Pravilno uzimanje uzoraka za mikrobiološke pretrage - Upute za pacijente!

mr.sc. Javorka Leko-Grbić, mikrobiolog
Pravilno uzimanje uzoraka za mikrobiološke pretrage - Upute za pacijente!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravilno uzimanje uzoraka za mikrobiološke pretrage:

Urin
Da bi se napravila mikrobiološka ili bakteriološka pretraga urina (urinokultura), uzima se u sterilnu posudicu prvi jutarnji urin, i to njegov čisti srednji mlaz , ili urin koji je što duže bio u mokraćnom mjehuru, barem 3-4 sata. Nakon pranja vanjskih spolnih organa, uzima se srednji mlaz. Prvi mlaz se odbacuje jer može biti kontaminiran (zagađen) fiziološkom florom uretre tj. bakterijama koje se nalaze na početku mokraćne cijevi i na vanjskom spolovilu.
Nakon uzimanja uzorka, posudicu treba pažljivo zatvoriti pazeći da se rukama ne kontaminira čep i unutrašnjost posudice. Uzorak ne smije stajati duže od dva sata na sobnoj temperaturi. Ako za to vrijeme ne može stići u mikrobiološki laboratorij može se čuvati 24 sata na +4 °C (u hladnjaku ili na hladnom mjestu). Posudica se ne smije prepuniti da ne bi došlo do prelijevanja i/ili kontaminacije uzorka.

Stolica
Uzima se u čiste i suhe plastične posudice, na čiji je čep pričvršćena žličica za uzimanje uzorka.
Stolica treba biti svježa. Ne smije biti pomiješana s urinom, vodom, uljem, lijekovima... Zamijećene patološke primjese (sluz, gnoj, krv, tekući dio stolice, crvi) najvažniji su pri uzimanju stolice. Njih svakako treba zahvatiti žličicom i spremiti u posudicu.
Treba uzeti 2-3 žličice materijala tako da posudica bude do pola napunjena. Posudica se ne smije nabijati materijalom, jer bi se zbog fermentacije uzrokovane bakterijama, uzorak mogao početi izlijevati iz posudice. 
Uzorak stolice treba što prije donijeti u laboratorij. Ako dostava traje duže od dva sata, uzorak treba čuvati u hladnjaku.

 

Perianalni otisak
Uzorak se uzima ujutro prije defekacije i pranja perianalnog područja. Otisak se uzima pomoću prozirne ljepljive trake (prozirni selotejp) koja se pažljivo lijepi na analni otvor. Treba ga prisloniti uz čmar koji se prethodno ne pere i ne briše. Nakon uzetog otiska traka se lijepi na predmetno stakalce i donosi u laboratorij.

Iskašljaj
Prije davanja uzorka potrebno je dobro isprati vodom (progrgljati) usnu šupljinu, a nakon toga iskašljati samo ako je dobar poticaj. Ako je slab poticaj za iskašljavanje, uzorak može biti kontaminiran pljuvačkom, tako da je dobiveni uzorak u biti ispljuvak, a ne iskašljaj.

Bris (obrisak) uretre, cervixa, rodnice
Muškarci mogu doći u mikrobiološki laboratorij gdje ćemo im uzeti obrisak. Prije uzimanja obriska, važno je ne mokriti najmanje dva do tri sata). Žene 
mogu donijeti uzorke brisa cerviksa i rodnice od svoga ginekologa. U našem laboratoriju se mogu uzeti brisevi rodnice i uretre ženama, te brisevi vulve i orificijuma uretre maloj djeci.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija