Genitalni herpes

mr.sc. Javorka Leko-Grbić, mikrobiolog
Genitalni herpes

Genitalni herpes je mukokutana virusna infekcija koju najčešće uzrokuje Herpes simplex tip 2 (HSV tip 2), a rijeđe Herpes simplex virus tip 1. Ubraja se među češće spolno prenosive bolest. 

Ova bolest se prenosi spolnim odnosom, rijetko uporabom zajedničkih predmeta ili toaleta. Vrijeme inkubacije iznosi 3-7 dana, ponekad i do 14 dana.

Klinički se bolest manifestira vezikulama, pustulama, ulceracijama, rijetko cervicitisom i proktitisom.Lezije se najčešće javljaju na vulvi, perineumu, skrotumu i prepuciju.

Nakon prvog izbijanja bolesti (primarne infekcije), virus se smješta u živčane ganglije donjeg dijela kralježnice, gdje može ostati u latentnom stanju više mjeseci pa čak i godina. česta je pojava recidiva tj. ponovnog izbijanja simptoma (sekundarna infekcija) koja može uslijed perineuralnog širenja virusa i izbiti na više mjesta. Recidivi se pojavljuju redovito na istom mjestu, učestalost im je različita, a ovise o nizu čimbenika. Često su povezani s provocirajućim uzrocima koji dovode do slabljenja imunološkog sustava (menstruacija, stres, infekcija i sl.). 


Genitalni herpes predstavlja opasnu opstetričko-neonatološku bolest, jer neonatalna infekcija može uzrokovati ozbiljne komplikacije , a često i smrt novorođenčeta. Dijagnoza genitalnog herpesa postavlja se na temelju anamneze i karakterističnog kliničkog nalaza, a potvrđuje se izolacijom virusa i serološkim testovima. 

Liječenje se provodi aciklovirom, peroralnom ili parenteralnom primjenom dok lokalno liječenje genitalnog herpesa nije pouzdano. Što se liječenje ranije započne, može se izbjeći izbijanje mjehurića, smanjiti tegobe kao i učestalost recidiva. Lijekovi koji se koriste u liječenju genitalnog herpesa, djeluju na virusne enzime tj. oni su inhibitori DNA polimeraze.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija