PAPA test

dr. Sanja Gršić-Burić, ginekolog
PAPA test

PAPA test služi za otkrivanje karcinoma grlića maternice i promjena koje mu prethode, a moguće je otkriti i neke upalne promjene. Trebale bi ga raditi sve žene koje su seksualno aktivne i kontinuirano tijekom života.

PAPA – test, PAPA razmaz, test po PAPAnicolauu ili VCE (vagina-cerviks-endocerviks) obrisak je brz, jednostavan i bezbolan test.

U kliničku praksu uveden je pedesetih godina prošlog stoljeća,a uveo ga je američki liječnik grčkog podrijetla Papanicolau, po kome je test i dobio ime.

PAPA test trebale bi obaviti sve žene tijekom cijelog života jednom godišnje ili jednom u dvije godine što ovisi o nalazu testa. Test je najbolje napraviti oko sredine ciklusa, nikako ne za vrijeme menstruacije, jer tada eritrociti prekriju epitelne stanice i one se ne mogu dobro analizirati.

Dva do tri dana prije testa ne treba koristiti nikakve vaginalete, kreme, pjene, pudere niti imati spolni odnos, jer to sve utječe na rezultate testa.

PAPA test, kao niti bilo koji drugi test nije apsolutno nepogrešiv, pa postoje „lažno pozitivni nalazi“ i „lažno negativni nalazi“, tako da je jako važno da uzimanje PAPA testa i njegovu interpretaciju radi iskusni i visokokvalificirani liječnik ginekolog i citolog.

Točnost PAPA testa iznosi 75-80%, a u kombinaciji sa kolposkopijom i histološkom analizom se penje i na 95%.

Nalaz PAPA testa može biti:

  • Uredan
  • Bez nalaza abnormalnih stanica, ali uz upalne promjene (uzročnik ože ili ne mora biti opisan)
  • Abnormalni nalaz

U slučajevima kada su u PAPA testu opisane upalne promjene, obično se provede liječenje i PAPA test ponovi iza terapije. U PAPA testu mogu biti opisani i specifični uzročnici upale; Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Candida, Actinomyces, Chlamydia trahomatis, „miješana flora“ – to su nkupine kokoidno – štapićastih bakterija, koje nije moguće detaljnije definirati, pa se u ovisnosti o kliničkoj slici može raditi daljnja mikrobiološka obrada.

PAPA testom mogu se otkriti i promjene koje ukazuju na infekciju virusima – HPV (humani papilomavirus), HSV (herpes simplex virus).

Posebno je značajna infekcija sa HPV-om, jer je to virus za kojega se smatra da može uzrokovati karcinom grlića maternice, a u PAPA testu se oćituje nalazom stanica koje se nazivaju koilociti. HPV spada u spolno prenosive bolesti – do 60% spolno aktivnih žena ima HPV, a da nema nikakve simptome. U slučajevima infekcije sa HPV-om potrebno je provesti tipizaciju HPV virusa, da se vidi o kojoj se vrsti virusa radi, pa onda prema tome odrediti liječenje i intenzivno praćenje pacijentice.

Treba naglasiti da čak i onda kada je PAPA test abnormalan ne treba odmah pomišljati na karcinom grlića maternice, jer stanice mogu biti abnormalne, a da još uvijek nisu karcinomske.

REDOVNE KONTROLE KLJUČ SU USPJEHA PREVENCIJE KARCINOMA GRLIĆA MATERNICE.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija