Što je glaukom?

dr. Gorana Pavičić, oftalmolog
Što je glaukom?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabinet za glaukom – glaukom ili zelena mrena (od grč. glaukos = zelen, zbog sivo-zelenog odsjaja leće) je naziv za grupu bolesti koja vodi ka oštećenju vidnog živca te je vodeći uzrok sljepoće kod ljudi iznad 40 godina.

Što je glaukom?

Glaukom nije bolest već sindrom kojeg karakteriziraju oštećenja vidnog živca s posljedičnim promjenama u vidnom polju i povremeno ili trajno povišenje očnog tlaka. Ovi simptomi se događaju postupno i često se ne primjećuju sve do kasne faze bolesti, te ukoliko se ne liječe mogu rezultirati potpunim gubitkom vida, zbog čega se glaukom i naziva „podmuklim kradljivcem vida“.

Ovo je vrlo česta bolest i predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Ako je već nastalo oštećenje vida i vidnog živca, te promjene su u pravilu nepovratne. Liječenje može usporiti ili zaustaviti daljnje napredovanje bolesti. Da bi se to postiglo, nužna je pravovremena dijagnoza.

Kako se glaukom otkriva?

Detekcija i liječenje glaukoma

Uočavanje glaukoma najčešće se zbiva pri standardnom pregledu očiju kojeg vrši oftalmolog. Pregled kojim se dijagnosticira vrlo je kratak i bezbolan. Dijagnostika uključuje mjerenje očnog tlaka tonometrom, uočavanje promjena u veličini i obliku pojedinih dijelova oka, ispitivanje kuta prednje očne sobice gonioskopom, ispitivanje vidnog živca kako bi se uočila moguća vidljiva oštećenja samog živca te ispitivanje vidnog polja.

Prije oftalmološkog pregleda bitno je liječnika obavijestiti da li je netko od obitelji ili rođaka bolovao ili boluje od glaukoma zato što postoji povećan rizik razvoja glaukoma kod osoba čiji roditelji ili bliski rođaci imaju glaukom. Kao normalne vrijednosti očnog tlaka smatraju se vrijednosti između 10 i 22 mmHg.

Budući da je povišeni očni tlak samo jedan od simptoma, više vrijednosti tlaka ne znače ujedno da osoba boluje od glaukoma. Takvo stanje, kad ne postoje drugi simptomi, kao što je npr. oštećenje vidnog živca, naziva se očna hipertenzija. S druge strane, može postojati oštećenje vidnog živca i uz normalne vrijednosti očnog tlaka kod određenih tipova glaukoma.

Liječenje glaukoma

Kao što je već napisano, oštećenja zbog glaukoma su nepovratna. Zbog toga se glaukom ne može izliječiti, ali se može spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Liječenje u pravilu započinje konzervativnom terapijom – lijekovima. Gotovo se sve vrste glaukoma mogu uspješno liječiti lokalnom primjenom očnih kapi no u slučaju da lijekovi ne uspiju sniziti očni tlak, pristupa se liječenju laserom ili kirurškim zahvatom.

Budući da kapi za oči mogu uzrokovati određene nuspojave ili međudjelovanje s drugim lijekovima, liječnik mora biti upoznat s svim drugim lijekovima koje u tom trenutku osoba uzima. Cilj terapije je održavati očni tlak nižim od 20 mmHg. Kad se postavi dijagnoza, u većini slučajeva se kapljice moraju kapati do kraja života, što može predstavljati nekome problem, ali zbog sačuvanja vitalnosti očnog živca, važno je pridržavati se uputa liječnika i pravilno primjenjivati terapiju.

Glaukom često nema simptoma pa bolesnici prestanu uzimati lijekove. To je velika pogreška jer bolest, ako se ne liječi, nezaustavljivo vodi prema sljepoći. Liječenjem djelujemo na produkciju i odvođenje očne vodice koja se stvara u oku. Time se očni tlak spušta na normalu i smanjuje mogućnost daljnjeg oštećenja vidnog živca i na kraju gubitka vida.

 

Važno je naglasiti da je apsolutno najbolji način prevencije gubitka vida uzrokovanog glaukomom redovito kontroliranje i praćenje od strane oftalmologa.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija