Patela

prof.dr.sc. Mislav Jelić, ortoped | traumatolog
Patela

.

Patelofemoralni zglob spada anatomski u koljeno, no funkcionalno je potpuno zaseban zglob. Patela je najveća sezamoidna kost u našem tijelu te se nalazi u sklopu tetive kvadricepsa s prednje strane koljena. Ozljede zglobne hrskavice su vrlo česte na pateli, no većina tih oštećenja nisu uzrok bolovima ispod patele, za razliku od onog dijela koljena između natkoljene (femura) i potkoljene (tibije) kosti gdje je gotovo svako oštećenje hrskavice uzrok bolova. Općenito, bolovi u predjelu patele su ujedno i najčešći uzrok bolova u koljenu uopće.


Neoperacijsko liječenje bolne patele

Bolovi u patelofemoralnom zglobu se najčešće uspješno liječe liječe fizikalnom terapijom te uključuju jačanje i balansiranje muskulature koljena, prednje i stražnje lože te primjena procedura za smanjenje bolova. Za neoperacijsko liječenje bolne patele je razvijen poseban sustav vježbi te je konstruirana posebna tehnika i posebni protokoli. Takvo liječenje je uspješno u oko 75% slučajeva te se tako izbjegava operacijsko liječenje. Kod pacijenata kod kojih neoperacijsko liječenje nije dalo rezultata, potrebno je najprije utvrditi uzrok perzistentne boli unatoč jačanju i balansiranju muskulature koljena.


Nestabilna patela kao uzrok patelarne boli

Iskakanje patele najčešće nalazimo u dobi između 14 i 24 godina. Uzrok je nedovoljno razvijena trohleja, odnosno onaj dio natkoljenice po kojem patela klizi kod ispružanja i savijanja  koljena. Takvo stanje zovemo trohlearna displazija i na radiološkoj dijagnostici najčešće nalazimo loše položenu patelu u vidu patele alte i/ili povećanog patelarnog nagiba. Da bismo bili sigurni u uzroke nestabilne patele, nužno je učiniti CT te izmjeriti razne anatomske odnose u koljenu, primjerice TT-TG i slično. Zbog navedenih anatomskih odstupanja, gotovo uvijek nalazimo ili istegnuće ili puknuće ligamenta koji spriječava iskakanje patele, medijalnog patelofemoralnog ligamenta ili MPFL.Operacijsko liječenje bolne patele kojoj uzrok jest nestabilnost

Glavni stabilizator patele je ligament koji se nalazi s unutarnje strane koljena te povezuje unutarnju stranu patele s unutarnjom stranom natkoljenične kosti a zovemo ga medijalni patelofemoralni ligament ili skraćeno MPFL. On spriječava iskakanje patele te je u pravilu oštećen kod nestabilne patele. U slučajevima kada patela iskače ili je koljeno bolno zbog njene nestabilnosti, potrebno je učiniti rekonstrukciju MPFL. U tu svrhu koristimo također minimalno invazivnu tehniku i to na način da se površni sloj od tri postojeća sloja tetive kvadricepsa upotrijebi za rekonstrukciju MPFL. Operacijski zahvat se vrši kroz 3 mala reza. Nerijetko, ako se utvrdi da uz ozlijeđen MPFL postoje i nefiziološki anatomski odnosi u koljenu, potrebno je učiniti proširen zahvat koji osim rekonstrukcije MPFL uključuje i popravljanje anatomskih odnosa unutar koljena. Tada je potrebn učiniti i pomicanje tuberozitas tibije i/ili trohleaplastiku. Prof Jelić je prvi na ovin prostorima počeo raditi zahvate trohleaplastike te ima najveće iskustvo u ovim zahvatima u RH.

 

Operacijsko liječenje bolne patele kojoj uzrok nije nestabilnost

U slučaju da je CT obradom utvrđen poremećen klizni put patele te ako se utvrdi kliničkim pregledom da je to uzrok boli, pristupa se operacijskom liječenju bolne patele. Operacijsko liječenje uključuje najčešće rekonstrukciju koštanih (pomak tuberozitas tibije ovisno o anatomskim vrijednostima izmjerenim na CT, zatim hrskavičnih (mikrofrakture  ili liječenje stanicama) te ligamentarnih struktura (rekonstrukcija medijalnog patelofemoralnog ligamenta, odnosno MPFL). Rekonstrukcija MPFL je upravo glavno polazište operacijskog liječenja nestabilne patele

 

Rehabilitacija nakon operacije na pateli

Nakon rekonstrukcije kliznog puta patele, bez obzira koje strukture su uključene operacijom, potrebno je rasteretiti operirano koljeno štakama tijekom 6 tjedana te tijekom tog perioda postići polako pun opseg pokreta rehabilitacijskim postupcima. Zatim se dozvoljava hod bez štaka, a trčanje se dozvoljava 4 mjeseca od zahvata, a pun aktivan sport 6 mjeseci od zahvata.


Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija