Liječenje oštećene zglobne hrskavice

prof.dr.sc. Mislav Jelić, ortoped | traumatolog
Liječenje oštećene zglobne hrskavice

.

Zglobna hrskavica ima vrlo malu mogućnost cijeljenja. Oštećenja zglobne hrskavice, ako se ne liječe, mogu dovesti do osteoartritisa. U mlađih ljudi, do biološke dobi od 50 godina, najčešća oštećenja zglobne hrskavice su fokalna, gdje nalazimo oštećenje koje je okruženo još uvijek zdravom okolnom zglobnom hrskavicom. Najčešći simptomi oštećenja zglobne hrskavice su bol tijekom i nakon napora uz izljev u koljenu nakon aktivnosti.

 

Koncepti liječenja oštećene zglobne hrskavice

Prema kvaliteti uraslog tkiva, razvila su se dva koncepta liječenja: reparativni koncept kod kojeg obnavljamo oštećenu zglobnu plohu poticanjem urastanja vezivnog tkiva na mjestu oštećene zglobne hrskavice te regeneracija oštećene zglobne hrskavice gdje potičemo nastanak pravog hrskavičnog tkiva na mjestu oštećenja.

 

Reparacijski koncept liječenja

Rezultat ovog koncepta uključuje poticanje urastanja fikrokartilaginoznog tkiva na mjesto oštećenja koja ne prelaze površinu od 2 cm2. Najčešće korištena tehnika ovog koncepta je mikrofrakture.


Mikrofrakture

Zahvat se izvodi artroskopski stvaranjem malih fraktura subhondralne kosti u oštećenju gdje posebnim instrumentom potiče urastanje tkiva u mjesto hrskavičnog oštećenja iz koštane moždine. Tom tehnikom se ne „buši“ kost, nego se kost lomi na više malih mjesta unutar oštećenja zabijanjem malih ušiljenih instrumenata u kost (engleski: micro, fracture). Tkivo nastalo tim načinom ispunjava fokalno oštećenje hrskavice te sazrijeva kao fibrokartilaginozno tkivo, što se prema mnogim autorima zapravo smatra dio procesa endohondralnog cijeljenje u hrskavičnom oštećenju, odnosno u hrskavičnom okolišu. Odmah po zahvatu nastaje jedan jasno formirani čvrsti ugrušak (tzv. „superclot“)  koji se sastoji od mezenhimalnih stanica i faktora rasta. Iz tog čvrstog ugruška se kasnije formira vezivno tkivo koje ispunjava oštećenu zglobnu plohu. Takvo se novonastalo tkivo na mjestu hrskavičnog oštećenja pregrađuje slijedećih 6-12 mjeseci dok ne postigne svoju punu zrelost. Ova tehnika se danas koristi kao zlatni standard te se rezultati svih drugih koncepata i tehnika u različitim kliničkim studijama uspoređuju upravo s rezultatima mikrofraktura.


Regeneracijski koncept liječenja

Rezultat ovog koncepta uključuje poticanje nastanka prave zrele zglobne hrskavice sa svim histološkim slojevima na mjestu oštećenja. Najčešće korištene tehnike ovog koncepta jesu transplantacija autolognih hrskavičnih stanica te mnoštvo operacijskih tehnika koje su izvedene iz te originalne tehnike. U slučaju neuspjeha idući korak je transplantacija dijelova zgloba u sklopu programa transplantacije organa. Transplantacija hrskavičnih stanica se najčešće koristi kod oštećenja površine od 2-4 cm2, dok se transplantacija svježeg osteohondralnog transplantata s donora koristi kod oštećenja površine 4 cm2 ili više.Transplantacija autolognih hondrocita

Ova metoda regeneracije hrskavice se odvija najčešće u dva operacijska akta. Najprije se artroskopski uzme komadić zglobne hrskavice s nenosivog dijela koljena koji se potom u laboratoriju obradi tako da se odvoje stanice od matriksa. Te stanice se potom više puta razmnože te se u drugom aktu, najčešće 2 tjedna od prvog zahvata, implantiraju na mjesto oštećenja. S posebnim ponosom treba istaknuti da su Prof dr. sc. Mislav Jelić i  Prof. dr. sc. Miroslav Hašpl zajedno s međunarodnom grupom autora dobili najprestižniju nagradu na svijetu za rezultate liječenja u sportskoj medicini “Hughston Award” koju dodjeljuje American Orthopaedic Society for Sports Medicine za najbolji znanstveni rad objavljen u iznimno prestižnom časopisu American Journal of Sports Medicine 2008. godine.

   

Implantati u koje urasta okolna zdrava zglobna hrskavica “scaffolds”

Takvi implantati se koriste za liječenje jako velikih i dubokih oštećenja hrskavice te za njihovu ugradnju nema dobnog ograničenja. Takvi materijali imaju funkciju nanostrukturiranih biomimetika i oni se mogu

koristiti i nakon neuspjeha prethodno učinjenih zahvata na zglobnoj hrskavici. Jedan od najuspješnijih implantata ove vrste je Maioregen.Transplantacija osteohondralnog autolognog transplantata

Transplantacija osteohondralnog presatka je jedina metoda koja u potpunosti restorira mikroarhitekturu zrele zglobne hrskavice te se koristi u slučaju kada su svi prethodno učinjeni zahvati bili neuspješni. Svježi osteohondralni transplantat eksplantiran s kadavera je idealan za ugradnju kod velikih oštećenja hrskavice, budući da veličina transplantata nije limitirana.

   
Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija