Kolposkopija

dr. Dario Majnarić, ginekolog
Kolposkopija

Kolposkopija je dijagostička pretraga kojom se pomoću posebnog mikroskopa tj. kolposkopa pod velikim povećanjem pregledava vrat maternice i rodnica. Koristi se također i za pregled vanjskog spolovila.

Davne 1924. njemački ginekolog Hans Hinselmann je konstruirao prvi kolposkop. Kolposkopija je bezbolna i izvodi se sa istim instrumentima kojima se uzima Papa test. Pretraga se vrši kod citoloskih abnormalnosti u Papa testu- CIN-ova tj. cervikalnih intraepitelnih neoplazija (CIN I ,CIN II, CIN-a III,ASC-US,AGC-a), vaginalnih intraepitelnih neoplazija (VAIN) ili kod perzistentne infekcije humanim papiloma virusom (HPV).

Kolposkopija je komplementarna Papa testu i HPV tipizaciji. Te pretrage se međusobno nadopunjuju, stvaraju bolju i kompletniju sliku o stupnju i jakosti promjene nego svaka zasebno. Danas se kao standardni postupak radi tzv. «proširena kolposkopija» kod koje se primjenjuje 3% octena kiselina i jodna-Lugolova otopina tzv. Schiller-ov test. Primjenom zelenog filtera po Kraatzu značajno se bolje prikazuju krvne žile i promjene vezane uz njih kao što su mozaik, punktacije, atipično grananje krvnih žila.

Kao što je prethodno navedeno radi boljeg uočavanja promjene prvo se primjenjuje 3% octena kiselina koju se pomoću vatenog štapića aplicira u rodnicu i na vrat maternice. Nakon primjene octene kiseline CIN-om tj HPV-om promjenjen epitel pobijeli i može prikazivati promjene koje se nazivaju mozaik i punktacije. Sam naziv slikovno opisuje promjenu. Mozaik kao i punktacije mogu biti grubi koji je obično povezan sa CIN-II i CIN-om III, i blagi tj. fini mozaik i punktacije koji su povezane sa CIN I i početnom HPV infekcijom.

Kao zadnja etapa kolposkopije slijedi primjena jodne otopine tj Schillerov test. Zdrav pločasti epitel sadrži glikogen i kao takav veže jod i postane tamnosmeđ. Epitel koji je bolestan, zahvaćen CIN-om, gubi glikogen, ne veže jod i on ostaje žut i dobro ograničen od ostalog zdravog epitela koji ima glikogen i potamni. Ukoliko se kolposkopski uoči promjena koja sugerira na HSIL(skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja) tj. na CIN II ili CIN III tada se radi biopsija i patohistološka analiza tih uzoraka koje predstavljaju «zlatni standard» za dijagnozu.

Važnost kolposkopijse se ističe i u tome da čak 15-18% promjena koje su na Papa testu tj citološki klasificirane kao SIL niskog stupnja tj CIN I, a kad im se napravi biopsija dobije se patohistološka dijagnoza koja odgovara HSIL-u tj. CIN II/CIN III. Znači kod svakog kolposkopski sumnjivog nalaza treba napraviti biopsiju i patohistološku analizu kako ne bi promakla lezija visokog stupnja. Biopsija se izvodi pomoću posebnih biopsijskih kliješta ili pomoću dijatermijske omče (LETZ biopsija). Biopsija se izvodi uvijek pod kontrolom kolposkopa i iskusni kolposkopičar često sa biopsijom uspije odstraniti promjenu u cijelosti i tako dovesti do izliječenja. Zato se 2-3 mjeseca nakon biopsije ponavlja Papa test i kolposkopija.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija