Inicijalna parodontološka terapija

dr.med.dent. Josip Čes, stomatolog
Inicijalna parodontološka terapija

Glavni cilj inicijalne parodontološke terapije je smanjiti upalu zubnog mesa i sprječiti širenje upale na koštane “pretince” zuba što može uzrokovati resorpciju kosti i u konačnici i gubitak zuba. Prvi korak u terapiji je uzimanje podrobne anamneze od pacijenta i klinički pregled.

Pacijenti kojima je potrebna ova vrsta terapije navode kao simptome: krvarenje zubnog mesa (gingive), pomičnost zubi, neugodan zadah i otežano čišćenje zubi. Pregledom usne šupljine, stomatolog najčešće primjećuje crvenu, otečenu gingivu, slabije provođenu oralnu higijenu, pomičnost zubi, krvarenje, neugodan zadah. Nakon toga tzv. sondiranjem zubnog mesa, mjerenjem dubine parodontnih džepova i pregledom panoramskih snimki čeljusti, stomatolog odlučuje o daljnim koracima terapije.

U terapiji je od iznimne važnosti i suradnja samog pacijenta pravilnim održavanjem oralne higijene, čime se postiže smanjenje količine plaka i mikroorganizama. Pacijent mora biti upućen da je važna učinkovitost čišćenja i sistematičnost postupka, a ne vrsta četkice i paste za zube. Također je potrebno redovito čišćenje zubi četkicom upotpuniti drugim oblicima mehaničkog čišćenja, kao što su upotreba zubnog konca ili interdentalnih četkica, jer se početne promjene parodontnih bolesti najčešće nalaze u prostorima između zubi. U slučaju da je prisutan i neugodan zadah, postoje posebni strugači jezika. Preporučena je i primjena otopina za ispiranje usta na bazi klorheksidina koji ima visoku djelotvornost u redukciji plaka, primijenjen kao dodatak mehaničkom čišćenju.

Nakon upućivanja pacijenta kako pravilno održavati oralnu higijenu, slijedi uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga iznad i ispod razine zubnog mesa ručnim i strojnim instrumentima. Najčešće se kombiniraju ultrazvučni aparati i ručni strugači (kirete). Ultrazvučni aparati vibracijama postižu lomljenje i skidanje zubnog kamenca, odstranjuju obojenja zuba i zubni plak, dok se kiretama najčešće stružu i poliraju korijenovi zubi u parodontnim džepovima. Zatim slijedi završno poliranje gumicama, trakama, četkicama i pastama za poliranje. Radi uspostavljanja povoljnijih uvjeta za održavanje oralne higijene, potrebna je i korekcija grubih, loše oblikovanih, odstojećih ispuna te neadekvatnih protetskih radova.

U terapiju je obavezno uvesti i antimikrobnu terapiju parodontnih džepova, ali i cijele usne šupljine, kako bi se ostvario konačan cilj – cijeljenje parodonta!

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija