Augmentacija ili nadogradnja čeljusne kosti

dr.med.dent. Darko Slovša, stomatolog | spec. oralne kirurgije
Augmentacija ili nadogradnja čeljusne kostiUkoliko kost nije dostatna za ugradnju Straumann® implantata, neophodno je pristupiti augmentaciji tj. nadograđivanju i kreiranju kosti presađivanjem vlastite i/ili korištenjem umjetne kosti.

Gubitkom zuba, neovisno da li se radi o gubitku uslijed traume uzrokovane nezgodom ili degeneracijom zuba koji na kraju moramo vaditi, dolazi do povlačenja kosti čeljusti na mjestu zuba kojeg smo izgubili. Protekom vremena to povlačenje uzrokuje zamjetan manjak kosti na toj poziciji i neophodno je ukoliko želimo taj zub nadomjestiti zubnim implantatom, povećati volumen i debljinu kosti na toj poziciji. Postupak nadogradnje kosti zove se augmentacija a kost možemo nadomjestiti umjetnim bio materijalima ili presađivanjem koštanog bloka iz koštane mase samog pacijenta. U dentalnoj poliklinici Smile koristimo bio materijale koji uz dodatak PRP terapije vrlo brzo uklanjaju problem nedostatka kosti. Matične stanice koje dobijemo centrifugiranjem male količine pacijentove krvi i injektiramo na poziciju kosti koju želimo nadograditi, daju odlične rezultate i već za 4 do 6 mjeseci imamo dovoljno koštanog tkiva za implantaciju zubnih implantata. Pošaljite nam panoramsku snimku čeljusti, iz nje ćemo odmah vidjeti da li je nedostatak kosti toliki da je nemoguće pristupiti operativnom postupku implantacije zubnog implantata. Okvirnu ponudu možemo vam poslati odmah a nakon 3D (CBCT) snimke naša ponuda je nepromjenjiva, odnosno dajemo vam zagarantiranu ponudu pri čemu ista može biti samo manja od ponuđene, nikako veća. Ukoliko doktor prilikom dijagnostičkog pregleda i 3D snimke nije uočio nedostatke i nije ih obuhvatio zagarantiranom ponudom, ne plaćate razliku već je obvezujući iznos ponude koja je prihvaćena i potpisana od strane pacijenta.Postupak nadogradnje kosti

Najčešća posljedica dugotrajnog nedostatka zuba ujedno je i najčešća prepreka uspješnom postavljanju implantata, a to je – nedostatak kosti. Brzina propadanja kosti na mjestu gdje nema zuba je individualna i ovisi o nizu faktora poput prehrane ili genetske predispozicije. A kad kost nije dostatna za ugradnju implantata, neophodno je pristupiti postupku njene augmentacije (nadogradnje) ili regeneracije. Augmentacija kosti je rutinski kirurški zahvat kojim se potrebna širina i/ili visina čeljusne kosti postiže presađivanjem vlastite i/ili korištenjem umjetne kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje čeljusti, ako za to postoji minimalna osnova pacijentove kosti. Ovisno o veličini defekta, postupak nadogradnje može se obaviti istovremeno s postupkom ugradnje implantata ili, kod težih slučajeva, treba najprije izvesti nadogradnju, a implantate ugraditi tek nakon vremena neophodnog za zarastanje kosti.


Klinika Smile je certificirani Bone Management centar što znači ne samo da znamo raditi s ljudskom kosti nego da pružamo maksimum u rješavanju problematike kostiju – možemo se nositi s najrazličitijim situacijama i izazovnim slučajevima. U stanju smo uspješno presađivati blokove kosti iz jednog dijela čeljusti u drugi te, koristeći određene sustave, napraviti kost pacijentu koji ju nema.

Cijena postupka augmentacije ili regeneracije kosti je 1.830 kn po poziciji. Da li vam je potrebna ili ne, kod većih defekata implantolog može procijeniti već na osnovu panoramske RTG snimke i prvog pregleda, a konačnu potvrdu dobit ćete nakon 3D CT snimke stanja vaše čeljusti.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija