Napadaj panike

Goran Jurcan, psihijatar
Napadaj panike

Napadaj panike karakteriziran je intenzivnim i iznenadnim osjećajem preplavljujuće tjeskobe, osjećajem gušenja, ubrzanim radom srca, znojenjem, vrtoglavicom, strahom od ludila. Osoba često ima poriv napustiti mjesto na kojem se nalazi. Pojedini napadaji traju obično nekoliko minuta, no katkad mogu biti i dulji.

Što je napadaj panike?

Napadaj panike karakteriziran je intenzivnim i iznenadnim osjećajem preplavljujuće tjeskobe, osjećajem gušenja, ubrzanim radom srca, znojenjem, vrtoglavicom, strahom od ludila. Osoba često ima poriv napustiti mjesto na kojem se nalazi. Pojedini napadaji traju obično nekoliko minuta, no katkad mogu biti i dulji. Učestalost je raznolika te se kreće od tek nekoliko napadaja godišnje pa do svakodnevnih višestrukih napadaja panike.

Gdje se najčešće događaju napadaji?

Mjesta na kojima je doživjela napadaj panike osoba kasnije često izbjegava. U velikom broju slučajeva bolesnik prvo potraži pomoć hitne medicinske službe strahujući za svoje tjelesno zdravlje. Najčešće je potrebno neko vrijeme da osoba svoje tegobe poveže s psihološkim i potraži pomoć psihijatra. Česta mjesta na kojima se pojavljuju napadaji panike su otvoreni prostori, prostori iz kojih osoba ne može brzo otići kao što su prijevozna sredstva, mjesta gdje se nalazi veliki broj ljudi. Nakon napadaja panike često perzistira strah od sljedećeg napadaja i strah da se ostane sam tako da osobe uz sebe vole imati nekoga s kime se osjećaju sigurnima.

Kakvo liječenje se primjenjuje?

Liječenje je dvojako: lijekovima i psihoterapijom. Anksioliticima (lijekovima za umirenje) kratkoročno ublažavamo simptome tjeskobe dok dugoročno liječenje zahtjeva upotrebu antidepresiva. Psihoterapijom postupno nastojimo osobi osvijestiti uzroke napadaja panike koji osim biološke osnove najčešće imaju svoje ishodište u psihološkom. Najbolji se rezultati postižu kombinacijom farmakoterapije i psihoterapije no vrlo je bitna suradljivost bolesnika i ustrajnost u provođenju terapije.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija