Kontracepcija

dr. Alex Jukić, ginekolog
Kontracepcija

Kontracepcija podrazumijeva sve metode za sprječavanje trudnoće, odnosno njezino planiranje.

Prilikom primjene bilo koje metode kontracepcije važno je poznavati svoje tijelo, želje i stavove te odabrati odgovarajuću metodu na temelju općeg zdravstvenog i ginekološkog stanja, medicinskih nalaza, laboratorijskih vrijednosti i načina života. Najbolje se posavjetovati s odabranim ginekologom te nakon dobivanja svih važnih informacija o svakoj pojedinoj metodi doći do zaključka koja je optimalna.

Načelno, kontracepciju možemo podijeliti na trajnu, odnosno ireverzibilnu, i na privremenu, odnosno reverzibilnu. Trajna kontracepcija podrazumijeva sterilizaciju muškaraca (vazektomija) te sterilizaciju žena (podvezivanje jajovoda).

Sve ostale metode kontracepcije su privremene.

Sterilizacija žene se izvodi presijecanjem ili “podvezivanjem” jajovoda, čime se sprječava da jajna stanica iz jajovoda stigne u maternicu, kao i prolaz spermija do jajne stanice.

Sterilizacija muškarca podrazumijeva presijecanje sjemenovoda, čime se sprječava da spermiji budu izbačeni sa sjemenom tekućinom. Sterilizacija muškarca nakon izvršene vazektomije je postignuta tek nakon nekoliko mjeseci jer je potrebno određeno vrijeme da se iz kanala eliminiraju svi preostali spermiji, a svakako je važno napomenuti da vazektomija ne utječe na seksualnu potenciju.

METODE BARIJERE

U metode barijere, tj. mehaničke metode, ubrajamo kondom (prezervativ), femidom (ženski kondom), dijafragmu te cervikalnu spužvicu.

Kondom je najčešće korišteni oblik kontracepcije. Pruža mehaničku zaštitu i sprečava međusobni kontakt sluznica spolnih organa i kontakt sluznica s tjelesnim tekućinama (krv, ejakulat, preejakulat, vaginalna tekućina). Djelotvornost mu je od 85 % (kod prosječnog načina korištenja) do 98 % (kod idealnog korištenja koje uključuje pravilno čuvanje, otvaranje, stavljanje te ispravan rok trajanja). Dodatna prednost kondoma jest u sprječavanju širenja spolno prenosivih infekcija.

Ženski kondom ili femidom je savitljiva tanka plastična cijev, premazana spermicidnom kremom. Funkcionira kao i muški kondom – zadržava ejakulat i sprečava ulazak spermija u rodnicu, ali se primjenjuje drugačije – mora se umetnuti u rodnicu prije spolnog odnosa.

Sprječava trudnoću i štiti od spolno prenosivih infekcija, stoga je dobar odabir za parove koji ne mogu koristiti muški kondom (primjerice zbog alergije na lateks). Ne preporučuje se istovremeno korištenje ženskog i muškog kondoma jer se time povećava opasnost od pucanja kondoma.

Dijafragma i cervikalna kapica su vaginalna barijerna sredstva, odnosno tanke gumene kapice s pojačanim elastičnim rubom. Stavljaju se u rodnicu zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa i pokrivaju vrat maternice. Djeluju tako da sprečavaju ulaz spermija u maternicu, a spermicidno sredstvo inaktivira spermije. Zajedno djeluju mehanički i kemijski.

Za upotrebu dijafragme je potreban pregled kod ginekologa, koji će odrediti potrebnu veličinu dijafragme i podučiti ženu kako je umetnuti i izvaditi. Ukoliko se pravilno upotrebljava zajedno sa spermicidnim sredstvima pouzdanost zaštite od neželjene trudnoće ovim načinom kontracepcije je oko 95%. Dijafragma bi se u pravilu trebala zamijeniti svake dvije do tri godine ukoliko je u potpunosti neoštećena.

Cervikalna spužvica je predviđena za jednokratnu uporabu, a napravljena je od poliuretanske pjene. Postavlja se neposredno ili do 90 minuta prije seksualnog odnosa, a smije se ukloniti najranije 6 sati nakon odnosa.

HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Hormonska kontracepcija je metoda kojom se utječe na menstruacijski ciklus suprimiranjem funkcije jajnika i ovulacije. Time se sprječava ostvarivanje trudnoće zbog čega pripada najsigurnijoj metodi planiranja obitelji. Djelotvornost metode, ako se pravilno primjenjuje, dosiže gotovo 99%, što znači da samo u 1% žena ima neuspjeh.

Obuhvaća kontracepcijske tablete (pilule), injekcije, potkožni implantati, flasteri i vaginalni prstenovi. Također postoji hitna ili postkoitalna kontracepcija. Djeluju putem sprječavanja ovulacije, a time i oplodnje. Specifičan oblik hormonske kontracepcije je i intrauterini uložak, poznatiji kao spirala.

Više o kontracepcijskim tabletama na poveznici kontracepcijske tablete 


Kontracepcijska injekcija sadrži hormon progestagen i dugoročna je metoda kontracepcije. Injekcija se daje u intramuskularno, a hormon se vrlo sporo otpušta u tijelu. Postoje dva tipa injekcija, one koje pružaju zaštitu tri mjeseca i one dva mjeseca. Obično se daje u prvih pet dana mjesečnice i zaštita započinje od trenutka primanja injekcije. Ako se daje neki drugi dan u mjesecu, potrebno je koristiti sedam dana dodatnu zaštitu.

Potkožni implantati postavljaju se ispod kože nadlaktice nakon malog reza. Sastoje se od male cjevčice koja kontinuirano otpušta hormon. Kontraceptivna sigurnost traje 3-5 godina.

Flasteri transdermalnim putem kontinuirano otpuštaju hormon. Primijenjuju se jednom  tjedno. Nakon tri tjedna primjene flastera slijedi tjedan pauze.

Vaginalni prsten je fleksibilni, bezbojni i prozirni prsten promjera koji se postavlja u vaginu prvog dana menstruacijskog ciklusa i potom ostavlja na istom mjestu tijekom naredna tri tjedna. Nakon tri tjedna primjene, slijedi tjedan dana pauze, kada nastupa krvarenje.

Hitna (postkoitalna) kontracepcija, poznatija kao „pilula za dan poslije“ koristi se u slučajevima kada ostale metode zakažu. Ona podrazumijeva uzimanje hormonskih preparata neposredno nakon seksualnog odnosa. Ipak preporučamo prethodnu konzultaciju ginekologa uz UZV pregled jer ako se već dogodila ovulacija, onda nažalost nećemo imati željeni efekt hitne kontracepcije.

Nezaštićeni spolni odnos podrazumijeva potpuno nezaštićeni odnos ili zatajenje kontracepcijske metode (pucanje, skliznuće kondoma, propuštena tableta za redovitu kontracepciju, prekinuti snošaj bez kondoma itd.). Bitno je istaknuti da ova metoda ne može spriječiti već postojeću trudnoću, stoga nije sredstvo za pobačaj.

SPERMICIDNA SREDSTVA

Spermicidna sredstva su kemijska sredstva koje uništavaju spermije i na taj način sprečavaju oplodnju. Mogu biti u obliku gela, kreme, spužvice ili pjene. Unose se u vaginu prije početka spolnog odnosa. Danas se najčešće koriste kao dodatna metoda koja povećava razinu zaštite od neplanirane trudnoće (npr. uz upotrebu dijafragme). Ne štite od prijenosa spolno prenosivih infekcija.

PRIRODNE METODE KONTRACEPCIJE

Prirodne metode kontracepcije temelje se na praćenju različitih fizičkih znakova ženskog tijela te apstinenciji tijekom plodnog razdoblja žene. Određivanje plodnog razdoblja se temelji na praćenju menstrualnog ciklusa i utvrđivanju vremena ovulacije. Da bi prirodne metode bile učinkovite, žena treba imati pravilan ciklus i vrlo dobro poznavati svoje tijelo Prvenstveno se preporučuju za ostvarivanje željene trudnoće, a ne za zaštitu od neplanirane trudnoće. Vrste prirodnih metoda su mjerenje bazalne temperature, praćenje cervikalne sluzi (Billingsova metoda), kalendarska metoda (Ogino-Knaussova metoda), simptotermalna metoda te Persona.

Mjerenje bazalne tjelesne temperature obavlja se svakog jutra, neposredno nakon buđenja, prije ustajanja, uvijek u isto vrijeme, običnim i uvijek istim toplomjerom. Metoda se zasniva na porastu tjelesne temperature kratko nakon ovulacije, a povezana je s djelovanjem progesterona na centar za temperaturu u mozgu. U drugoj fazi, nakon ovulacije, bazalna tjelesna temperatura je viša za 0,2-0,4° C (36,6-37,2° C). Promjene temperature ukazuju na plodne dane.

Praćenje vaginalne sluzi (Billingsova ovulacijska metoda) može se primjenjivati kod žena koje imaju redovite menstrualne cikluse. Svaki dan žena pregledava svoj vaginalni iscjedak koji se mijenja (boja, tekstura i količina) tijekom menstrualnog ciklusa.

Plodni dani traju cijelo vrijeme dok je sluz obilna, bistra i elastična, pet dana prije i tri dana nakon ovulacije.

Ogino-Knaussova kalendarska metoda ne preporučuje se ženama s neredovitim ciklusima jer ako je razlika između najkraćeg i najduljeg ciklusa veća od 10 dana, previše je plodnih, a premalo neplodnih dana. Ograničava odnose na određene dane u ciklusu i teško je pravilno izračunavanje.

Simptotermalna metoda je kombinacija spomenutih metoda.

Persona je test nedavno razvijen u Europi, a mjeri razinu estradiola u urinu i programiran je za procjenu rizika od trudnoće u pojedinom ciklusu.

Prekinuti snošaj je način sprečavanja neplanirane trudnoće na način da se penis izvadi iz rodnice neposredno prije nego muškarac ejakulira. Ovo je vrlo nepouzdana metoda zaštite,  jer mala količina spermija može isteći i prije ejakulacije i dovesti do začeća ili prijenosa spolno prenosive infekcije.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija