Minimalno invazivni zahvati

dr. Darjo Sučević, neurolog
Minimalno invazivni zahvati

Pacijentima su uz klasične kirurške metode sada dostupne i nove metode liječenja kralježnice Minimalno invazivni zahvati (Spine Pain Management) koje u kombinaciji sa naprednom fizikalnom terapijom i rehabilitacijom osiguravaju brzu eliminaciju boli i najbolje rezultate liječenja.
SPM intervencije obuhvaćaju 15-tak različitih dijagnostičkih i terapijskih intervencija na kralježnici. Riječ je o inovativnim minimalno invazivnim zahvatima na kralježnici koji su vrlo učinkoviti u liječenju i brzo eliminiraju bol.

U poliklinici Korak se trenutno izvode tri takve metode:

Epiduralna i transforaminalna infiltracija

Epiduralnom i transforaminalnom injekcijom lijekovi se daju izravno u epiduralni prostor, i to kombinacija kortikosteroida i lokalnog anestetika. Kortikosteroid djeluje tako da smanjuje upalu živca, što zajedno s djelovanjem lokalnog anestetika smanuje i liječi bolove, prije svega radikularne bolove u nogama (ishijas) ili rukama, ovisno o mjestu gdje se injekcija daje. Metoda je efikasna jer se daje veća količina lijeka točno na mjesto gdje je upala i uzročnik bolova.

Kada se preporuča infiltracija?
Preporuča se u onim slučajevima kada želimo ublažiti i izliječiti radikularnu bol (bol u nogama ili rukama koja nastaje zbog lezije korijena živca), u svrhu smanjenja tegoba i olakšanja fizikalne terapije. Radikularna bol najčešće nastaje zbog upale živca uslijed hernije diska. Kortikosteroid sam po sebi ne liječi herniju diska, ali smanjujući upalu smanjuje i bolove i omogućava organizmu da sam zaliječi diskus herniju. Efekt epiduralne injekcije traje od 2 mjeseca do 2 godine, što je često dovoljno da se prebrodi akutna faza upale i da se hernija diska riješi bez operacije.

Dva su najčešća razloga za primjenu infiltracije :

1. hernija diska koja za posljedicu ima bol u nozi (tzv. išijas) ili bol u ruci ukoliko se radi o herniji diska na vratnoj kralježnici.

Tkivo diska koje kod hernije dolazi u blizinu živca donosi sa sobom kemijske spojeve koji dovode do upale s posljedičnim bolovima. Velika većina svih hernija diska može se liječiti bez operacije, samo je potrebno prebroditi akutnu upalnu fazu koja najjače boli. Epiduralna injekcija ima za cilj smanjiti upalu i bolove i na taj način zadržati pacijenta pokretnim i sposobnim za provođenje fizikalne terapije. Što se injekcija ranije primijeni, to je efikasnost veća; ukoliko simptomi traju kraće od 3 mjeseca, bolovi se liječe i izliječe kod 90% pacijenata. Kada tegobe traju od 3 do 6 mjeseci, efikasnost je oko 80%, a ukoliko tegobe traju duže od godinu dana, efikasnost procedure je oko 60%.

2. lumbalna stenoza (bolest starijih ljudi kod koje je zbog degenerativnih promjena sužen kralježnični kanal kojim prolaze živci koji idu prema nogama)

Simptomi ove bolesti su križobolja, bolovi u nogama i nemogućnost duljeg hoda bez odmora. Mehanizam djelovanja epiduralne steroidne injekcije kod ove je bolesti nešto drugačiji nego kod hernije diska, ali također efikasan kod 70-80% pacijenata. Primjenjuje se za smanjenje tegoba kod pacijenata koji čekaju operaciju, u slučajevima kada operacija nije indicirana, kada pacijenti ne žele operaciju ili se ne mogu podvrgnuti operaciji u općoj anesteziji.
Koji je postupak primjene ?

Epiduralna steroidna injekcija primjenjuje se u operacijskoj sali, uz prisustvo anesteziologa i pod kontrolom rtg aparata.

Pacijent leži na operacijskom stolu potrbuške ili na boku, ovisno o tome daje li se injekcija u vratni ili lumbalni epiduralni prostor.

Trajanje procedure je 30-ak minuta, potom pacijent odlazi u sobu za promatranje gdje boravi još najmanje 30 minuta. Kada liječnik bude siguran da je pacijent dobro i da nema alergijskih reakcija na lijekove ili drugih komplikacija, otpušta ga kući uz pratnju odgovorne i punoljetne osobe, koja će pacijenta odvesti kući.
Ponašanje pacijenta nakon infiltracije

Na dan primjene injekcije, pacijent se treba odmarati. Ukoliko radi sjedeći posao, odmor treba trajati 24-48 sati. Nakon toga dozvoljava se povratak na ranije aktivnosti.

Kontrolni pregled se zakazuje najčešće 7-10 dana kasnije, radi procjene učinka. Ukoliko prva injekcija ne dovede do smanjenja bolova, mala je vjerojatnost da bi druga ili treća to učinile. Međutim, ukoliko se bolovi smanje nakon prve injekcije, ima smisla ponavljati injekciju ukoliko bude potrebno, u razmacima ne kraćim od 2 tjedna. U godini dana pacijent može primiti maksimalno 3-4 epiduralne injekcije.

Cijena zahvata: 1.500 kn

Pulsna radiofrekventna neuromodulacija spinalnog živca (DRG) slabinske kralježnice, te kukova

Mnogi pacijenti pate od kronične radikularne boli u nogama ili kukovima. To su oni sijevajući bolovi koji se šire iz križa preko kuka, preko vanjske strane natkoljenice i potkoljenice sve do stopala. Bolovi su slični ishijasu, samo traju dugo vremena, nerijetko i godinama.

Najčešće nastaju zbog neliječene ili slabo liječene diskus hernije, degenerativne foraminalne stenoze (suženja otvora kroz koji živac izlazi iz kralježničnog kanala),artroze kuka , a nerijetko nakon neuspjelih operacija ili zbog formiranja priraslica.

Liječenje kronične radikularne boli konvencionalnim metodama, uključujući fizikalnu terapiju, daje slabe rezultate. Pulsna radiofrekventna neuromodulacija novija je terapijska metoda, korisiti se u zadnjih 10-ak godina. Studije efikasnosti govore da je kod 90% pacijenata smanjenje bolova veće od 80%, a da analgetski efekt traje od 3 do 5 godina. Ova metoda najefikasnija je kod kronične radikularne boli uzrokovane hernijom diska i lumbalnom stenozom , te kod bolova uzrokovanih težom artrozom kuka .

Ovoj terapijskoj intervenciji svakako treba prethoditi dijagnostička blokada spinalnog korijena ili zgloba kuka . Ukoliko je dijagnostička blokada pozitivna i identificiran je korijen koji je uzrok kroničnih bolova, pristupa se terapijskoj intervenciji koja se sastoji od plasiranja elektrode pod kontrolom rtg aparata u neposrednu blizinu dorzalnog ganglija (DRG) dotičnog živca.

Potom se aplicira pulsna RF struja određenih karakteristika i vremenskog trajanja. Nakon kratke opservacije i promatranja pacijent se otpušta kući.
Oporavak traje 2-3 dana.

Cijena zahvata: 4.000-6.000 kn

  DISC FX metoda

U poliklinici Korak danas je prvi put u Hrvatskoj izvedena suvremena metoda liječenja kralježnice Disc-FX, koja omogućava brz oporavak pacijenta.

Metodu koja se u svijetu primjenjuje zadnje tri godine predstavio je specijalist fizikalne medicine Ivan Grgurev.

Disc–FX metoda nastala je kao rezultat kombinacije različitih minimalno invazivnih liječenja križobolje, a predstavlja dosad najučinkovitiji način liječenja kralježnice jer omogućava liječenje oštećenog diska bez uništavanja okolne anatomije diska, rekao je Grgurev.

“Kod te metode nema upotrebe noža , nego kateterom promjera 3 milimetra ulazimo, pod kontrolom rendgena, u diskus na točno određeno mjesto, a nakon toga čupkalicom izvadimo željenu količinu diskusa da bi nakon toga zatvorili otvor diskusa i tako spriječili komplikacije. Na kraju radimo klasičnu ‘pain metodu’ kojom eleminiramo bol tako da posebnom elektrotermičkom procedurom prođemo kroz vanjski dio diskusa i zatvorimo „ rupu u prstenu diska “, rekao je Grgurev. Dakle ova metoda jedina od svih minimalno invazivnih zahvata objedinjuje mehaničko , termičko i protuupalno liječenje istovremeno .

Disc-FX metoda primjenjuje se na pacijente sa srednje teškim oboljenjem diskusa, a oko 60 posto pacijenata koji na takav način liječe križobolju pate od išijasa, kazao je Grgurev.

PREDNOSTI MINIMALNO INVAZIVNIH ZAHVATA

- Bezbolni zahvat uz lokalnu anesteziju u trajanju od 20-40 min
- Zahvat se izvodi ambulantno, nema potrebe za ležanjem u bolnici
- Liječnik primjenjuje zahvat kroz kožu putem tanke igle uz preciznu 3 D RTG kontrolu ubrizgavanj
- Mogućnost primjene na više diskova odjednom
- Liječenje vratne (cervikalne), prsne (torakalne) ili slabinske (lumbalne) hernije diska
- Pacijent odlazi kući 1-2 sata nakon procedure i oslobađa se dugotrajnih neugodnih bolova
- Bez operativnog reza, bez ožiljka, bez oštećenja mišića i okolnih struktura
- Nema opasnosti od infekcije i krvarenja
- Ne postoji mogućnost stvaranja adhezija – priraslica – to je česta komplikacija nakon klasične operacije – zbog čega bolesnici imaju trajne bolove
- Brži oporavak ( 2-4 dana ) i bez rizika u odnosu na klasičnu operaciju (oporavak 6-12 mjeseci)
- Nema potrebe odlaska u Toplice i gubitka vremena
- Zahvat ne narušava stabilnost kralježnice, za razliku od klasične operacije
- Pacijent se već nakon pola do maksimalno dva sata vraća svakodnevnim životnim aktivnostima
- Nema opće anestezije (koja ima često kasnije komplikacije zbog umjetnog “ potapanja “ mozga – razviju se kronične bolesti tipa dijabetes, povišen krvni tlak…).

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija