Kako odabrati najboljeg ortodonta?

dr.sc. Ivana Rupić, spec. ortodoncije
Kako odabrati najboljeg ortodonta?

Ortodont ili specijalist ortodoncije postaje se nakon fakulteta dentalne medicine i dodatne trogodišnje kliničke i teoretske edukacije. U Hrvatskoj tu edukaciju provodi Stomatološki fakultet i Klinika za stomatologiju u Zagrebu.

Kako odabrati najboljeg ortodonta?

Najbolji ortodont je onaj koji svakom pacijentu pristupa individualno: kod svakog pacijenta uzima u obzir njegovo samopoimanje i doživljavanje izgleda svog lica i osmijeha. Poštujući pacijentove želje, radi se procjena pacijentovog lica: simetrije, profila, analiza osmijeha, položaja krune i korijena zuba, zagriza, funkcije mišića lica oko područja usta u mirovanju, osmijehu i govoru.

Ortodontska dijagnostika još uključuje i procjenu funkcija žvakanja, gutanja i disanja. Kod djece se još dodatno radi procjena smjera i intenziteta rasta lica i zuba. Planira se i prostor koji je potreban da bi se zubi smjestili u idealni luk. Analize se rade i na profilnoj rendgenskoj snimci lica i sastoje od mjerenja i vrednovanja niza odnosa koštanih struktura i mekog tkiva. Nekada su ti odnosi kod pacijenta više u disbalansu, pa se u plan terapije uključuje i maksilofacijalni i estetski kirurg.

To su sve dijelovi kvalitetnog ortodontskog plana. Nakon njega radi se plan kako će se zadani ciljevi i željene promijene postići - temeljiti biomehanički plan pomaka zuba i/ili kostiju lica u nekoliko faza i konačno vremenska procijena ukupnog trajanja ortodontske terapije.

Korak dalje od ortodoncije?

No, ortodoncija nije samo to. Kvalitetan ortodont se bavi i ortopedijom dječjeg lica, potičući ili usporavajući rast pojedinih kostiju lica što u konačnici rezultira najboljim mogućim žvačnim odnosima, skladnijim licima i profilima. Predviđanje ortodontske terapije zahtjevno je i u slučajevima rasta i razvoja ponekad nije moguće sigurno predvidjeti do kada će teći rast čeljusti. Uvijek je potrebno birati vrijeme koje je najbolje za pojedinu fazu ortodontskog liječenja pa je nekad potrebno čekati da dijete dosegne određenu dob.


Što to znači čekati na red za ortodontsku terapiju?

Zbog nedovoljne informiranosti često se pogrešno tumači da je dijete na „listi čekanja“ na ortodontsku terapiju, gdje to u većini slučajeva nije točno. Često se ne čeka da dijete dođe na red za aparatić već da dosegne najbolju dob za pojedinu fazu ortodontskog liječenja ili za pojedini postupak. Nerazlikovanje čekanja biološke dobi i čekanja na administrativno dodjeljivanje aparatića rezultira s poimanjem da su liste čekanja u ortodonciji među najdužima u hrvatskom zdravstvu. To uglavnom nije istina i tek malim promjenama sustava praćenja i obrade pacijenata mogu se riješiti „liste čekanja“.

Dijete u ortodontsko praćenje često ulazi s prvim trajnim zubima, oko 6. godine i iz ortodontskog praćenja izlazi sa završetkom rasta i razvoja što se često preklapa s punoljetnosti. Ako je dijete u postupku praćenja njegovog rasta, ono nije na listi čekanja. Najbolji specijalisti ortodoncije usmjeravanjem rasta i razvoja i ispravljanjem funkcija usne šupljine pokušavaju napraviti najbolje učinke za žvačni sustav i estetiku lica i zubi. Kada do aparata dođe, najbolja ortodontska terapija je ona koja slijedi kvalitetan plan nastao na temelju vrlo detaljne dijagnostike.

Ortodont i pacijent najbolji su tim u postizanju najljepšeg osmijeha. Neprocjenjivo je zadovoljstvo vratiti pacijentima osmijeh, samopouzdanje i sreću.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija