Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Ivanec Sapunar pruža 10% popusta na određene usluge po dogovoru novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Pet pravila za nošenje fiksnog ortodontskog aparata

  • Objavljen: 02. Svibanj, 2017
24291_ivanec.jpg
12373_sapunar.jpg

 

 

Fiksni aparati sastoje se od bravica zalijepljenih na zube i metalnih žica.

Bravice mogu biti konvencionalne i samoligirajuće.

 

 

1. HIGIJENA

Jedan od giavnih uvjeta za nošenje fiksnog aparata je savršena higijena. Budući da se hrana puno više zadržava na zubima tijekorn nošenja aparata, pranje zuba zahtijeva više vremena nego inače. Potrebno je prati zube nakon svakog obroka i upotrebijavati posebne ortodontske, interdentalne četkice te razne oralne tuševe. Te su četkice veličinom i oblikom glave prilagodene da omogućuju lakši pristup ispod žica i bravica.

 

2. PREHRANA

Prvih dana nakon postavljanja aparata preporučuje se mekana hrana. Elementi fiksnog aparata mogu se lako odlijepiti ako se nepažijivo jede, čime se znatno produljuje terapija. Nije dopušteno odgrizanje hrane, tvrda i ljepljiva hrana te slatki napici tijekom cijele terapije.

 

3. PARODONT

Smanjena funkcija žvakanja iziskuje posebnu brigu o parodontu (zubnom mesu koje okružuje zub). Zbog gubitka masaže čvrstom hranom parodont treba dodatno masirati i ispirati tekućinama za ispiranje usne šupijine.

 

4. ŠTITNICI

Ako se pacijent bavi sportom, preporučuje se nositi štitnik za fiksni aparat tijekom bavljenja sportom. Njime će se ublažiti moguća oštećenja obraza i usnice ako dode do udarca u lice.

 

5. RETENCIJA ILI KAKO ZADRŽATI PREKRASAN OSMIJEH

Nakon skidanja fiksnog aparata nužan je period retencije fiksnim i mobilnim retainerima. Duljina retencije ovisi o težini tretirane anomalije, trajanju fiksne terapije te pacijentovoj dobi i navikama.

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Trešnjevka - jug /
  • Specijalistička ordinacija dentalne medicine za ortodonciju Dr.Martina Ivanec Sapunar /
  • Cirkovljanska ulica 2
  • Telefon: 01/386-1654
  • e-pošta: info at ortodoncija-ivanec dot hr
  • komentara: 29,
  • ukupno ocjena: 125
4,99
Pogledajte sve objavljene članke