Keramičke ljuskice - Veneers - jeste li kandidat?

univ.mag. Nives Romana Beketić Lušić, stomatolog
Keramičke ljuskice - Veneers - jeste li kandidat?

Rješenje za mnoge estetske nedostatke zubi kao što su nepravilni, napuknuti ili diskolorirani zubi (različitih boja) upravo su keramičke ljuskice, poznati i kao veneers (engl.).

Keramičke ljuskice su tanke ljuskice keramike koje se lijepe na površinu zuba koja je prethodno tanko izbrušena. Keramika kao materijal posjeduje spoj iznimne kvalitete s dobrim estetskim svojstvima, riječ je o visokoj otpornosti i translucencijom sličnoj caklini zuba, što ga čini idealnim za: produživanje i preoblikovanje zuba, zatvaranje razmaka, ispravljanje otkrhnutog zuba, prekrivanje mrlja i diskoloracije zuba.

Posavjetujte se sa svojim doktorom dentalne medicine jeste li ste dobar kandidat za keramičke ljuskice. Jako je bitno jasno izreći svom dr.med.dent. svoje želje te saznati koje su mogućnosti keramičkih ljuskica kako biste postigli optimalan estetski rezultat. Dobro se upoznajte s tijekom terapije, njenim mogućnostima i ostalim pitanjima koja Vas zanimaju, kako biste bili svjesni svih mogućnosti, imali realna očekivanja i bili zadovoljni krajnjim rezultatom.

Potpunim pregledom i medicinskom dijagnostikom utvrđuje se stanje Vaših zubi, i pristup analizi i stvaranju optimalnog, proporcionalnog osmijeha za Vas, taj dio se popularno zove i dizajn osmijeha (smile design). Zajedno sa svojim doktorom dentalne medicine potvrdite optimalan osmijeh, nakon čega se brusi vanjska caklina zuba kako bi se adhezivnim ljepilom tanka ljuskica zalijepila za zub. Zatim se uzima otisak zubi za izradu preciznog modela na kojem dentalni tehničar izrađuje ljuskice. Kad su ljuskice gotove, radi se proba gdje se provjerava i potvrđuje boja i oblik ljuskica prije postavljanja. Bitno je dobro i precizno komunicirati sa dr.med.dent. kako biste bili zadovoljni krajnjim rezultatom. Nakon Vaše potvrde kreće se na lijepljenje ljuskica, naravno zubi se prije temeljito čiste da bi ljepilo bolje prianjalo te se postavljaju ljuskice.

Održavanje higijene kod postavljenih keramičkih ljuskica jednako je standardnoj oralnoj higijeni, dakle, temeljito i redovno četkanje te je funkcija zubi jednaka kao i kod Vaših prirodnih zubi. Međutim, svakako pazite na svoje ljuskice i izbjegavajte jako tvrdu hranu i škrgutanje zubima da biste spriječili moguće pucanje ljuskica. 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija