Najčešća pitanja u vezi laserskog skidanja dioptrije

dr.sc. Nadežda Bilić, oftalmolog
Najčešća pitanja u vezi laserskog skidanja dioptrijeŽelja je nosioca naočala ili kontaktnih leća riješiti se očnih pomagala i ostvariti jasnoću vida poput onih koji nemaju vidne greške.  Zato sve više osoba nastoji trajno korigirati svoje greške vida, a lasersko skidanje dioptrije vidi kao sigurno i prihvatljivo rješenje.

Lasersko skidanje dioptrije ili LASIK, provjerena je, brza i bezbolna metoda kojom se već 1% ljudi u svijetu riješilo dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća. Različite metode omogućuju personaliziran pristup i odabir najboljeg mogućeg rješenja za Vas.


Pozabavit ćemo se najčešćim pitanjima s kojima se susrećemo kod pacijenata u Poliklinici Bilić Vision.

Da li se dioptrija vraća nakon laserskog skidanja dioptrije?

Najbolji kandidati za LASIK su kratkovidne osobe s umjerenom kratkovidnošću do -5,0 dioptrija u dobi do 40. godine života.

Kod kratkovidnih osoba s dioptrijom od -6,0 do-8,0  povećava se mogućnost povrata dijela dioptrije, no ona se javlja u manje od 1% posto operiranih.

Kod dalekovidnih osoba s dioptrijom do +4,0, mogućnost djelomičnog povrata dioptrije više je izražena nego kod kratkovidnih osoba iste dioptrije, a povrat dioptrije može nastupiti nakon više  mjeseci pa i godina. Također je moguće da i kod takve visoke dalekovidnosti ne dođe do povrata dioptrije. Povrat dioptrije ovisi osim o visini dioptrije i o genetici, suhoći oka te procesima zarašćivanja nakon zahvata.

Kod astigmatizma je djelomičan povrat dioptrije moguć u pravilu kod visokog astigmatizma,a iznosi oko 1%.

Da li postoje trajne posljedice nakon operacije Laserskog skidanja dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije sigurna je metoda sa visokom postotkom postignute izvrsne vidne oštrine i zadovoljstva pacijenata.

Rijetko se u literaturi opisuju trajne posljedice LASIK-a. Postoji nekoliko nuspojava, poput suhog oka, ili prolazni vidni problemi kao što su zablješćivanje i haloi oko svjetala. Važno je naglasiti da su ovo normalni problemi koji se smatraju sastavnim dijelom oporavka nakon operacije i nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.

Može li mi laser spržiti oko?

Unatoč uobičajenim strahovima, laser korišten u zahvatu ne može spržiti vaše oči ili kožu koja ih okružuje. Laser korišten u zahvatu nije vruć, nego hladan.


Da li će me operacija boljeti i kada mogu nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima?

Operacija ne boli. Radi se o kratkom zahvatu, oko 15 minuta po oku, u kapljičnoj anesteziji. Pacijent nakon operacije odlazi kući. Ovisno o pacijentu, oporavak traje svega nekoliko dana  i omogućuje brz povratak  svakodnevnim aktivnostima.

Da li će se starenjem pojaviti potreba za naočalama za čitanje?

Mora se naglasiti da pacijent za svoj novac dobije vrhunski laserski zahvat na oku i vrijednost koja omogućuje slobodu od naočala ili kontaktnih leća za cijeli život. Ipak treba naglasiti da LASIK ne može spriječiti pojavu starosne kratkovidnosti pa su potrebne naočale za čitanje, ili pojavu sive mrene pa je potrebna operacija da biste ponovo dobro vidjeli.

Na dioptrijske naočale osoba potroši minimalno 53.000 kn, tijekom života, a na kontaktne leće 51.800 kn. prema prosječnim cijenama ovih proizvoda. Za lasersko skidanje dioptrije po oku, najboljom metodom na svijetu  tzv. Femto Contoura LASIK, potrošiti će maksimalno, do 9.500 kn po oku.

Zbog toga je lasersko skidanje dioptrije najisplativija metoda korekcije vida na svijetu!

Oči su vaše najveće blago, one su vaše najvažnije osjetilo, stoga lasersko skidanje dioptrije s punim povjerenjem povjerite nama u Poliklinici Bilić Vision. Javite nam se na pregled za lasersko skidanje dioptrije na 014678444. 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija