Krckanje u vratu

dr. Spomenka Sremac-Bohaček, fizijatar
Krckanje u vratu

Krckanje, pucketanje u zglobovima  uglavnom je normalna pojava i ne postoji u većini slučajeva potrebe za zabrinutost poradi istoga.

Pravi uzrok ove pojave  nije u potpunosti razriješen.

Jedna teorija kao uzrok pojavi krckanja, pucketanja zglobova navodi ligamente (sveze koje okružuju zglob i drže kosti zajedno) koji se prilikom pokreta naglo zategnu. U vratnom dijelu kralježnice dio odgovornosti za tu pojavu imaju i mali zglobovi između kralježaka i promjena položaja među njima. Naši zglobovi sadrže tekućine i plinove poput dušika i ugljičnog dioksida.

Druga teorija je da se mjehurići dušika u zglobnoj tekućini naglo gibaju unutra-van prilikom pokretanja zglobova (krckanje prstima ruke, krckanje u vratu, osjećaj kao da presavijate ukrućeni papir kada savijate koljena).

Naime, kada stavite tekućinu pod pritiskom, kao što se događa kada se sila primjenjuje na zglob, plin izlazi, stvarajući zvuk poput pucketanja.

Kao što sam već napomenula, pojava ovakvih zvučnih senzacija nije razlog za zabrinutost, ne dovodi do opasnosti od pojave artritisa te ne postoje vježbe ili suplementi koji mogu prevenirati iste.

Ako pucketanje zglobova uzrokuje jaču bol, trnjenje ruku, jače glavobolje, nagon na povraćanje, mučninu ili je jedan ili više zglobova otečen, crven uz gubitak funkcije istoga tada svakako posjetite svoga liječnika te zatražite stručni savjet ili pomoć.

Ukoliko vam vježbe u vidu okretanja glave i rotacije ramenima stvaraju ugodu tada ih smijete i možete raditi jer naše tijelo je savršeno i samo će vam dati znak da mu nešto od pokreta odgovara ili ne odgovara.

Međutim, ukoliko imate problema s vratnom kralježnicom, povišen krvni pritisak, probleme sa cirkulacijom, ravnotežom, neke neurološke probleme, tada nikako nemojte raditi takve vježbe, već stručnu osobu (liječnika fizijatra, fizioterapeuta) upitajte za vježbe koje vam je dozvoljeno raditi.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija