Sedacija u stomatologiji

dr.med.dent. Darko Slovša, stomatolog | spec. oralne kirurgije
Sedacija u stomatologijiSedacija je anesteziološki postupak kod kojeg se pacijent dovodi u stanje smirenosti i smanjene svjesnosti.


Provodi se pod nadzorom specijaliste anesteziologa dr.sc. Damir Štifanićem. Tijekom zahvata intravenozno se apliciraju lijekovi koji dovode do smanjene aktivnosti živčanog sustava uslijed čega pacijent dolazi u stanje smirenosti, nesvjestan zahvata i protoka vremena, no ostaje omogućena verbalna komunikacija.
U stanju sedacije vitalne funkcije su neometane, odnosno pacijent ne treba pomoć pri održavanju dišnih puteva, kardiovaskularne funkcije ili ventilacije, a može odgovoriti na naredbe poput verbalnog poziva ili laganog dodira.Preporučuje se kod kompliciranih i dugotrajnih zahvata u ustima.
Odlično je rješenje za osobe koje imaju izraziti strah od stomatologa te se kod njih sedacija preporuča i za manje zahvate.
Prije zahvata potrebno je popuniti Upitnik o zdravlju kroz koji se stomatolog i anesteziolog upoznaje sa zdravstvenim stanjem pacijenta, uključujući postojanje alergija na lijekove, postojanje drugih bolesti i lijekova koje pacijent uzima.
Za sve nejasnoće i pitanja, na raspolaganju Vam je naše stručno osoblje koje će Vam objasniti sve pojedinosti vezane uz postupak sedacije i planirane zahvate. .

Nije dozvoljeno jesti i piti 6 sati prije planiranog zahvata, jedino je dozvoljena čista voda i to do dva sata prije početka zahvata
Preporuka je, u dogovoru s liječnikom, prije operacije uzeti uobičajene lijekove, naročito za liječenje srčanih bolesti, hipertenzije, dijabetesa i respiratornih bolesti.
Izuzetak je antikoagulacijska terapija koju treba privremeno ukinuti zbog rizika od pojačanog krvarenja.Tijekom sedacije specijalist anesteziologije intravenozno daje lijekove i prati vitalne funkcije.
Primjenjuje se pulsni oksimetar kojim se prati saturacija arterijske krvi kisikom, monitoring za mjerenje krvnog tlaka, EKG-a i razine CO2 na kraju ekspirija.


                                                                                       Po završetku zahvata…
… potrebno je ostati pod nadzorom stručnog osoblja još otprilike 20-30 minuta, a nakon toga možete otići kući s Vašom pratnjom.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija