Kako izabrati idealan materijal za protetski nadomjestak? (krunice, ljuskice, nadogradnje)

Elena Štimac Vukojević, dr.med.dent., spec. stomatološke protetike
Kako izabrati idealan materijal za protetski nadomjestak? (krunice, ljuskice, nadogradnje)

Više ste se puta vjerojatno pitali zašto nekome na krajevima zubi prosijava tamno, zašto su desni kod nekih zubi tamnije boje ili zašto neki zubi izgledaju prirodnije, a neki manje prirodno. Sve su to karakteristike materijala te načina obrade materijala u stomatologiji. Različiti materijali mogu izgled zuba, a samim time i izgled cjelokupnog zubnog niza dovesti u potpuno drugačije stanje. Ne kaže se bez razloga „koliko para, toliko muzike“ prilikom kupnje nekog proizvoda ili usluge. Ista politika prisutna je i u kupnji i implementaciji stomatoloških materijala i proizvoda. U komunikaciji s pacijentima zaključili smo da oni nisu dovoljno informirani o vrstama materijala u stomatologiji, trajnosti različitih materijala i samoj prirodnosti materijala. Budući da su usta i zubi jedne od najvidljivijih točaka na licu, osjetili smo potrebu da educiramo naše, ali i sve ostale potencijalne pacijente.


Metal keramika i metalne konstrukcije

Metal je jedan od najstarijih materijala koji se koristi u stomatologiji i prema tome ga se može smatrati i najmanje naprednim. To što je najdulje prisutan u stomatološkoj praksi, nikako ne znači da je zastario ili da nije adekvatan materijal za primjenu i izradu protetskih nadomjestaka. Potpuno suprotno! Iako se metal i metalne konstrukcije sve više zamjenjuju potpunom keramikom, metal je još uvijek najčvršći materijal koji je u potpunosti kompatibilan za probleme u usnoj šupljini. Ipak, najveći nedostatak metala smatra se estetika. Metal-keramičke krunice izrađene su od metala koji služio kao baza i porculana (keramike) kojim se oblaže metalna konstrukcija. Takve krunice imaju veliku izdržljivost, no porculan se tijekom godina i godina žvakanja i trošenja zubi može potrošiti, a tada metal izlazi na vidjelo što se uočava kao tamna linija na rubovima zuba uz zubno meso. Laicima takvi zubi mogu izgledati pokvareno i neočuvano, a pacijenti uglavnom nisu zadovoljni izgledom svojih zubi. Metal može početi i prosijavati kroz meso, ukoliko je krunica učvršćena „štiftom“ kao potporom za korijen zuba. Taj metalni „štift“ ili stručno rečeno metalna nadogradnja može prosijavati kroz zubno meso i time potamniti dijelove zubnog mesa pacijenta. Na osmijehu pacijenta to uglavnom djeluje jako neprirodno, a čak i kasnijom zamjenom takve nadogradnje ne može se garantirati ponovni, prirodan izgled i boja zubnog mesa.


Keramika

Keramika zubima daje potpuno prirodan izgled i odličnu estetiku osmijeha. Kako bi transparentnost i prirodnost zuba bila savršena, jako je bitno koji se materijal koristi kao baza vanjskoj keramici na protetskom nadomjestku. Osim metala, danas se sve češće koriste noviji i moderniji materijali također od keramike, koji pružaju dovoljnu čvrstoću zuba, a estetski djeluju kao prirodan zub. Radi se o drugačijem načinu obrade keramike, a budući da su ti materijali svijetli, tamni rubovi i prosijavanje nisu mogući. U ovom slučaju misli se na cirkonsku i e-max ili staklo keramiku, koji su danas sve češći izbor pacijenata.

Cirkon

Cirkon je prozračan što daje svjetliji i prirodniji izgled od metala. Svojom čvrstoćom zadovoljava potrebne stražnjih žvačnih regija, a zbog dobre estetike smatra se najboljim rješenjem za prednje regije zubi. Zbog transparentnosti, prirodnog izgleda i savršene kompatibilnosti s ljudskim organizmom cirkon predstavlja sami vrh estetske stomatologije, što mu ujedno povećava i cijenu u odnosu na nadomjestke na bazi metala. Za očekivati je da će u skoroj budućnosti ova vrsta stomatoloških nadomjestaka u potpunosti istisnuti metal-keramičke sustave koji zbog svoje estetike ne zadovoljavaju današnje standarde savršenog osmijeha.

CAD-CAM e-max keramika ili staklo keramika

Želite li u ustima imati vrhunski materijal izrađen vrhunskom i najmodernijom tehnologijom? U tom slučaju pravi je izbor e-max keramika izrađena CAD-CAM tehnologijom. Mnogi se pitaju u čemu je uopće razlika u odnosu na potpunu cirkonsku keramiku. Osim što se u određenim karakteristikama razlikuje i sam materijal, uglavnom se radi o razlikama u obradi. E-max keramika zbog svoje obrade i karakteristika predstavlja idealno rješenje za frontalne regije zubi. E-max ljuskicama i krunicama se također dobiva savršena estetika individualnih nadomjestaka zubi. Za upotrebu CAD-CAM sustava i tehnologije potrebno je veliko znanje, a uz veliko znanje dolaze i odlični radovi. Radovi izrađeni CAD-CAM tehnologijom uvelike ubrzavaju cijeli proces obrade krunica, ljuskica i ostalih nadomjestaka. U ustima će uz veliku predanost stomatologa i vrsnog tehničara novi zub sjesti na idealno mjesto i time činiti savršenu zamjenu za izliječeni, nadograđivani ili zub koji nedostaje.


Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija