Gubitak mlječnih zubi djeca doživljavaju kao pozitivno iskustvo

dr. Martina Ivanec Sapunar, spec. ortodoncije
Gubitak mlječnih zubi djeca doživljavaju kao pozitivno iskustvo

 

Iako gubitak mliječnih zubi može biti neugodan i bolan za djecu, interdisciplinarna istraživačka skupina sa Sveučilišta u Zurichu (UZH) otkrila je da su osjećaji djece prema tom iskustvu pretežno pozitivni. Istraživanje je također pokazalo da prethodni posjeti stomatologu, kao i pozadina roditelja i razina edukacije, imaju utjecaj na to kako djeca doživljavaju gubitak svog prvog mliječnog zuba.

 

Djeca obično gube prvi mliječni zub oko šeste godine. Ovaj postupni proces vjerovatno je jedna od prvih bioloških promjena na tijelu koje djeca svjesno proživljavaju. Osjećaji povezani s tom velikom promjenom jako su različiti, od sreće zbog činjenice da konačno pripadaju svijetu odraslih do straha zbog gubitka dijela tijela.

 

Interdisciplinarni tim istraživača sa UZH-a, u suradnji sa školskih stomatološkim centrom grada Zuricha, istraživao je osjećaje djece kada su izgubila svoj prvi mliječni zub i koji čimbenici igraju uloge. Znanstvenici su ispitivali roditelje djece koja su već bila izgubila barem jedan mliječni zub. Od prilike 1300 prikupljenih odgovora, oko 80 posto roditelja izvijestilo je o pozitivnim osjećajima, dok ih je samo 20 posto izvijestilo o negativnom iskustvu.

 

Istraživači su otkrili da su prethodni posjeti stomatologu također imali utjecaj na osjećaje djece. Oni čiji su prethodni posjeti bili povezani s karijesom i u vezi s time možda sa sramom i krivnjom, imali su manje pozitivne osjećaje kada su izgubili prvi mliječni zub. Međutim, ako je prethodni posjet bio zbog nesreće i zbog toga neočekivan i možda bolan događaj, gubitak prvog mliječnog zuba povezivan je s pozitivnim emocijama. Prema glavnom autoru, dr. Raphaelu Patcasu s Klinike za ortodonciju i dječju stomatologiju, jedno je moguće objašnjenje da se mliječni zubi postupno rasklimavaju prije nego što ispadnu – proces koji je za razliku od nesreće spor i predvidljiv. To podupire i nalaz da su djeca kod kojih je gubitak zuba trajao duže imali više pozitivnih osjećaja. Što je bilo duže vrijeme pripreme i čekanja, to su veći bili olakšanje i ponos kada je zub konačno ispao.

 

Nadalje, istraživanje je pokazalo da su sociodemografski čimbenici povezani s osjećajima djece. Na primjer, djeca su bila sklonija pozitivnim osjećajima poput ponosa ako su njihovi roditelji bili obrazovaniji i ako su bili iz nezapadnih zemalja. Istraživači su pretpostavili da kulturološke razlike igraju uloge. To uključuje način odgoja i norme koje roditelji prenose na svoju djecu, kao i rituale povezane s gubitkom mliječnih zubi.

 

„Naši rezultati ukazuju na to da djeca procesuiraju prethodna iskustva povezana sa zubima i integriraju ih u svoj emocionalni razvoj“, rekao je suautor istraživanja prof. Moritz Daum, s Instituta za razvojnu psihologiju. Ovaj nalaz jednako je važan za stomatologe i roditelje: „Osobito kada karijes predstavlja problem, treba komunicirati s djecom.“ dodao je Daum. „Ovime se osjećaji povezani sa zubima i stomatolozima mogu staviti u najpozitivniji mogući kontekst“.

 

Istraživanje pod naslovom „Osjećaji povezani s gubitkom prvog mliječnog zuba“, objavljeno je u časopisu International Journal of Paediatric Dentistry.

 

Izvor. Dental Tribune International

 

   Više o ovaj temi možete pročitati na Blogu Ortodoncije Ivanec Sapunar.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija