Važnost dojenja i majčinog mlijeka

dr. Darko Gusić, ginekolog
Važnost dojenja i majčinog mlijeka

Dojenje je posebna vještina majke koja se uči, ali je i puno više od vještine. Dojenje je jedinstven odnos majke i bebe, dodir, ljubav i povezanost. Neke majke svladaju taj odnos unutar 3 – 4 dana, a nekima je potrebno i do dva mjeseca da se majka i novorođenče usklade.

Majčino mlijeko svojim sastavom i količinom prilagođeno je potrebama djeteta. Svi ti prijeko potrebni sastojci štite bebu od upala dišnog i respiratornog sustava, probavnog i urinarnog sustava te maksimalno potiču jačanje imunološkog sustava.

Dobrobiti majčnog mlijeka

Voda – osim hranjivih tvari, majčino mlijeko osigurava i potrebnu hidraciju te se dodatna voda ne smije davati djetetu, osim u nekim medicinski opravdanim slučajevima. Djetetovi bubrezi nisu još dovoljno razvijeni, stoga unos obične vode može poremetiti elektrolitsku ravnotežu i dovesti dijete u opasnost.

Bjelančevine, masnoće i ugljikohidrati – majčino mlijeko uglavnom sadrži mliječnu bjelančevinu laktalbumin i stoga je lakše probavljivo od kravljeg mlijeka koje sadrži kazein, teže probavljivu bjelančevinu. Masnoće su mu potrebne za izgradnju živčanih stanica za razliku od kravljeg mlijeka, majčino mlijeko sadrži manje nezasićenih masnih kiselina. Mliječni šećer nalazimo i u majčinom i u kravljem mlijeku, ali ono što ih razlikuje jest prisutnost bifidusa, koji je preduvjet za nastanak visoko vrijedne bakterije Laktobacilusa bifidusa,  dobre crijevne bakterije koja sprečava razvoj drugih bakterija koje izazivaju bolesti.

Vitamini i željezo – sadrži i do deset puta više A, C i E vitamina negoli kravlje. Majčino mlijeko sadrži i laktoferin koji omogućava apsorpciju željeza.  

Imuna antitijela – imunoglobulini tijekom dojenja stvaraju se u sluznici dojenačkih crijeva i oblažu je štiteći je od bakterija, a nemoguće ih je proizvesti umjetnim putem.

Zaštita od alergija – majčino mlijeko predstavlja preventivu i od alergija, sve raširenijeg problema s kojim se ljudsko društvo susreće. Jedan od najvećih alergena koji izaziva grčeve u dojenačkoj dobi upravo je kravlje mlijeko, tj. bjelančevine koje ono sadrži.

Ujedno, dojenje je vrlo važno i za samu majku. Za vrijeme dojenja majka smanjuje slabokrvnost, smanjuje mogućnost postporođajne depresije, smanjuje mogućnost od raka dojke i jajnika te se jača emotivna povezanost između majke i djeteta.

Kada prestati s dojenjem?

Nema strogog pravila kada prestati s dojenjem,  najbolje je prestati kada to odgovara majci i djetetu. S dojenjem ne bi trebalo prestati kada se djetetu događaju veće promjene u životu kao što su bolest, cijepljenje, rođenje brata ili sestre, odlazak majke na posao ili primjerice odlazak djeteta u vrtić, također, obratite pažnju na dijete i odgodite prestanak dojenja ako vam se čini da dijete mijenja ponašanje (plač, nesigurnost, strah odvojenosti od majke).

Ne preporučuju se metode poput odvajanja majke od djeteta ili stavljanja papra na bradavicu. Umjesto toga možete postepeno izbacivati seanse, promijeniti djetetovu rutinu da ga ne podsjeća na dojenje ili mu skrenuti pozornost s dojke kada ju traži.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija