Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija

Inkontinencija je nevoljno i nekontrolirano otjecanje mokraće, koje se može javiti u svim dobnima skupinama, premda učestalost raste s dobi žene. Studije u SAD-u pokazuju da teži oblik inkontinencije ima 7% žena u dobi od 20 do 39 godina života, 17% u dobi od 30-59, 23% u dobi od 60-79 te  32% u dobi iznad 80 godina života. Poremećaji mokrenja toliko remete kvalitetu života i svakodnevni ritam, da je sve podređeno tom problemu. Žena mora unaprijed planirati svoj raspored, koji je podređen mogućnostima korištenja sanitarnih prostorija, mijenjanju uložaka pa čak i odjeće, tako da je često poremećen cijeli radni proces, a žena cijelo vrijeme strahuje od mogućih neugodnosti.

Fizička aktivnost izvan radnog procesa je također poremećena, jer će ju najvjerovatnije prekinuti zbog nekontroliranog mokrenja. I najjednostavnija svakodnevna kupovina je problem iz istih razloga, a putovanja postaju vrlo komplicirana. Sve to ostavlja posljedice na fizičko i psihičko zdravlje žene, koja o tome ne voli govoriti, štoviše neugodno joj je to spomenuti i svom liječniku. Produljenje tegoba  rezultira promjenom radne sposobnosti, problemima na radnom mjestu, a promjene  utječu i na obiteljski život  pa i seksualne odnose, jer ih žena izbjegava. Ona počinje osjećati krivnju, često je prisutna depresija, strah da okolina ne primijeti mokre mrlje i miris urina. Stoga je dužnost liječnika da povede razgovor o tom problemu, otkrije uzrok, učini dostupne pretrage i preporuči način liječenja.

Već iscrpni anamnestički podaci usmjeruju liječnika na odabir pretraga. Naime, uzroci inkontinencije su različiti. Uglavnom navodimo slabost mišića i vezivnog tkiva u maloj zdjelici, a pogodovni čimbenici su česti i dugotrajni porodi, rađanje velike djece, težak fizički rad i manjak hormona. No liječnik će voditi računa i o drugim bolestima, koje isto mogu dovesti do ovih promjena (kronične plućne bolesti, razne neurološke bolesti i slično).

Moramo razlikovati nekoliko tipova urinarne inkontinencije: stresna, urgentna, miješana i prekomjerno aktivan mjehur.

Stresna inkontinencija je nevoljno otjecanje mokraće uzrokovano povišenjem tlaka u maloj zdjelici. Nema učestalog mokrenja, ali po danu, prilikom fizičkih aktivnosti poput trčanja ili kašljanja, kihanja, smijanja žena ne može zadržati mokraću. U mirovanju i noću žena nema problema.

Uzroci su vaginalni porodi, rađanje velike djece, debljina, kronični kašalj(pušenje).

Urgentna inkontinencija je karakterizirana iznenadnom potrebom za mokrenjem i bez obzira koliko brzo odlazi do WC-a, uglavnom ne uspije zadržati mokraću. Mokrenje može i ne mora biti učestalije kako po danu tako i po noći. Posebno su smetnje izražene pri pranju ruku, tuširanju, nemaju veze s fizičkom aktivnosti a intenzitet promjena se mijenja.

Glavni uzrok urgentne inkontinencije je nekontrolirana kontrakcija mokraćnog mjehura.

Miješana inkontinencija je kombinacija stresne i urgentne inkontinencije.

Prekomjerno aktivan mjehur uključuje učestalo mokrenje(više od 8 puta dnevno), noćno mokrenje, te odlazak na WC bez odlaganja.

Uzrok je  slabost mišićnog tkiva samog mjehura kao posljedica oštećenja živčanog sustava, koji kontrolira njihov rad ili otežanog otjecanja mokraće zbog promjena u mokraćnoj cijevi.

Učestale upalne promjene ili operacije mogu dovesti do suženja u mokraćnom sustavu, te žena mokri male količine mokraće,, ima osjećaj da ide kap po kap i na kraju nema osjećaj da je ispraznila mjehur.

Liječenje

Liječenje uključuje promjenu životnog stila, vježbe za jačanje muskulature zdjeličnog dna, vježbe za treniranje mokraćnog mjehura i po potrebi lijekove, odnosno kiruršku intervenciju.

U liječenju stresne inkontinencije blagog i umjerenog stupnja te miješane inkontinencije danas se primjenjuju i druge metode. Posljednjih tri godine laserska terapija je postala sastavni i priznati dio ove terapije.

Najnovija dostignuća u laserskoj tehnologiji su rezultirala razvojem nove, minimalno invazivne terapije koja se koristi u terapije urinarne stres inkontinencije.

Tehnologija nam omogućuje da imamo potpunu i sigurnu lasersku kontrolu termalnog efekta u tkivu sluznice u području uretre(mokraćne cijevi), vestibuluma(izlazni dio rodnice) i prednje stjenke rodnice. Laserska zraka valne duljine 2940nm dolazi do  sluznice i tzv. endopelvične fascije, koja je bogata kolagenom. Laser stimulira stvaranje novih krvnih žila, pozitivno djeluje na postojeći kolagen i obnavlja ga, ali  stvara i nova kolagena vlakna u prednje zidu rodnice i ušću mokraćne cijevi bez ikakvog djelovanja na površinu sluznice. Rezultat je  skraćenje i čvrstoća tretiranog tkiva i vraćanje u normalnu funkciju, zahvaljujući novom kolagenu i novim krvnim žilama.

U većine pacijentica već prvi tretman blage i umjerene inkontinencije poboljšava stanje, a drugi tretman se preporučuje nakon 4 tjedna. Ponekad je potreban i treći tretman nakon mjesec dana. Rezultati nekoliko studija pokazuju da je 85% žena zadovoljno rezultatima prvog tretmana, a 94.8% žena nakon 2.tretmana.

Rezultati u odnosu na težinu inkontinencije pokazuju da je 95% pacijenata zadovoljno i prvu godinu nakon terapije nemaju problema(od toga 90% s blagom i 76% s umjerenom inkontinencijom), no 5% pacijentica ima i dalje znakove inkontinencije.

U KBC Ljubljana ispitivanja na 107 žena su pokazala da je 96.3% žena imalo poboljšanje nakon 6 mjeseci, a samo u 4 žene je tretman bio neuspješan. Čak 92.5%žena ocijenilo je poboljšanje značajnim ili potpuno uspješnim.

Važno je podvući da nije bilo nikakvih komplikacija u tijeku ili nakon terapije.

Firma Fotona razvija lasersku terapiju od 1964. godine. Današnji aparati su sigurni, jer vlastiti kontrolni sistem zaustavlja proces ako nisu točno podešeni svi parametri. Er:YAG laser ima jedinstveni neinvazivni i neablativni termalni efekt(ne oštećuje tkivo) zahvaljujući posebnoj zaštićenoj tehnologiji (tzv. smooth mode). Djeluje samo terapijski, bez ikakvih neželjenih efekata.

Postupak

U rodnicu se uvodi posebno konstruirana staklena cijev, a u nju laserski nastavak kroz koji se pušta laserska zraka. Nastavak nema direktni kontakt sa sluznicom rodnice. Tijekom zahvata ne daje se anestezija, jer postupak nije bolan, Eventualno u trećoj fazi, kada se tretira izlaz/ulaz rodnice, ako žena osjeća bol i pečenje, može se  dati lokalna anestezija (lokalni spray).

U prvoj fazi tretira se laserom prednja stjenka rodnice i mokraćna cijev, drugim nastavkom potom cirkularno rodnica, a trećim sluznica na izlazu rodnice. Postupak traje oko 20 minuta, nakon čega žena odlazi i posvećuje se dalje svojim svakodnevnim obvezama.  Nekoliko dana poslije tretmana pojačan je iscjedak iz rodnice i u to vrijeme se ne preporučuje spolni odnos(neki autori dozvoljavaju spolni odnos već nakon dva do tri dana).

U žena s inkontinencijom potrebna su dva do tri tretmana u razmacima od mjesec dana. Ako se laser radi samo zbog obnavljanja i poboljšanja tkiva rodnice (široka rodnica nakon poroda, slabije stjenke, mlohave) dovoljna su obično dva tretmana u razmaku od 4 tjedna.

Prednosti terapije laserom

-sigurna i brza metoda bez negativnog učinka

-bezbolna je i izvodi se bez anestezije ambulantno

-minimalno invazivna, nema kirurškog zahvata, rezanja, šivanja i slično

-postupak je gotov za 20 minuta

-žena odlazi kući, nije potrebno mirovanje niti bolovanje

-ne prekida se uobičajeni životni ritam

-zateže stjenku rodnice i mokraćne cijevi

-nakon 2-3 tretmana žena je suha, izbjegla je kirurški zahvat

-ponavlja se nakon 12-18mjeseci ali jedan tretman.

Zaključak

Podaci govore da se danas stresna inkontinencija blažeg i umjerenog stupnja te miješana inkontinencija mogu liječiti neinvazivnim metodama sa zadovoljavajućim rezultatima.

Uz uglavnom potpuno i u manjem broju pacijentica djelomičnu eliminaciju simptoma inkontinencije, pacijentice poboljšavaju i svoj seksualni život, jer su lokalni uvjeti značajno bolji.

U starijoj dobnoj skupini neko autori ovom metodom rješavaju i tzv atrofiju rodnice koja je posljedica manjka ženskih hormona, a izaziva isto neugodne simptome.

Laserska terapija svakako odgađa operativnu korekciju (koja nema 100%tno izliječenje) i u visokom postotku rješava  probleme inkontinencije.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija