Zablude o laserskom skidanju dioptrije

dr. Luka Bilić, oftalmolog
Zablude o laserskom skidanju dioptrijeLasersko skidanje dioptrije


1. Lasersko skidanje dioptrije nije siguran zahvat

Već 60 milijuna ljudi na svijetu laserski je skinulo dioptriju i ta brojka raste iz dana u dan. Ovaj zahvat izvodi se već više od 30 godina, a u posljednjih 10 godina to je najčešće izvođena oftalmološka operacija na zahtjev pacijenta. Prema istraživanjima američke FDA, laserskim skidanjem dioptrije zadovoljno je više od 97% pacijenata što je znatno više od svih ostalih elektivnih zahvata gdje često razina zadovoljstva ne prelazi 85% (estetske operacije nosa, usana, grudi i slični zahvati). Laser je kompjuterski kontroliran i navođen te je opremljen sustavom praćenja mikropomaka oka, što tijekom zahvata omogućuje djelovanje zrake na točno zadanom mjestu uz očekivani rezultat. Zahvat se odvija u kapljičnoj anesteziji, u potpunosti je bezbolan i traje otprilike 15 minuta po oku, a osjećaj nelagode je minimalan. Uz najmoderniju tehnologiju, iskustvo i stručnost liječnika u Poliklinici Bilić Vision razina sigurnosti takvih zahvata je preko 98% što je na razini najviših svjetskih standarda. Nema komplikacija koje mogu trajno oštetiti vid. Mnoga istraživanja pokazala su da je rizik od komplikacija koje mogu trajno oštetiti vid kod laserskih operacija čak 100 000 puta manji, nego kod svakodnevnog stavljanja kontaktnih leća u oko.

2. Laserskim skidanjem dioptrije nije moguće ukloniti astigmatizam

Ako imate astigmatizam, to znači da je površina Vašeg oka drugačije zakrivljena nego što je uobičajeno.. Laserskim skidanjem dioptrije rožnica oka se remodelira, što znači da se osim dioptrije istodobno uklanjaju i sve nepravilnosti rožnice pa tako i astigmatizam (cilindri).

3. Sindrom suhog oka nakon laserskog skidanja dioptrije ostaje zauvijek

Nakon laserskog skidanja dioptrije može doći do pojave suhoće oka nekoliko tjedana, ili nekoliko mjeseci nakon zahvata te tada treba koristiti umjetne suze. Nova istaživanja pokazala su je da je nakon 6 mjeseci završeno potpuno cijeljenje oka i 99% pacijenata nema više nikakve simptome poput suhog oka, zablješćivanja ili pojavljivanja haloa oko svjetala. Oni koji su dugi niz godina nosili kontaktne leće mogu imati nešto jače izraženije i duže simptome suhog oka. Prekomjerna suhoća oka najčešće je glavni razlog zbog koje osobe prestanu nositi kontaktne leće, a većina nositelja kontaktnih leća nakon 10 godina nošenja leća imaju neki od simptoma suhog oka. Ukoliko su simptomi jako izraženi, potrebno je suhoću oka tretirati prije laserskog skidanja dioptrije. U Poliklinici Bilić Vision liječimo suho oko najmodernijim metodama najprije dijagnostikom a zatim i terapijom umjetnim suzama, gelovima i antibioticima te kortikosteroidima, ili pulsnim laserom  tzv. E-eye tehnologije.

4. Dioptrija se vraća nakon zahvata

U 98% slučajeva rezultati laserskog skidanja dioptrije su trajni. Povrat dijela dioptrije moguć je kod osoba koje su imale vrlo visoku dioptriju, (visoku kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam).Uz današnju tehnologiju, moguće je napraviti dokorekciju dioptrije i ponoviti zahvat bez ikakvog rizika. Osim visine dioptrije, povrat ovisi i o genetici, suhoći oka te procesima zarašćivanja nakon zahvata.

5. Lasersko skidanje dioptrije nije preporučljivo raditi prije trudnoće

Promjene na očima za vrijeme trudnoće su rijetke. Ukoliko je lasersko skidanje dioptrije već napravljeno prije nego je žena zatrudnila, sigurno je da neće doći do značajnijih promjena na vidu. Ako i dođe do blage promjene u vidu ili dioptriji za vrijeme trudnoće, u pravilu dolazi do ponovne stabilizacije vida kada trudnoća završi. Također, ako je osoba laserski skinula dioptriju prije trudnoće, to ne može nikako utjecati na izbor vrste poroda.

6. Nakon laserskog skidanja dioptrije dolazi do smetnji vida tijekom noći

Smetnje noćnog vida predstavljale su problem osobama koje imaju velike zjenice i visoke minus dioptrije prije desetak godina. Današnje moderne tehnologije lasera gotovo su u potpunosti eliminirale smetnje kod noćnog vida. Ako se na pregledu pokaže da osoba sa širokim zjenicama ima znatno smanjenu kvalitetu vida, tada se dioptrija korigira personaliziranim tretmanima. Te tehnologije podrazumijevaju da se uz dioptriju korigiraju i sve ostale nepravilnosti na oku koje mogu dovesti do smanjene vaše kvalitete vida. U prvih nekoliko dana može doći do rasipanja svjetla noću nakon laserskog skidanja dioptrije, ali samo za vrijeme oporavka i zacjeljivanja vašeg oka. U Poliklinici Bilić Vision izvodimo trenutno najprecizniji lasik na svijetu TZV. Femto lasik Contoura vision. Najprije se  učini snimka rožnice na 22.0000 točaka te se zabilježe sve nepravilnosti. Zatim laserska zraka navođena potpuno individualno, odstranjuje sve nepravilnosti rožnice te olakšava noćnu vožnju bez rasipanja svjetla ili haloa.

7. Metode laserskog skidanja dioptrije se ne razlikuju

Femto LASIK, nazivaju i Lasik bez noža, jer se sve etape zahvata laserskog uklanjanja dioptrije oka, izvode uz pomoć lasera. Femto laserska tehnologija koristi se za formiranje poklopčića rožnice, a zatim drugi laser (excimer laser), vrši uklanjanje dioptrije. Kod femto lasika veća je preciznost,sigurnost i ponovljivost zahvata. Poklopčić čvršće prijanja za podlogu, bolja je kontrastna osjetljivost oka, smanjena je mogućnost uraštanja epitelnih stanica pod poklopčić nakon zahvata, manji je postotak pojave suhog oka .  To daje sigurnost i preciznost Femto laserskoj metodi.

Standardna laserska operacija kada se poklopčić formira mikrokeratomom, nije tako stabilna i precizna kao ona kada se poklopčić formira femto laserom .

PRK je metoda koja se primjenjuje uglavnom kod nižih dioptrija i tanjih rožnica. Prilikom zahvata odstrani se epitel s površine rožnice i izravno se laserom odstranjuje dioptrija bez rezanja rožnice. U poslijeoperacijskom tijeku nakon PRK metode, epitel rožnice spontano zarašćuje za 2-3 dana. Primjenom PRK metode za oporavak vida često je potrebno i nekoliko tjedana. Međutim, kod osoba kod kojih se može raditi i LASIK i PRK, češće se pristupa LASIK metodi radi manje postoperativne nelagode i značajno brže rehabilitacije vidne oštrine.

Metode skidanja dioptrije prilagođavaju se svakom pacijentu zasebno. To ovisi o životnim navikama pacijenta, debljini njegove rožnice, visini dioptrije i raznim drugim parametrima. Kod osoba koje imaju visoku kratkovidnost, ili dalekovidnost  predlažemo ugradnju tzv. fakičnih leća kako bismo im i bez lasera omogućili život bez naočala.. Za osobe kod kojih se pojavi starosna dalekovidnost, ugradnja multifokalnih leća može biti potpuno rješenje za dioptriju i sivu mrenu. Zbog toga je  bitno odabrati medicinsku ustanovu gdje postoji mogućnost laserskog skidanja dioptrije i ugradnje leća, kako odluka o Vašoj operaciji ne bi bila vođena samo raspoloživom opremom i tehnologijom, već isključivo medicinskom logikom i znanjem liječnika.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija