Trudnice, mačke i toksoplazmoza

dr. Dario Majnarić, ginekolog
Trudnice, mačke i toksoplazmoza

Trudnice, mačke i toksoplazmoza

Često se postavlja pitanje što da čine i kako da se ponašaju trudnice koje imaju mačku.

Najopasnija infekcija koju trudnica možete dobiti od mačaka je toksoplazmoza.

Mačke se mogu zaraziti loveći glodavce ili jedući sirovo meso. Mačke svježe inficirane toksoplasmozom obično nemaju simptome, kao ni ljudi, ali u svom fecesu (izmetu) mogu kroz 3 tjedna izlučivati jajašca kojima bi se osoba mogla inficirati ako ima kontakt sa mačjim izmetom.  Vrijeme potrebno za sazrijevanje jajašaca je 2-8 dana pa je osobito važno da se mačji izmet svakodnevno čisti.

Povećanjem gestacijske dobi povećava se stopa infekcije, ali se smanjuje ozbiljnost posljedica iste.  Tako u prvom tromjesječju obično nastupi pobačaj, u drugom tromjesječju pobačaj ili prijevremeni porod, a u trećem tromjesječju kod trećine infekcija može se razviti tipična slika konatalne toksoplazmoze, trećina djece razviti će kliničku sliku kasnije tijekom života, dok se kod trećine ne nalazi niti kliničkih simptoma niti laboratorijskih promjena.

Smatra se da je u Hrvatskoj 30-70% žena prokuženo toksoplazmozom i te osobe proizvode IgG protutijela, koja se mogu dokazati u krvi. Ta protutijela predstavljaju dobru zaštitu od infekcije.  Opasno je ako je žena izložena parazitu prvi puta u vrijeme trudnoće. U takvih žena prvo počinje proizvodnja IgM protutijela, a kasnije i IgG (čije vrijednosti u krvi rastu).  Stoga bi bilo korisno da se kod trudnica čije mačke izlaze van naprave imunološka testiranja na toksoplazmozu.

Općenito se preporuča trudnicama izbjegavanje kontakata sa izmetom mačaka (čišćenje pijeska, ležišta i sl.), te druge opće mjere; izbjegavanje jedenja sirovog odnosno slabo pečenog mesa, temeljito pranje ruku i druge higijenske mjere.

Ako trudnica mora čistiti pijesak ili raditi u vrtu (gdje se kreću  mačke) preporuča se da se nose gumene rukavice, a poslije takvog rada temeljito operete ruke. Isto tako, nakon rezanja sirovog mesa ili svježeg neopranog povrća, sve kuhinjske površine i dasku za rezanje treba temeljito oprati i izbjegavati dodire po ustima i očima u međuvremenu.

Bez obzira na sve, nema razloga da se trudnica riješi svojih kućnih ljubimaca, nego treba provedit gore opisane mjere preventive. Samo maženjem  mačaka teško da će trudnica dobiti toksoplazmozu.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija