Glaukom - sprječavanje i liječenje

dr.sc. Nadežda Bilić, oftalmolog
Glaukom - sprječavanje i liječenjeGlaukom, može li se spriječiti i kako se može liječiti?

Glaukom je bolest oka kod koje se postepeno oštećuje vidni živac, a najčešće je uzrok povišeni tlak u oku. Ukoliko se glaukom zanemari i ne liječi, može dovesti do sljepoće.

Bolest se najčešće slučajno otkrije kada pacijent primijeti postepeni pad vidne oštrine, pa zato glaukom nazivaju i tihim ubojicom vida. On je vodeći uzrok sljepoće u osoba iznad 60. godine života. Zato je važno već poslije 40. godine života jedanput godišnje učiniti pregled vida kod oftalmologa s ciljem otkrivanja glaukomske bolesti.

Rizik da obole od glaukoma veći je u ljudi koji imaju u obitelji osobu već oboljelu od glaukoma ili sami boluju od šećerne bolesti.

Pregled za glaukom

Na oftalmološkom pregledu će se osim pregleda vida i mjerenja očnog tlaka, izvršiti pregled živca i mrežnice u proširenoj zjenici te ukoliko je potrebno učiniti dodatne pretrage:

  1. gonioskopija: pregled očnog kuta trozrcalnom lupom
  2. pahimetrija pretraga: mjerenje debljine rožnice. Danas znamo da na visinu izmjerenog očnog tlaka utječe i debljina naše rožnice.
  3. vidnim poljem mjerimo funkcionalne ispade u vidnom polju.
  4. OCT-om snimamo promjene u strukturi vidnoga živca. OCT ili slojevno snimanje vidnog živca uz pomoć svjetlosne zrake je snimanje kojim se pokazuje stupanj oštećenja samoga vidnoga živca.

Liječenje glaukoma

Glaukom se liječi kapljicama, laserom ili operativno. Koju metodu liječenja treba primijeniti određuje liječnik temeljem analize stanja pacijenta.

Uobičajeno se liječi kapima koje snižavaju očni tlak. Ako je pacijent discipliniran, redovito kapa propisanu terapiju i redovno se kontrolira, glaukom može godinama trajati bez većeg oštećenja vidnog živca. Ponekad i u discipliniranih pacijenata koji redovito kapaju terapiju, očni tlak ostaje visok i dovodi do daljnjeg oštećenja vidnog živca. Tada se pristupa operacijskoj, ili laserskoj metodi liječenja bolesti.

Metoda kojom danas često liječimo glaukom je selektivna laserska trabekuloplastika odnosno SLT. Pogodna je za liječenje glaukoma otvorenog kuta ili očne hipertenzije. Terapija SLT laserom je moderan način metode liječenja glaukoma gdje se postižu bolji rezultati nego prijašnjim metodama, neinvazivna je i ponovljiva. Ona se osobito preporuča pacijentima koji ne žele ovisiti o kapima za oči i onima koji imaju alergiju na kapljice te oni koji imaju površinu oka osjetljivu na različite konzervanse. SLT laser je laser niske energije čija se zraka usmjerava prema očnom kutu, gdje se nalazi drenažni sustav oka ili trabekulum. Tamo laserska zraka formira sitne otvore u tkivu što rezultira boljim protokom očne vodice i smanjenjem očnog tlaka. Prema dosadašnjim istraživanjima SLT snižava očni tlak za oko 30%, a u pacijenata koji su već koristili nekakvu terapiju za oko 25%. Sam učinak traje oko 36 mjeseci, međutim ovisno o potrebi može se ponoviti. Zahvat se izvodi ambulantno i potpuno je bezbolan. Ako je predviđen za oba oka, izvodi se odjedanput.

Traje oko 10 do 15 minuta po oku i nije potrebna nikakva priprema. Nakon zahvata, ide se kući, a kontrola je za dva tjedna.

U Poliklinici Bilić Vision, posebnu pažnju poklanjamo kontinuiranom praćenju oboljelih od glaukoma i sprječavanju gubitka vida kroz redovne kontrole i dijagnostičke testove. Ka tom cilju zajednički napor i suradnja liječnika i pacijenta omogućiti će bolje dugoročne rezultate.

Na pregled za glaukom i liječenje se možete naručiti pozivom na broj 01 4678 444 ili nam pošaljite upit na link: Narudžba na pregled.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija