Ortodoncija i aparatić za zube

dr.med.dent. Josip Čes, stomatolog
Ortodoncija i aparatić za zube

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što je ortodoncija? 

Ortodoncija, odnosno ortodontska terapija način je ispravljanja nepravilnosti zubi i čeljusti pomoću ortodontskih bravica. 

Osim lijepog osmjeha, ispravljanje zubi važno je i za zdravlje cjelokupnog žvačanog sustava. Pravilni međusobni kontakti zubi osiguravaju ravnomjeran prijenos žvačnog tlaka koji smanjuje opterećenje pojedinog zuba. Također, kod nepravilnih zubi teško je održavati higijenu pa se povećava rizik od nastanka karijesa i upale zubnog mesa. 

Kada je vrijeme za prvi posjet ortodontu? 

Nicanje prvih trajnih zubi, između 6. i 7. godine djetetova života, trenutak je za prvi posjet ortodontu. Naši će stručnjaci na temelju pregleda i RTG slike čeljusti utvrditi kakav je odnos mliječnih i trajnih zubi, gornje i donje čeljusti te savjetovati ukoliko je potrebna terapija.

Neke je nepravilnosti potrebno liječiti i ranije, dok je za većinu najbolja terapija između 8. i 14. godine. Prosječno trajanje terapije je oko 18 mjeseci do dvije godine, no u određenim slučajevima može trajati i dulje. 

Korekcija zubi moguća je u svakoj dobi 

Uslijed gubitka pojedinih stražnjih zuba u dvadestima može doći do poremećaja statike u ustima, stoga je liječenje ortodontskom terapijom moguće (i poželjno) i u kasnijim godinama života. Osim opravdanih razloga, dvadesetogodišnjake zanimaju kako estetika, tako i trendovi. Razvojem novih ortodonstkih materijala i tehnika te lijepim i elegantnim dizajnom, aparatić za zube postao je i svojevrstan modni dodatak. 

Također, ni odrasli nisu imuni na ortodontsku terapiju. Ona im, osim poboljšanja zdravlja zubnog mesa i zuba, omogućava osmijeh kakav su oduvijek željeli i to je sasvim normalno i opravdano. 

Vrste ortodontskih aparatića 

Mobilni aparatić za zube – najčešće se koristi u dobi kada djeca još imaju mliječne zube. Kod njih je najvažnija suradnja djece s obzirom da aparat mora biti u ustima od 14 do 16 sati. Kada nisu u ustima, držite ih u kutijici u kojoj ih i nosite na kontrole. Perite ga vodom i četkicom i uvijek čisti apartatić stavite na oprane zube. 

Fiksni aparatić za zube – na prednji dio trajnih zubi postavlja ga isključivo specijalist ortodont i njega ne možete skinuti sami. Sastoji se od bravica za učvršćivanje i žičanog luka koji ima aktivnu funkciju pomaka zubi. Bravice se na zub lijepe posebnim sredstvima koja ne oštećuju zubnu caklinu, već sadrže fluor koji ju štiti. 

Nekoliko dana nakon postavljanja fiksnog aparata možete osjetiti bol, osjetljivost i nelagodu, no to je u potpunosti normalno dok se ne priviknete. 

Na kontrole je potrebno ići svakih 6 – 8 tjedana, gdje će Vam ortodont (ukoliko je potrebno) promijeniti žice i/ili gumice bez skidanja fiksnog dijela. Osim redovnih kontrola, vrlo je važna i higijena. 

Retencija – neophodna i jednako važna faza nakon aktivne terapije. Nakon pomaka zuba u novi položaj, potrebno je 10 do 12 mjeseci da se koštano tkivo oko zuba mineralizira kako bi se zadržao položaj postignut terapijom. Stoga je potrebno još neko vrijeme nositi retencijsku fiksnu ili mobilnu napravu koja se lijepi na unutrašnju stranu zubi te je potpuno nevidljiva. 

Održavanje higijene za vrijeme trajanja ortodontske terapije 

Na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji su posebno napravljeni za ortodontske pacijente. Zube je potrebno prati nakon svakog obroka jer će se hrana zadržavati oko bravica te svakako pripazite na tvrdu ili ljepljivu hranu. Naša je preporuka da osim klasične četkice, upotrebljavate interdentalnu četkicu i tuš za zube. 

Ukoliko Vam neka od bravica padne, potrebno ju je što prije ponovo zalijepiti. Bravicu svakako ponesite sa sobom kod ortodonta. 

Također, prije početka ortodontske terapije svi zubi moraju biti popravljeni, a higijena treba biti savršena. 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija