Gingivitis i parodontitis – upale zubnog mesa i potpornih tkiva zuba

dr.med.dent. Ivica Knežević, stomatolog | spec. oralne kirurgije
Gingivitis i parodontitis – upale zubnog mesa i potpornih tkiva zuba

Gingivitis je upalna bolest zubnog mesa (gingive) koja nastaje kao posljedica nakupljanja bakterija, zubnog plaka i kamenca. Ukoliko se ne liječi, gingivitis može prijeći u parodontitis koji je destruktivan i razara kost oko zuba te u konačnici dovodi do gubitka zuba.

Gingivitis - simptomi

Osnovni simptomi gingivitisa očituju se kao otečeno i crveno zubno meso koje boli i krvari prilikom dodira. Također, često je prisutan i neugodan zadah.

Uzrok

Glavni uzrok nastanka gingivitisa je nakupljanje bakterija plaka koje dovode do reakcije organizma koja se manifestira kao upala. Plak se najčešće nakuplja na uskim prostorima između zubi, na mjestima gdje postoje neadekvatni ispuni na zubu kao i na loše napravljenim protetskim radovima.

Prevencija i liječenje

Najbolji način prevencije i liječenja gingivitisa je dobra oralna higijena i redoviti posjeti vašem doktoru dentalne medicine. Korištenje preparata koji sadrže klorheksidin (vodice za ispiranje usta) te redovite korištenje zubnog konca i interdentalnih četkica uvelike može smanjiti rizik razvoja gingivitisa. Ukoliko je došlo do nastanka gingivitisa potrebno je konzultirati vašeg doktora dentalne medicine koji će provesti temeljitu higijenu koja se sastoji od uklanjanja plaka i kamenca, te češćih redovnih kontrola dok ne dođe do smirivanja i nestanka simptoma.

Ukoliko se gingivitis ne liječi, bolest brzo napreduje i razvija se PARODONTITIS.

Paradontitis - simptomi i liječenje

Parodontitis je destruktivna bolest zubnog tkiva koja zahvaća zubno meso, parodontni ligament i alveolarnu kost (kost oko zuba). Uzrokovan je nakupljanjem bakterija i razvojem upale koja dovodi do razaranja tkiva oko zuba. Parodontitis u konačnici dovodi do gubitka zubi koji su zahvaćeni upalom.

Simptomi parodontitisa su slični kao i kod gingivitisa. Crveno i otečeno zubno meso, koje boli na dodir. Krvarenje prilikom četkanja zubi i povučeno zubno meso. Parodontitis se također na rentgenu prepoznaje kao gubitak potporne kosti oko zuba. Ukoliko se parodontitis ne liječi također može dovesti do razvoja teških sistemnih bolesti.

Pušenje se uz neadekvatnu oralnu higijenu se smatra jednim od najvažnijih faktora razvoja parodontitisa.

Liječenje parodontitisa je dugotrajno i traži puno strpljenja od strane pacijenta. Pacijent mora svoju oralnu higijenu dovesti do savršenstva upotrebom odgovarajuće četkice i paste za zube te pravilnim načinom četkanja. Također, potrebna je redovita upotreba zubnog konca, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta koje sadrže preparate kao što je klorheksidin.

Liječnik u ordinaciji provodi postupke koji obuhvaćaju čišćenje, struganje i poliranje svih zahvaćenih područja zubi. Početna faza uključuje čišćenje svih vidljivih problematičnih područja, a nakon toga i struganje i čišćenje parodontnih džepova koji se nalaze ispod zubnog mesa, ponekad i uz kirurških pristup i primjenu antibiotika.

Redoviti pregledi i evaluacija napretka uz kooperativnog pacijenta su jedini način da se izliječi ova teška bolest i sačuvaju zubi.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija