego kod nas. Vjerojatno je razlog nedostatak informacija, jer je to metoda, ako nema kontraindikacije za operaciju, vrlo efikasna, koja niti najmanje ne utječe na organizam žene, kao što je slučaj s hormonskom kontracepcijom ili uterinim ulošcima.

Mora se ipak reći, da su opisane rijetke trudnoće nakon sterilizacije. To svakako ovisi o metodi koja se je primijenila, a ova komplikacija je danas rijetkost.

U svijetu je popularna i sterilizacija muškarca, no taj zahvat je kod nas iznimka. Nema niti interesa, a i malen je broj liječnika urologa, koji to rade. Vjerojatno i ovdje nedostatak informacija i krivo tumačenje zahvata igra ulogu, jer se sterilizacija povezuje s kastracijom, što nema nikakve veze. Sterilizacijom se podvezuje sjemenovod pa u ejakulatu nema spermija. Funkcija testisa je i dalje normalna i nema nikakvih hormonskih promjena, koje bi utjecale na organizam muškarca. U muškaraca je operacija jednostavnija u odnosu na laparoskopiju kod žena, radi se u lokalnoj anesteziji, pa bi ju trebalo popularizirati.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija