Pedodoncija

dr. Igor Ivanković, stomatolog
Pedodoncija

 

 

Briga za zdravlje dječjih zuba počinje već od izrastanja prvih mliječnih zubića. Četkanje zubića trebaju raditi roditelji za dijete do njegove 4 - 5 godine života. Tada bi već trebalo poticati dijete da samostalno četka vlastite zube, ali uz obavezan roditeljski nadzor. Navika redovite i pravilne brige za vlastite zube treba se stjecati od najranije životne dobi.

 

 

PRVI POSJET

Prilikom odabira pedodonta nužno je odabrati kvalitetnog stomatologa koji ima dovoljno iskustva u radu s djecom. Prvi posjet bi trebao proći u prijateljskoj atmosferi kada će se dijete upoznati stomatologa i ordinaciju te razne zvukovime i mirise. Nikako ne treba dozvoliti bilo kakve radove prilikom prvog posjeta koji bi se trebao napraviti oko sedme godine djetetova života. Preporuča se da dijete vodi roditelj koji nema razvijen strah od stomatologa, a ukoliko oboje roditelja ne ispunjavaju taj uvjet, dijete treba voditi netko od članova obitelji kojemu dijete vjeruje.

 

PREVENCIJA

Većina roditelja ima pogrešan stav kada govorimo o karijesu na mliječnim zubima. Uvriježeno je mišljenje da mliječne zube ne treba liječiti od karijesa jer će ionako s vremenom zubići biti zamjenjeni trajnima. Naprotiv, miječne zube je izrazito važno liječiti od karijesa te prema potrebi sanirati ispunima. Na taj način će se osigurati pravilan razvoj trajnih zubi kao i cijele čeljusti. Kvalitetna suradnja stomatologa i roditelja je presudna.

 

ZAŠTITA OD OŠTEĆENJA

Kod djece koja su fizički aktivna posebice u kontaktnim sportovima potrebno je izraditi zaštitnu udlagu za zube. Udlaga se radi prema otisku djetetovih zuba te će osigurati maksimalnu zaštitu od povreda i lomova.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija