Sprej za pomlađivanje

dr. Sanja Gršić-Burić, ginekolog
Sprej za pomlađivanje

 

Pojavio se prvi sprej za raspršivanje u usta, koji na prirodan način podiže razinu hormona rasta u tijelu, i tako pomaže da se organizam vrati u stanje kada je najbolje funkcionirao a mi smo se najbolje osjećali.

 

 

 

Glavni sastojak spreja su sekretogogi - liposomalne molekule koje se sastoje od posebne kombinacije amnokiselina i nekih tvari dobivenih iz biljaka – za koje je dokazano da nemaju štetno djelovanje.

 

Negdje oko 40. godine mnogi se počinju pitati što mogu učiniti kako bi izgledali i osjećali se mlađe, bolje, sretnije te poletnije. Kako se produljio naš životni vijek tako su se aktualizirala razmišljanja kako da ga na prirodan i siguran način učinimo što kvalitetnijim. Jedno od temeljnih pitanja koje je zaokupljalo znanstvenike bilo je - da li je uopće moguće na prirodan način podići u organizmu razinu jednog od najvažnijih hormona mladosti?

 

Radi se o hormonu kojega luči prednji režanj hipofize, žlijezde smještene u mozgu, a koji nam je poznat kao hormon rasta (HGH). Vjerovali ili ne, odgovor je da. I to uz pomoć najnovije generacije serotogaga - poticatelja boljeg lučenja hormona - koji su upakirani u sprej!

Tako se već na prvi pogled ovaj najnoviji suplement hormona rasta razlikuju od drugih koji dolaze u obliku injekcija, kapsula i sl. No, ističe se i po tome što nema nijednu ozbiljnu nuspojavu, a brzo pokazuju puni učinak.

 

Poslije 20. na skliskom terenu

Krenimo od početka.

Najviše hormona rasta u  našem organizmu nalazi se tijekom djetinjstva i adolescencije, kada su rast i razvoj tijela najintenzivniji. Nakon 20. godine postepeno se smanjuje njegova razina pa svakih 10 godina imamo oko 14 posto manje hormona rasta, tako da sa 60 godina imamo tek 20-ak posto količine s kojom smo raspolagali kad nam je bilo 20 godina.

 

Hormon rasta je najmoćnija anti–aging molekula koja utječe gotovo na svaku stanicu u našem organizmu i pomaže joj da se uspješno obnavlja i raste. Kako se u organizmu počinje smanjivati njegova razina, tako postaju sve očitije promjene koje povezujemo sa starenjem: povećava se količina masnog tkiva, smanjuje se mišićna masa, dolazi do pada energije, povećava se rizik od osteoporoze i srčanožilnih bolesti, smanjuje se djelotvornost imunološkog sustava, koža postaje tanja i opuštena, bora se, kosa sijedi, a češće su i nagle promjene raspoloženja te simptomi depresije. 

 

Kombinacija aminokiselina i biljnih tvari

Davno su se američki znanstvenici iz Orenda International upustili u potragu za supstancijom koja bi nam mogla pomoći da organizam opet dovedemo u ono stanje kada je on najbolje funkcionirao, a mi smo se najbolje osjećali. Uspjeli su! Kreirali su novu generaciju sekretagoga, koji na prirodan način dižu razinu hormona rasta kojeg već stvara naša hipofiza, ali ga ne može izlučiti u dovoljnjoj količini – bilo zbog neadekvatne prehrane, nedostatka fizičke aktivnosti ili različitih uzroka povezanih s procesom starenja.

Sekretogogi su liposomalne molekule koje se sastoje od posebne kombinacije aminokiselina i nekih tvari dobivenih iz biljaka, za koje je dokazano da podižu razinu hormona rasta a nemaju štetno djelovanje. Ove su molekule “spakirali” u sprej pod imenom O-Tropin, koji se jednostavno primjenjuje raspršivanjem u usta dva puta dnevno - ujutro te navečer. Sprej se preko sluznice usta brzo upija i ulazi u krvotok pa ne opterećuje želudac, što može biti slučaj sa suplementima u obliku tableta ili kapsula.

Prema preporuci, sprej treba koristiti najmanje tri mjeseca mada postoje podaci da učinak može pokazati već nakon dva tjedna primjene. Posljednja studija objavljena u New England Journal of Medicine ukazuje na zavidno smanjenje masnih naslaga te povećanje mišićne mase kod osoba koje su ga koristile  minimalmo tri mjeseca.

 

Stil života i hormon rasta

Učinak će naravno biti još bolji ako se uzimanje somatotropina upotpuni - redovitim vježbanjem i dobrom prehranom. Savjetuje se tjelesna aktivnost u trajanju od 30 minuta svaki drugi dan. Pritom se za podizanje razine hormona rasta posebno preporučuje ritmička izmjena intenzivnog vježbanja (kroz 15 do 90 sekudi) s manje intenzivnim (kroz 1 do 3 minute). Prenaporno vježbanje naime smanjuje razinu hormona rasta u tijelu.

U prehrani se savjetuje smanjiti količinu  rafiniranih ugljikohidrata (šećera, bijelog brašna isl.), povećati unos dobrih masnoća (omega 3 masne kiseline), te svakodnevno uzimati mnogo svježeg povrća i voća.

 

Na kraju

Ovaj oralni sprej je rezultat 15-godišnjeg rada istraživača Orenda International. To je prvi anti-aging suplement bioidentičnog hormona rasta u obliku spreja. Učinkovitost i sigurnost njegovih aminokiselina i biljnih tvari dokazuje niz znanstvenih studija.

 

Preporučuje se:

osobama starijim od 40 godina, koje imaju osjećaj pada energije, višak tjelesne težine, autoimunu bolest, artritis ili drugu kroničnu bolest zbog koje svakodnevno trpe bol koju teško smiruju lijekovima, ženama s izrazitim menopauzalnim tegobama, onima koji su bili na operaciji pa nastoje ubrzati proces cijeljenja rane te svima koji se žele osjećati dobro.

 

Ne preporučuje se:

mlađima od 25 godina, osobama s aktivnim zloćudnim bolestima, trudnicama, dojiljama.

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija