Psihološka podrška parova u tretmanu neplodnosti

dr. Nataša Šemnički, ginekolog
Psihološka podrška parova u tretmanu neplodnostiU svijetu neplodnost pogađa otprilike 10-20% parova te uzrokuje raznolike reakcije, emocionalne, psihološke i socijalne. Upravo obujam tih reakcija vodi tome da je neplodnost stresan događaj, s učestalošću 50% kod žena te 15% kod muškaraca. 


Istraživanja dalje navode da su depresija i anksioznost česte kod neplodnih parova i to s učestalošću 18,5% kod žena i 7,4% kod muškaraca.No, vrlo često parovi ne znaju koji su utjecaji stresa na neplodnost. Istraživanja su potvrdila da su depresija, anksioznost i stres povezani sa negativnim ishodom medicinski pomognute oplodnje. Iz tog razloga u Zapadnim zemljama u timu za potpomognutu oplodnju je uključen i psiholog kako bi timski radili na ovoj problematici i povećali uspiješnost liječenja.

Bitan čimbenik stresa je neizvjesnost, s obzirom da nije moguće znati kada ili kako će završiti postupak. Mnogim parovima probleme ne predstavljaju odlasci liječniku i odlasci na kontrole već sama spoznaja da možda nikada neće moći postati roditelji. Neki parovi osjećaju određenu razinu straha da će ih se procijeniti kao neadekvatne za medicinski tretman ako iznesu svoje misli o neplodnosti nekome drugome. Vrlo često je teško potražiti emocionalnu podršku, posebno u situaciji kad je naše tijelo „izvan naše kontrole“, a razgovor o emocijama i osjećajima osobu može činiti dodatno ranjivom. Ponekad parovi nailaze na nerazumijevanje obitelji i prijatelja te se izoliraju od okoline koja ima djecu ili koja vrši pritisak na njih pitanjima kada će postati "prava obitelj. Upravo su to sve područja na kojima možete raditi s psihologom. Primarni cilj stručnjaka koji se bave ovim područjem je naučiti partnere kako se nositi s brojnim emocionalnim i fizičkim promjenama vezanim uz neplodnost i medicinske tretmane koji su često bolni i intruzivni.Uz psihologa možete naučiti različite načine nošenja i suočavanja sa stresom, boli, strahom. Neki profesionalci se mogu prvenstveno usredotočiti na partnera i njegovo prihvaćanje situacije. Može vam pomoći u prevladavanju negativnih emocija, bijesa, razočaranja, ogorčenosti,frustracije osobito potaknutih neuspjelim postupcima. Isto tako, može pomoći u prevladavanju osjećaja gubitka, depresivnosti i anksioznosti te različitih prepreka u vezi kao što je nedostatak adekvatne komunikacije ili teškoće na planu seksualnosti. Također, može vam pomoći u donošenju odluka o tretmanu. Dobar stručnjak ima sposobnost pomoći drugima izdvojiti osjećaje, ojačati postojeće vještine suočavanja i razviti nove te naučiti učinkovitije komunicirati s drugima. Mnogi parovi su otkrili da je „kriza“ u periodu neplodnosti postala prilika za njihov osobni razvoj.

Upravo traženje pomoći ne predstavlja znak slabosti nego početak adekvatnijeg nošenja sa stresom s kojim se parovi svakodnevno suočavaju tijekom procesa pomognute oplodnje.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija