Umnjaci – najčešći problemi i načini rješavanja

dr.med.dent. Ivica Knežević, stomatolog | spec. oralne kirurgije
Umnjaci – najčešći problemi i načini rješavanja

Treći kutnjaci su najčešći impaktirani i retinirani zubi.

Kada se kaže da je neki zub impaktiran, to znači da zbog bilo kojeg mehaničkog razloga ne može izniknuti, bilo da se radi o drugom zubu, manjku mjesta ili koštanoj izbočini.  Ukoliko govorimo o retiniranom zubu, to znači da zub nije iznikao zbog nekog drugog razloga osim mehaničkog. U tom slučaju se može raditi o predubokom položaju zuba unutar čeljusti, lošoj orijentaciji uzdužne osi zuba, o upalnim procesima koji su oštetili zametak ili naprosto o manjku impulsa za nicanje zuba. U određenim slučajevima loše ishrane i sistemnih bolesti također može doći do retencije zubi, međutim to se događa puno rjeđe.

Također, zubi mogu biti poluimpaktirani i poluretinirani, kada su jednim svojim dijelom izašli iz kosti, međutim zbog zapreke nisu mogli do kraja izniknuti.

Impaktirani i retinirani zubi najčešće se otkrivaju slučajno prilikom rentgenskog snimanja čeljusti ili ukoliko počnu stvarati probleme.

Na rendgenskim slikama bitno je odrediti odnos takvih zubi prema okolnim strukturama, susjednim zubima, mandibularnom kanalu, sinusima i tuberu. Postojanje ovakvih zubi nije ujedno i razlog za njihovo vađenje. Impaktirani i retinirani zubi vade se u sljedećim situacijama: kako bi se spriječio nastanak karijesa na susjednim zubima, sprečavanje razvoja parodontitisa, sprečavanje razvoja perikoronitisa (upala prostora oko krune zuba), kada postoji cista ili odontogeni tumor oko impaktiranog zuba, bol nepoznate etiologije, sprečavanje resorpcije korijena susjednog zuba, ukoliko se zub nalazi ispod protetičkog rada, ometanje ortodontske terapije. Slučajevi u kojima se ne odlučujemo na vađenje umnjaka su pacijentova dob, loše općezdravstveno stanje, duboko impaktirani zubi, nepovoljan odnos zuba prema okolnim strukturama.

Ukoliko je umnjak zauzeo svoje mjesto u zubnom luku ili je djelomično izrastao, može se izvaditi na klasičan način uz pomoć poluge. Međutim ukoliko iznad zuba postoji koštani dio alveole, koji se operacijom mora ukloniti, onda govorimo o “Aloveolotomiji” kojom se uklanjaju impaktirani zubi, koštane egzostoze i alveoloplastika. Ponekad poluimpaktirani očnjaci mogu stvarati probleme za vrijeme svog nicanja. Najčešće se to vidi u obliku perikoronitisa, tj. upale zubnog mesa koje se nalazi oko i iznad dijela izniklog zuba. U početku je moguće konzervativno liječenje ispiranjem 1-3% vodikovim peroksidom i fiziološkom otopinom. Ukoliko upala perzistira zub treba izvaditi.

Osim gornjih i donjih trećih kutnjaka, najčešći impaktirani zubi su gornji očnjaci. Obično se ovakva situacija nađe kod mlađih pacijenata kod kojih perzistira mliječni očnjak, a zbog manjka prostora trajni očnjak ne može izrasti na svoju prirodnu poziciju. U tom slučaju na raspolaganju je nekoliko mogućih terapija. Kortikotomija omogućava prikazivanje krune zuba koji se ortodontskim metodama dovodi u pravilan položaj. Zub se kirurški prikaže i na njega se zalijepi ortodontska bravica te se zub djelovanjem pravilne sile izvuče na njegovo mjesto. Ukoliko je zub nepovoljno orijentiran i nije ga moguće ortodontski dovest na njegovu poziciju, može se pokušati sa transpalntacijom. U slučajevima kada očnjak nikakvom intervencijom nije moguće dovesti u pravilan položaj, on se alveotomijom uklanja iz čeljusti.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija