Zdravi zubi

Zdravi zubi

"Puna usta" zdravih zuba, izuzetno su važna za opće zdravlje. Promjene u prehrani uzrokovane gubitkom zubi povećavaju rizik od srčanih i drugih kroničnih bolesti. Upozorenje stiže iz istraživanja objavljenom u Jonnidl of the American Dental Association.

Znanstvenici na Harvardu procijenili su odnos između gubitka zuba i promjena u prehrani kod 31.813 muških zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u velikom višegodišnjem istraživanju o zdravstvenim navikama. Mjerilo se uzimanje specifičnih namirnica i hranjivih tvari, poput voća, povrća, vlakana, kolesterola, nekih masnoća i vitamina.

Tijekom istraživanja 78,3 muškaraca nije izgubilo ni jedan zub, 18.8 posto izgubilo je jedan do četiri zuba, a 3,8 posto pet i vise zuba. Primijećeno je da su muškarci koji su gubili zube, posebno u grupi "pet i vise", uzimali, bitno manje vlakana, voća i povrća, te vitamina E nego oni s vise zubi. A prehrana bez tih namirnica i tvari podloga je za nastanak kroničnih bolesti srca i probavnog sustava, pa i raka. Vrijedi, dakle, učiniti sve da se sačuvaju zubi.

Opasnih 5 za zube...

1. Mlijeko

Mlijeko sadrži puno kalcija i zato je dobro za zdravlje. S druge strane, mliječni šećer uništava caklinu i može izazvati karijes. Upravo bi zbog toga djeca trebala izbjegavati piti mlijeko odmah prije spavanja, a to vrijedi i za odrasle. Nakon čaše mlijeka te prije spavanja obavezno operite zube.

 2. Limun

Limun je prepun vitamina C, a neki ga koriste i kao pomoć pri izbjeljivanju zubi no takva navika može biti vrlo štetna. Limunska kiselina je vrlo jaka te može oštetiti zubnu caklinu. Ako pri ruci nemate četkicu usnu šupljinu isperite običnom vodom. "Sok od citrusa sadrži mnogo vitamina, minerala i hranjivih sastojaka no jednako tako sadrži i velike količine šećera i snažnih kiselina koje su neprijatelj naših zubi"

 3. Sok od naranče

Sok od citrusa kao što je naranča ili grejp sadrži mnogo vitamina, minerala i hranjivih sastojaka no jednako tako sadrži i velike količine šećera i snažnih kiselina koje su neprijatelj naših zubi te mogu izazvati žućkaste mrlje i oštećenja na caklini. Nekoliko gutljaja vode nakon konzumacije ukusnog soka smanjiti će štetan utjecaj na zube.

 4. Suho voće

Ukusno suho voće savršen je saveznik kod mršavljenja jer će vas dugo držati sitima, a prepuno je vitamina i minerala. No kada je riječ o zubima ova slatka namirnica njihov je najgori neprijatelj. Osim što je ljepljivo suho voće je prepuno šećera. Ono se lijepi po i između zubi te može izazvati karijes. Jedini način da se riješite ostataka voća po zubima je četkanje.

 5. Crno vino

Iako je crno vino dobro za srce i cirkulaciju, njegova kiselina uništava zubnu caklinu. Stručnjaci preporučuju pranje zubi sat vremena nakon ispijanja vina, a ako pri ruci nemate četkicu grgljajte običnu vodu. 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija