Nevidljivi aparatić - Invisalign ili bravice

dr.sc. Ivana Rupić, spec. ortodoncije
Nevidljivi aparatić - Invisalign ili bravice

Na tržištu postoji niz različitih vrsta prozirnih bravica i niz različitih sustava prozirnih folija. Svaki od njih ima prednosti i nedostatke s kojima pacijent treba biti upoznat prije nego donese odluku koja prozirna ortodontska terapija je za njega najbolja.

1. SAMODISCIPLINA

Ortodontska terapija prozirnim folijama zahtijeva samodisciplinu u samom nošenju folija. Nošenje folija 20-22 sata na dan broj je koji stalno pacijentima ponavljamo i koji se mora poštovati. U suprotnom ishod terapije može biti djelomičan. Kod fiksne ortodontske terapije tih problema nema jer se aparatić do završetka terapije ne može skinuti i na taj način sam pacijent uglavnom ne može narušiti tijek terapije.


Shutterstock

Folije : prozirne bravice - 0:1.

2. ORALNA HIGIJENA

Prednost Invisaligna je u tome što je on u isto vrijeme i fiksna i mobilna ortodontska terapija. Naime, radi se o folijama koje se skidaju prije jela i ponovno stavljaju nakon, što mu daje izuzetnu prednosti u higijeni i oralnom zdravlju nad klasičnim aparatićem s bravicama. Kod aparatića s bravicama imperativ je na oralnoj higijeni, u protivnom dolazi do povećane akumulacije plaka i potencijalne mogućnosti za nastanak karijesa i upale parodonta. Oralna higijena je otežana i uglavnom treba biti nadopunjena dodatnim sredstvima za oralnu higijenu poput zubnog tuša, interdentalinih četkica i posebnih ortodontskih četkica, dok to kod Invisaligna nije slučaj. U današnjem užurbanom životu, posebno kod odraslih gdje je vrijeme dragocjeno ponekad nema vremena za pridavanje prevelike pažnje adekvatnoj oralnoj higijeni nakon svakog obroka.

Folije : prozirne bravice - 1:1.

3. PREHRAMBENE NAVIKE

Prehrambene navike se kod klasične fiksne terapije trebaju modificirati s ciljem da se smanji mogućnost mehaničkog oštećenja aparatića. Prozirne folije se skidaju prije jela pa nema ni takvih zahtjeva.

Folije : prozirne bravice - 2:1.

4. VIDLJIVOST APARATIĆA

Jedna od prednosti «nevidljivog aparatića» proizlazi već iz samog naziva. Bilo da se radi o folijama ili o prozirnim bravicama terapija je po pitanju vidljivosti diskretna. Folije su transparentne (prozirne) i samim time drugima jako teško uočljive. Fiksna ortodontska terapija estetskim bravicam slabo je primjetna, ali ipak više u odnosu na prozirne folije.

Folije : prozirne bravice - 3:1.

5. BROJ KONTROLA

Učestalost dolazaka kod fiksne ortodontske terapije bijelim bravicama je svakih 4 do 6 tjedana, dok je kod terapije prozirnim folijama jednom u 2 ili 3 mjeseca. Taj smanjeni broj ortodontskih kontrola kod ortodontske terapije folijama stavlja veću odgovornost na pacijenta u odnosu na fiksnu terapiju bravicama, no u oba slučaja ortodonta je zadužen za kontrolu i vođenje terapije.

Folije : prozirne bravice - 4:1.

6. POPRAVCI ZUBA ZA VRIJEME ORTODONTSKE TERAPIJE

Zahvati na zubima za vrijeme trajanja fiksne ortodontske terapije mogu se neometano raditi. To nije slučaj kod terapije prozirnim folijma. Ukoliko se rade određeni zahvati na zubima u tijeku terapije, izgled zuba se može promijeniti pa tada folije više ne sjedaju na zube pravilno. U tom slučaju uzima se ponovo 3D sken zuba i izrađuju nove folije koje će odgovarati promijenjenom izgledu krune zuba. To produžuje sam tijek ortodontske terapije prozirnim folijama. Kako svi zubi prije ulaska u ortodontsku terapiju trebaju biti sanirani i uz adekvatnu oralnu higijenu tijekom trajanja ortodontske terapije, računamo da do ovakvih situacija ne bi trebalo biti doći. Ako ipak dođe, prednost ima fiksna ortodontske terapija prozirnim bravicama.


Shutterstock

Folije : prozirne bravice - 4:2.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija