Sve što vas je zanimalo o hormonalnoj spirali

dr. Darko Gusić, ginekolog
Sve što vas je zanimalo o hormonalnoj spirali
Kontracepcije razlikujemo s obzirom na učinkovitost, pristupačnost, način upotrebe, ali i prema željama i zdravstvenim potrebama žene. Danas imamo i koristimo različite metode, od mehaničkih do hormonalnih. Kada se govori o hormonskoj kontracepciji većina žena odmah pomisli na kontracepcijske pilule, međutim, postoje i razni drugi oblici. Jedna od danas najsigurnijih i najčešće korištenih – hormonalna spirala, prvi put je korištena 80-ih godina prošlog stoljeća.

Spirala je plastični uložak T oblika koji se postavlja u maternicu i tako mehanički zatvara jajovode i  štiti od maternične trudnoće, dok hormonska spirala dodatno u sluznicu maternice kontinuirano izlučuje hormon koji ima kontracepcijsko djelovanje. Kontracepcijski učinak postiže se na način da hormon zgušnjava cervikalnu sluz čime se spermijima onemogućuje prolaz kroz cerviks i prodiranje u maternicu gdje bi oplodili jajašce. U isto vrijeme, stanjuje i sluznicu maternice kako bi se spriječilo prihvaćanje oplođenog jajašca. Posljedično, menstruacije su manje obilne i traju kraće, dok u nekih korisnica menstruacije niti nema.

Kao sredstvo kontracepcije spirala je vrlo dugotrajna i pouzdana, s učinkovitosti  većom od 99%. Može se koristiti ubrzo nakon poroda i za vrijeme dojenja, a nakon uklanjanja plodnost je očuvana. Zbog toga što smanjuje prekomjerno menstrualno krvarenje koristi se i u liječenju nepravilnih krvarenja, u perimenopauzi (tranziciji prema menopauzi), liječenju dobroćudnih tumora i drugih zdravstvenih stanja.

Postavljanje spirale radi se u ginekološkoj ordinaciji kao rutinski postupak od nekoliko minuta, moguće ju je izvaditi bilo kada, čime se vraća plodnost. Spirale se mogu postaviti u bilo kojoj dobi i dijelu ciklusa, a različite vrste prilagođene su različitim dobnim skupinama žena. Vrijeme spirale u maternici, također, određuju dob pacijentice, simptomi i sami razlog postavljanja pa tako, uz mjesečnu provjeru, spirala unutar maternice može ostati i 3-5 godina.

Za postavljanje ili samo konzultacije o spirali možete se naručiti i u našoj Poliklinici.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija