Mučnine i povračanje u trudnoći (Emesis gravidarum)

dr. Dario Majnarić, ginekolog
Mučnine i povračanje u trudnoći (Emesis gravidarum)

Mučnine se počinju javljati između 4-og do 6-og tjedna trudnoće.

Najjačeg su intenziteta između 11-13 tjedna i nakon toga postepeno se simptomi smanjuju da bi od 16-20-og tjedna prestale, iako kod određenog malog postotka trudnica budu prisutne cijelu trudnoću.

Mučnine se javljaju kod 50-70% trudnica

Glavni simptomi i znakovi su kao što ime kaže prisutnost mučnina,nagona na povraćanje i samo povraćanje. Najčešće su prisutni ujutro pa su sinonomi ”morning sickness”, ”vomitus matutinus”, ali simptomi mogu bit prisutni i u bilo koje doba dana i to je obično individualno kod svake trudnice. Simptomi mogu bit prisutni i kroz duži period dana. Određeni mirisi, hrana, umor, vrućina stres mogu intenzivirat  simptome.

Mučnine u trudnoći uzrokuje hormonske promjene vezane uz trudnoću prvenstveno humani korionski gonadotropin (njegov beta lanac) i estrogeni hormoni koji najintenzivnije rastu u prvom trimestru kad su i mučnine najjače. Novije spoznaje uključuju i genetsku predispoziciju preko GDF15 faktora koji utječe na centar za povraćanje u mozgu.

Predisponirajući faktori su:prva trudnoća, stres, umor, prisutnost mučnina tj. simptoma u prethodnoj trudnoći, kod žena koje su prije trudnoće imale mučninu kod uzimanja kontracepcijskih pilula, migrena, kinetoze tj. mučnina i povraćanja kod kretanja-putovanja, višeplodna trudnoća, kod trudnica koje nose ženski fetus su češće, kod povečane tjelesne mase, pogotovo ako je index tjelesne mase preko 30.

Kako ih ublažiti:

treba pažljivo birati hranu, izbjegavat, tešku, masnu, začinjenu hranu koja je vruća, kao i mirise i hranu koja pogoršava simptome

uzimati suhu hranu koja je lako probavljiva sa visokim sadržajem proteina i ugljikohidrata, a niskim sadržajem masti

uzimati slane krekere, rižine krekere, tost, banane, uzimanje hrane i  tekućine sa đumbirom, preparati đumbira su se pokazali korisnim, na tržistu postoje vitaminski preparati za trudnice sa dodatkom đumbira koji se stoga bolje podnose, cuclati led i limun, sam miris limuna, đumbira i peperminta djeluje povoljno

uzimati česte male obroke kroz cijeli dan umjesto 3 standardna obroka jer prepunjen želudac kao i prazan pogoršavaju simptome, pojesti nešto prije spavanja kao i ujutro prije dizanja iz kreveta

piti puno tekućine barem 6-8 časa dnevno i najbolje između obroka

izbjegavati stres, umor, te vruće i zagušljive prostore,povremeno prozračiti prostoriju ili izaći na svjež zrak

uzimanje vitamina B6

nekim trudnica je pomogla akupresura tj. narukvice koje se stavljaju na ručni zglob


Mučnine i povremeno povraćanje ne predstavlja nikakvu opasnost ni za majku ni za dijete. 
U nekim istraživanjima čak su bili bolji ishodi trudnoća kod trudnica koje su imale mučnine u trudnoći sa manje spontanih pobačaja.

Međutim ako postoji sumnja na kliničko stanje Hyperemesis gravidarum treba ga ozbiljno shvatit jer može imati nepovoljan utjecaj na trudnoću..

Važno ga je rano prepoznati i stoga se treba obavezno javiti liječniku ako postoji učestalo povraćanje sa gubitkom 3-4 kilograma, nemogućnost zadržavanja tekućine i hrane tj. sve se povraća. Smanjenje količine urina koji bude taman, koncentriran, tj. ako se nije mokrilo duže od 8 sati. Osjećaj izrazite slabosti,nesvjestice,vrtoglavice,bljeskanja pred očima, ubrzani broj otkucaja srca.

Takvo stanje zahtjeva liječenje i najčešće hospitalizaciju.Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija