Dentalni implantati

dr.med.dent. Josip Čes, stomatolog
Dentalni implantati

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što su dentalni implantati? 

Zubni implantati su vijci, odnosno nadomjesci od plemenitog metala titana koji zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Titan je biološki najkompatibilniji materijal za ljudsku kost. Ugradnjom implantata izbjegavamo brušenje susjednih zubi. S druge pak strane implantatima omogućujemo potpuno bezubim pacijentima izradu fiksnog protetskog rada koji se ne vadi iz usta. 


 

Postupak ugradnje implantata 

Ugradnja implantata provodi se pod lokalnom anestezijom i u potpunosti je bezbolna. Na odabrano mjesto ugrađuje se vijak od titana (zubni implantati), koji se ostavlja 3 – 6 mjeseci da sraste sa kosti. Postupak srastanja naziva se oseointegracija i ključan je za uspjeh terapije.

Nakon toga implantat se otvara i kroz 2 – 4 tjedna zubno se meso oblikuje kako bi se dobio prirodan izgled (kao da zub izrasta iz mesa).

Slijedi protetski dio terapije – izrada zuba koji nedostaje.

Nakon ugradnje implantata vrlo je važno održavati pravilnu oralnu higijenu. Preporuča se korištenje interdentalnih četkica, konca i tuša za zube. Posjeti zubaru trebaju biti češći nego uobičajeno, najmanje 2 puta godišnje, a svake dvije godine potrebno je i snimiti rendgenskom snimkom stanje implantata (ortopantomogram).

 

Za većinu problema sa nedostatkom zuba postoje jednostavnija i jeftinija rješenja, no zubni implantati, tj. implantološka terapija daje dodatnu kvalitetu, udobnost, kao i trajnost i funkcionalnost.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija