Vodič za poboljšanje oralne higijene

dr.med.dent. Josip Čes, stomatolog
Vodič za poboljšanje oralne higijene

Pravilno se brinuti o svojim zubima zvuči privlačno, ali to je ujedno, na neki način, i zahtjevan posao. Iako briga o vlastitim zubima nije komplicirana, često je najteže nadvladati lijenost kako bi smo zbilja postigli svoj cilj-njegovane i zdrave zube. Pranje zubi jednom ili dvaput dnevno nije dovoljno. Moramo biti pažljiviji dok održavamo zube čistima, jer loš izgled zubi te loš zadah mogu negativno utjecati na naše samopouzdanje. Stoga, ako želimo lijepe i njegovane zube, potrebno je slijetiti ove korake:


1.      Kvalitetna četkica za zube je uvijek od velike pomoći
Najbolje je koristiti mekanu četkicu sa zaobljenim vlaknima. Takva četkica, iako učinkovita u čišćenju-posebno ako ima ukrštena vlakna,  spriječava moguće nadraživanje ili krvarenje desni. Preporučeno je četkti zube minimalno dvaput dnevno.

2.      Koristiti zubni konac ili interdentalne četkice svaki dan
Iako to može zvučati kao dosadan i naporan posao, čišćenje zubi koncem ili interdentalnom četkicom je jedan od najbitnijih faktora održavanja oralnog zdravlja. Čak i kada redovito peremo zube, postoje površine zuba  koje obična četkica ne može dosegnuti, a na kojima se talože ostaci hrane. Ta područja se mogu očistiti jedino zubnim koncem ili interdentalnim četkicama.

3.      Koristiti vodicu za ispirane usne šupljine
Vodica za ispiranje ima vitalnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Na tržištu danas postoji mnogo različitih vrsta pa će ovaj kratki vodič biti od pomoći pri odabiru odgovarajuće vodice za ispiranje usne šupljine.
- osobe koje žele spriječiti pojavu karijesa, trebale bi odabrati vodicu s fluoridom
- osobe koje imaju problema s desnima, trebaju odabrati vodicu koja sadrži cetilpiridinium klorid
- ako postoji potreba za prevencijom isušivanja usne šupljine, posotje i vodice sa velikim udjelom karbometilceluloze.
- oni koji imaju ranice u ustima trebaju odabrati sredstvo s hydrogen peroksidom, dok bi se osobe koje žele dugo imati svjež dah trebale odlučiti za vodicu koja sadrži metal salicilat.
- ovdje je jako bitno naglasiti kako je ta vodica samo dodatna metoda u održavanju oralne higijene

4.      Izbjegavati gazirana pića i pušenje
Gazirana pića sadržavaju ogroman udio šećera i ostalih supstanci koje su štetne za zdravlje zubi, al ii za zdravlje općenito, stoga je najbolje izbjegavati ih. Druga stvar štetna za zube je pušenje. Pušenje je povezano sa nastankom raznih bolesti desni te može dovesti do diskoloracije zubi.

Sve u svemu, ovo su najvažniji savjeti za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine. Posljednji, ali ne i manje važan savjet je:

Redovito, tj. svakih šest mjeseci posjećujmo svog stomatologa, kako bi na vrijeme sanirali moguće stomatološke probleme.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija