Zubni kamenac

Zubni kamenac

Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima. Najčešće ga nalazimo na prednjim donjim sjekutićima i gornjim kutnjacima, jer su tu smješteni izvodni kanali žlijezda slinovnica.
Kamenac nastaje iz zubnog plaka (mekih naslaga),koji se u ustima stvara već pola sata nakon pranja zubi. U plaku se nalaze bakterije koje su normalno prisutne u usnoj šupljini, a kamenac se počne formirati nakon 7 dana. Za stvaranje kamenca odgovorna je hrana koju jedemo i loše navike koje imamo, kao što su pijenje kave, pušenje i pijenje obojenih pića, što dovodi do obojenja kamenca. On postaje žuto-smeđi.
Zubni kamenac uglavnom nastaje kod pacijenata koji imaju slabe higijenske navike, ali i kod onih koji redovito i temeljito peru zube. Tada je uzrok gusta slina i njeno smanjeno lučenje. Uzrok nastanka kamenca mogu biti i loši i odstojeći ispuni i ortodontski aparatići, jer je takva mjesta puno teže temeljito očistiti.
U kamencu je prisutno puno bakterija koje djeluju na caklinu tako što ju omekšavaju i ona postaje podložnija karijesu. Bakterije djeluju i na gingivu, tako da je ona sklona upalama. Ako upali dodamo mehanički pritisak kamenca na gingivu, dobijemo konstantnu upalu ili gingivitis, koji ako ne uklonimo uzroke njegova nastanka i ne održavamo zube čistima, sigurno prelazi u parodontitis ili upalu potpornog aparata zuba.

Kamenac se uklanja ultrazvučno, nakon čega je potrebno zube dobro ispolirati ili ispjeskariti da bi površine bile potpuno glatke.

Potrebno ga je čistiti jednom godišnje, a kod nekih pacijenata i češće.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija