Može li mi psihoterapija zaista pomoći?

Goran Jurcan, psihijatar
Može li mi psihoterapija zaista pomoći?

Koliko ste se puta uhvatili u mislima da vam je dosta svega i da više ovako dalje ne možete? Koliko ste puta pomislili da u vašem životu ništa ne štima, od posla koji radite do odnosa sa najbližima koji vam više uzrokuju bol i patnju nego toplinu i zadovoljstvo. Koliko ste puta željeli potražiti pomoć, a to nikada niste učinili zbog predrasude da psihijatrima idu samo bolesni ljudi, zbog nevjerice da vam itko može pomoći ili zbog uvjerenja da će vas psihijatar samo „nafilati“ lijekovima? Koliko ste puta radije posegnuli za „prirodnim“ metodama pomoći kao što su alkohol, shopping, prejedanje... a koji su kasnije ostavili samo još veći osjećaj praznine i tjeskobe.

Nažalost, mnogi ljudi prožive svoje živote mučeći se u vlastitom začaranom krugu i nikada se ne obrate za pomoć, a time si nedaju priliku za kvalitetnijim i ispunjenijim životom. Danas postoji veliki broj psihoterapijskih pravaca. Svi oni imaju za cilj unaprijediti vaše mentalno zdravlje, od toga da vam pomognu riješiti neki vaš specifičan problem pa do toga da vam pomognu u preoblikovanju onog što je u vašoj ličnosti nekada davno lošije izgrađeno, a kasnije je to ostao vaš trajni obrazac ponašanja i doživljavanja.

Ovisno o tome želite li se riješiti specifičnog problema (npr. straha od pauka) ili imate veće ciljeve (npr. želite poraditi na nezadovoljavajućim odnosima) i terapija će trajati od svega nekoliko seansi pa do više godina. Često osobe kada se i jave za pomoć imaju osjećaj da će njihove tegobe čarobnim štapićem isčeznuti. U praksi to najčešće nije tako, jer kao što i sportaš da bi postigao rezultate mora redovito i mukotrpno vježbati, tako je i za uspjeh u psihoterapijskom liječenju potrebna redovitost i ustrajnost. Prvi je korak da se nekome obratite za pomoć. Možda ćete se s vremenom iznenaditi kada probudite neke davno zaboravljene osjećaje i kada osjetite da postoje odnosi puni poštovanja, vjere i ljubavi.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija