Teleskopske naočale

dr. Gorana Pavičić, oftalmolog
Teleskopske naočale

 

U našoj ordinaciji preglede za teleskopske naočale od 1994.g. obavlja dr.Gorana Pavičić koja je završila edukaciju u ZEISS korporaciji. ZEISS korporacija ustanova je koja je osmislila teleskopske naočale i vodeća je u njihovoj proizvodnji. Dr. Pavičić je kroz rad sa slabovidnom djecom iz škole “VINKO BEK” uočila potrebu za takvim pomagalom.

 

 

 

Što su to teleskopske naočale? Kada i kome su one neophodne?

 

Teleskopske naočale su sistem povećala; dalekozori koji se ne moraju držati u rukama, već su ugrađene u posebne, tzv. tehničke okvire, koji omogućuju dobru anatomsku adaptaciju na licu. Teleskopi nisu predviđeni za kretanje, oni služe za statične radnje, za daljinu, kao što je npr. gledanje TV-a, ili za blizinu, kao što je čitanje.

Mnoge očne bolesti, kako u djetinjstvu, tako i u kasnijoj životnoj dobi, mogu bespovratno uništiti vidnu oštrinu. To su npr. retinitis pigmentoza , glaukom, atrofije vidnog živca, degeneracije makule u dječjoj dobi i u starijoj dobi. Takvim pacijentima neophodne su naočale – povećala koje im omogućuju lakšu edukaciju, služenje računalom i sl. Starijim se pacijentima može ponovo vratiti mogućnost čitanja standardnog tiska, križaljki te nekih drugih radnji na blizinu.

Dobar pregled neophodan je da bi liječnik mogao odrediti tko je kandidat za nošenje teleskopa.

Prije samog pregleda, pacijenta moramo uputiti u sve prednosti i mane takvog sistema i procijeniti njegovu motiviranost. Za dobar uspjeh i zadovoljstvo pacijenta potrebna je dobra suradnja između liječnika i optičara, što je u Okulističkom centru dugogodišnja tradicija.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija