Integrativna medicina

dr. Nataša Šemnički, ginekolog
Integrativna medicina



Integrativna medicina ili integrativno zdravstvo je relativno novi pojam zdravstvene skrbi kojim se naglašava ujedinjavanje/sinergija biomedicine-konvencionalne medicine sa različitim modalitetima komplementarne medicine.

Komplementarnu medicinu možemo  primjenjivati samostalno  kao zamjenu konvecionalnoj medicini zbog čega tada nosi nazim alternativna medicina-alternativa uobičajenom. Kada smo uključili oba pristupa  govorimo o integrativnoj medicini, koja je isključivo utemeljena na visoko kvalitetnim znanstvenim dokazima kroz istraživanja o sigurnosti i učinkovitosti  kao osnovnim uvjetom primjene. Studije su dokazale dobre rezultate  osobito kada se koriste modaliteti poput akupunkture, mindfulness tehnike opuštanja i tjelovježbe, joge, prehrambene i biljne pristupe te aromaterapiju.
Bitna značajnost je združen pristup brige o pacijentima među praktičarima različitih disciplina konvencionalne, komplementarne i dijelom alternativne zdravstvene usluge.

Integrativna medicina podržava i potiče prirodnu sposobnost tijela za izliječenjem i koristi prirodne, manje invazivne tretmane kad god je to moguće, uzimajući u obzir sve čimbenike koji utječu na zdravlje i bolesti – dakle ne samo tijelo, već i um i duh kao cjelinu.

Sinergijom dajemo  mogućnost sveubuhvatnog riješavanja aktualnih tegoba i bolesti ali zbog cijelovitog pristupa osigurava i prevenciju bolesti promocijom ukupne homeostaze kroz balansiranu prehranu uz dodatke prehrani i biljne lijekove, različite modalitete tjelovježbe i tehnike upravljanja stresom. Ovim pristupom interpolira se sa modernom Lifestyle medicinom koja  grupno ili individualo pruža potporu promjeni životnih navika  povezanih s pretilošću, dijabetesom i srčanim bolestima.



Lifestyle Medicine je praksa utemeljena na dokazima, a pomaže pojedincima i obiteljima da usvoje i održe ponašanje načina života koji može poboljšati zdravlje i kvalitetu života, kao što je uklanjanje uporabe duhana, poboljšanje prehrane, vježbanje tehnika stresa i povećanje tjelesne aktivnosti. Loši načini života su glavni uzrok suvremenih kroničnih bolesti. Znanstveni dokazi su jasni – odrasle osobe s uobičajenim kroničnim bolestima koje se pridržavaju zdravog načina života postižu brzo, klinički značajno i održivo poboljšanje u vlastitom zdravlju.
Vlastita proaktivna involviranost uz stručnu pomoć u postizanju optimalnog zdravlja podiže svjesnost vlastite snage iscjeljenja i osjećaja osposobljenosti za promjenu načina života.

Integrativni stručnjaci će u razgovoru s vama uzeti detaljnu osobnu i obiteljsku povijesti, terapiju koju koristite, dodatke prehrani i način života. Uključit će i vašu zabrinutost, procijeniti vaše simptome i preporučiti eventualno potrebne dodatne pretrage. Naš je cilj utvrditi uzrok vašeg stanja, stvoriti individualizirani integrativni medicinski plan liječenja uz redovito praćenje vašeg napretka.
Individualizirani plan liječenja može nadopuniti ili ponekad možda zamijeniti neke konvencionalne tretmane novom terapijom, primarno za kronične bolesti ili većinom za uznemirujuće simptome kao što su umor, nesanica, mučnina, bol, anksioznost i stres. Rješavanjem ovih ključnih komponenti zdravlja i fokusiranje na prevenciji, pomaže u postizanju uživanja u boljoj kvaliteti života.

Osnažit ćemo vas unesenom promjenom u vašem životu kroz tehnike, programe i usluge koje nudimo:

  • Holistička psihoterapija– psihoterapijski tretmani koji obuhvaćaju vaše čitavo biće, tijelo um i duh u jednu cjelinu
  • - Terapeutsko pisanje- pisanje terapeutskih priča prema vašem individualnom problemu, prošlom ili sadašnjem
  • Aroma masaža – tehnika masažne terapije uz pomoć personaliziranae primjene različitih aroma ulja
  • -Body-minde tehnike – podučavanje prakse opuštanja uz različite tehnike disanja
  • Joga – tehnike tjelovježbe, disanja i mindfulness-a
  • Program individualnih i grupnih vježbi za različite tegobe i različita stanja kao što su trudnoća, menopauza, kronični stres, umor, problemi s kilažom također uz program za upravljanje životnim stilom-preporuke o prehrani i stilu življenja
  • Integrirana medicinska konzultacija – holistički pristup upravljanju i liječenjukroničnih simptoma te prevencija i liječenje klinički biomedicinski još neprepoznatljivih tegoba odnosno bolesti
  • - Događaji i predavanja- upoznavanje i primjena svih ponuđenih tehnika integrativne medicine te najava mogućeg uvođenja ostalih tehnika (poput npr. terapeutskog crtanja i muzikoterapije)

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija