• dr. Tomislav Čengić
 • (ortoped)
Razina pomoći 5,00 (35)
Ljubaznost 4,97 (35)
Zakonitost i etičnost 5,00 (35)
Vrijeme čekanja 4,46 (35)
Osoblje 4,86 (35)

O nama

Poliklinika NeuroSpine je specijalizirana zdravstvena ustanova posvećena neurokirurgiji, liječenju boli, te fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Cilj je pružiti vrhunsku zdravstvenu skrb te najveću moguću udobnost pri svakom koraku oporavka kod pacijenta.

Facebook profil poliklinike Neurospine pogledajte ovdje!

Usluge

Ortopedija
Iz domene specijalnosti ortopedije i traumatologije poliklinika Neurospine svojim pacijentima nudi pregled specijaliste ortopeda i traumatologa kao i daljnju radiološku (RTG, CT, MRI) i laboratorijsku obradu u suradnim ustanovama.
Uz navedene specijalnosti i ekspertizu u liječenju bolesti i ozljeda kralješnice ustanova je specijalizirana za liječenje bolesti i ozljeda ekstremiteta:
-bolesti i ozljede ramena (upalne i degenerativne bolesti, ozljede i prijelomi, savjeti o ugradnji umjetnog zgloba ramena, sportske ozljede, sindrom sraza, lezije rotatorne manšete, kalcificirajući tendinitis, instabilitet)
-bolesti i ozljede lakta (upalne i degenerativne bolesti, ozljede i prijelomi, sportske ozljede, instabilitet, sindrom kubitalnog tunela, epikondilitis, teniski lakat, golferski lakat)
-bolesti i ozljede šake i ručnog zgloba (upalne i degenerativne bolesti, ozljede i prijelomi, kontraktura Dupuytren, škljocavi prst-tendovaginitis, sindrom karpalnog tunela)
-bolesti i ozljede kuka (upalne i degenerativne bolesti, ozljede i prijelomi, savjeti o ugradnji umjetnog zgloba kuka, sportske ozljede)
-bolesti i ozljede koljena (upalne i degenerativne bolesti i ozljede i prijelomi, savjeti o ugradnji umjetnog zgloba koljena, sportske ozljede, akutna i kronična nestabilnost, rupture ligamenata (LCA, LCP)
-bolesti i ozljede gležnja i stopala (upalne i degenerativne bolesti, ozljede i prijelomi gležnja i stopala, liječenje deformacija stopala- hallux valgus i rigidus, digitus flexus i spuštenog stopala, degenerativne bolesti Ahilove tetive, Haglundova peta)

Ugovor s HZZO

 • Ne Postoji

Članci

dr. Tomislav Čengić, ortoped

Primjena matičnih stanica u liječenju osteoartritisa kuka i koljena

EPIDEMIOLOGIJA OSTEOARTRITISA Osteoartritis je glavni uzrok invalidnosti i kronične boli danas. Napredak u modernoj medicini poboljšao je prevenciju, dijagnostiku i liječenje mnogih bolesti......
Cijeli članak
Učitaj još članaka

Iskustva drugih

 • 14.10.2021. u 10:44 SATI
 • Korisnik: korisnik45913
Razina pomoći
Ljubaznost
Zakonitost i etičnost
Vrijeme čekanja
Osoblje

U proljece 2020. godine u 37. godini posjetila sam dr. med. Tomislava Čengića zbog bolova u kukovima. Dijagnosticirana mi je FAI coxae I. Dex. kuka. Nakon konzultacije dogovorili smo ubrizgavanje hialuronske kisline u kuk dok cekam op. zahvat, sto mi je uveliko ublazilo bol. Termin za op. zahvat - artroskopiju kuka sam dobila u lipnju 2021. Nakon prijema u bolnicu i vizite na kojoj smo jos jednom prosli postupak operacije, a imam potrebu naglasiti da je dr. Čengić bio kao i uvijek ljubazan i susretljiv, a jos bitnije ulijevao mi je povjerenje u dobar ishod op. zahvata. Zahvat je trajao 4 sata u opcoj anesteziji. Nakon budjenja dobro sam se osjecala, uz terapiju protiv bolova. Drugi dan dr. Čengić me je obisao i rekao da je sve proslo uredu. Isti dan sam stala na noge pomocu staka i fizijatra, a nakon 4 dana sam otpustena na kucnu njegu. Oporavak i napredan se dogadja iz dana u dan, a lijekovi protiv bolova su za mene proslost. Zaista sam zadovoljna rezultatom i mogu reci da bih se uvijek odlucila za isto. Još jednom zahvaljujem dr. Tomislavu Čengiću

 • 14.10.2021. u 8:43 SATI
 • Korisnik: ndoktor
Razina pomoći
Ljubaznost
Zakonitost i etičnost
Vrijeme čekanja
Osoblje

U lipnju 2018. godine posjetio sam dr. med. Tomislava Čengića zbog bolova u koljenima i preponama te otežanim hodanjem, jedino mogućim uz uporabu štake. Dijagnosticirana mi je avaskularna nekroza oba kuka u poodmaklom stadiju. Glave femura bile su izrazito istrošene i deformirane. Prirodna zaobljena kontura bila je izgubljena. Jedino moguće rješenje bio operativni zahvat ugradnje totalnih endoproteza oba kuka. Nedugo nakon uspostave dijagnoze hospitaliziran sam zbog masivne plućne embolije i zahvat je morao biti odgođen. Uvedena je i tromboprofilaksa. Tijekom oporavka od embolije došlo je do otvaranja dvaju fistularnih kanala u perianalnom području. Zbog rizika od infekta, fistularni kanali su morali biti riješeni prije implantacije endoproteza. Učinjena je ekscizija obiju fistula, međutim, zbog daljnje progresije bolesti i pogoršanja kliničke slike AVNCF, došlo je do gotovo potpunog gubitka rotacije zgloba kuka, izraženijih bolova i nemogućnost kretanja ni pomoću štaka. Unatoč svim komorbiditetima koji su bili prisutni u mom slučaju zbog kompleksne kliničke i anamnestičke slike dr. Čengić odlučio izvršiti implantaciju totalne endoproteze lijevog kuka u općoj anesteziji, ujedno uz produženje lijeve noge pojačanje TEP ugradnjom pločice i vijka. Već tjedan dana nakon operativnog zahvata mogao sam se bez bolova u potpunosti osloniti na lijevu nogu. Bolovi u koljenu i preponama su prestali, a zahvaljujući produljenju noge uspostavljena je normalna statika. Drugi operativni zahvat ugradnje totalne endoproteze desnog kuka uslijedio je već nakon pet tjedana, što je izrazito brzo i nije standardna praksa. Ponovno, nakon tjedan dana, uspostavljen je hod sa štakama, ali bez bolova, rotacija u kuku je izrazito povećana, omogućen je i hod uz i niz stepenice. a mjesec dana nakon operativnog zahvata počeo sam hodati bez pomoći pomagala. Zahvaljujući dr. med. Tomislavu Ćengiću unutar dva mjeseca prešao sam put od invalidskih kolica do samostalnog hoda ugradnjom totalnih endoproteza oba koka. Moram naglasiti da je dr. Čengić u svakom trenutku bio izrazito pristupačan, profesionalan, u detalje je objasnio stanje bolesti, tijek operativnog zahvata, koji su mogući rizici i dobrobiti. Uvijek je bio otvoren za sva pitanja i nedoumice, zainteresiran za postoperativni tijek oporavka. Želim mu izraziti zahvalnost na hrabrosti što je prihvatio profesionalni izazov i izvršio oba operativna zahvata implantacije totalnih endoproteza oba kuka unatoč nizu komorbiditeta i s kratkim razmakom između dva zahvata što mi je značajno ubrzalo povratak normalne samostalne pokretljivosti i skratilo bolna stanja što dr. med. Tomislava Čengića čini vrsnim i profesionalnim specijalistom. Još jednom mu zahvaljujem, dr. Davor Želježić

 • 4.4.2021. u 18:18 SATI
 • Korisnik: korisnik43015
Razina pomoći
Ljubaznost
Zakonitost i etičnost
Vrijeme čekanja
Osoblje

Ozljeda se zove ruptura tetive kvadricepsa. Zaradiš ju kada u 50-ima, nakon dosta godina stanke, kreneš igrati košarku nezagrijan, a misliš da si se zagrijao, pa te ponese. I potom donese ...do gospodina doktora Tomislava Čengića. Pišem s odmakom vremena, po proteku više od godinu dana, nakon uspješnog proteka " jamstvenog roka", kada opet trčim (naravno samo rekreativno, još rehabilitacijski), s punom fleksijom koljena. Nakon što u startu nije prepoznata ruptura, a ja samostalno ne mogu podići nogu, pod kišom neizvijesnosti dolazim nekako dr. Tomislavu Čengiću, koji otvara kišobran dobrote, stručnosti i nade. Na UZV odmah dijagnosticira rupturu i pod tim kišobranom me otprati u traumu, gdje sam i operiran. Nevjerojatno, ali nekako se i veseliš operaciji koju će ti dr. Čengić izvesti. U očekivanju iste, čak ti je i pileća trtica s graškom jako ukusna (naravno, samo njezin saft koj točaš). Postoperativno, dok u bolnici čekaš otpust, guglaš malo i shvatiš kakvu zeznutu ozljedu zapravo imaš, kako se NBA zvijezde vrate na parket (ako se vrate) tek nakon više od godinu dana nakon takve ozljede. Ja sad normalno trčim jer, osim što je izvrstan ortoped/traumatolog, dr. Čengić je i talentiran psiholog. Naime, mislim da me namjerno "prepao" da u pogledu fleksije koljena, ono što ću vratiti u prva 3 mjeseca, da je to maksimum koji ću postići. Zato sam jako, jako ozbiljno shvatio rehbilitaciju, a i danas nastojim svakodnevno vježbati. Nakon 3 mjeseca od operacije, na pregledu sam ga pozdravio "iz punog čučnja" i bio je jako sretan viđenim. Hvala mu još jednom na svemu. Njegov pacijent Davor Vidović.

 • 11.9.2020. u 7:51 SATI
 • Korisnik: korisnik39125
Razina pomoći
Ljubaznost
Zakonitost i etičnost
Vrijeme čekanja
Osoblje

Komentar liječenja Jedino ranjivo mjesto na tijelu mitskog Ahila bila je peta. Sve do današnjeg dana, peta, odnosno tetiva koja je pričvršćena za petnu kost predstavlja najranjivije mjesto na našem tijelu. Kada tetiva pukne, postajemo invalidi. Hodanje je ograničeno, šepajuće, a sve ostale aktivnosti nogom nemoguće. U povijesti se smatralo da nije moguće značajnije liječenje puknuća tetive. Danas, zahvaljujući operativnom zahvatu i rehabilitaciji moguć je veliki oporavak i povratak noge u funkciju. U sedam decenija života nikada nisam imao nikakvu povredu, niti ozbiljniju bolest. Radio sam 45 godina kao liječnik specijalista opće medicine, bez i jednog dana bolovanja. Moj stil života doveo me do toga da sam doživio puknuće ahilove tetive. Redovito trčanje na duge staze, povremeno planinarenje, skijanje, tenis, teretana, bicikl, građevinski radovi, naravno i broj godina morali su rezultirati povredom. Tetiva mi nije pukla od jednom, već postupno, u više navrata. Pomoć nisam potražio odmah nakon potpunog puknuća tetive. "Morao" sam ostvariti neke ranije zacrtane planove. Posljedica toga je da sam se od liječnika pretvorio u pacijenta. Bilo mi je jasno da ne budem mogao izbjeći operaciju i dugotrajni oporavak nakon operativnog zahvata u trajanju od 6-9 mjeseci. Također sam znao da operacije ne može biti perkutana, minimalno invazivna. Zadebljanja na rubovima puknute tetive, puknuće odnosno raspad tetive u blizini hvatišta za petnu kost, edem noge, bolovi u pokretu, govorili su o tome da će biti potrebna invazivna, "otvorena operacija". Pitao sam se tko bi mogao izvesti taj jako zahtjevni operativni zahvat. Čuo sam za ortopeda o kojem pacijenti imaju samo dobro mišljenje. Među njima su neki meni poznati pacijenti. Ortoped i traumatolog izgledao mi je dobar izbor. Odlučio sam da ako ikako bude moguće, mene će operirati dr. Tomislav Čengić s Traumatološke klinike u Zagrebu. Bio je to dobar izbor. Operacija je bila dugotrajna. Tetivu nije bilo moguće spojiti na mjestu ozljede. Trebalo ju je produljiti i pričvrstiti za petnu kost s dva sidra od titana. Rezna rana dulja desetak centimetara od prosječne incizije, zarasla je bez komplikacija. Poslije operacije šest tjedana sam imao longete pod različitim kutem, uz mirovanje. Nakon toga je počela fizikalna terapija. Tri mjeseca poslije operacije opet sam sposoban za hodanje, lagano trčanje, vožnju automobila, vožnju bicikla, a sve to nisam mogao prije operativnog zahvata. Više sam nego zadovoljan i zahvalan dr Tomislavu Čengiću. Zahvalan sam na tome što me je primio kao pacijenta, zahvalan sam na uspješnom operativnom zahvatu, na preporukama nakon operacije. Njegov trud doveo je do vrlo ranog visokog stupnja oporavka u vremenskom periodu daleko kraćem od predviđenoga. Nastavljam s kineziterapijom do najvećeg mogućeg oporavka. Stjepan Habunek, dr.med.

 • 11.7.2020. u 2:16 SATI
 • Korisnik: korisnik38282

DRUGI DIO - Nakon vikenda me dižu iz kreveta na hodalicu i kreće moj oporavak. Fizioterapeuti mi pokazuju kako hodati sa štakama, vježbe u krevetu i pored njega. Glavna sestra odjela dogovara toplice. Pa taj sustav i funkcionira! Nove vježbe u toplicama, vježbe u bazenu, dodatno plaćeni termini bazena, puno hodanja, vježbanja u krevetu. Iz toplica odlazim na dvije štake, ali već dobro pokretan. Na pregledima prije (vađenje šavova/klipsi) i poslije toplica dr. Čengić je dostupan, odgovara na sva postavljena pitanja. Ohrabrujuće! Nakon toplica, što se tiče sustava, ja sam zdrav čovjek. No daleko je to od zdravog, bar u usporedbi s mojim vršnjacima, pa i nekim starijima. Više nema podrške sustava, prepušten si sam sebi. Koliko smiješ? Smiješ li uopće? Toliko su me šopali negacijama, i u bolnici i u toplicama, da mi nedostaje samopouzdanja. No nakon puno znoja (srećom bez krvi i suza), tri privatna fizioterapeuta i dodatnog vlastitog vježbanja, sada sam i po svojim mjerilima zdrav čovjek. Zahvaljujem dr. Čengiću, prije svega na humanom pristupu, a zatim na odlično odrađenom poslu. Još kad bi i ostali u lancu oporavka bili na istoj razini, ohrabrivali i davali podršku, cjelokupni oporavak bio bi puno lakši i brži. Hvala doktore!

Učitaj još komentara

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija

dr. Tomislav Čengić

(ortoped)