Prozirni aparatić je popularan ali terapiju obvezno mora voditi ortodont!

izv.prof.dr.sc. Tomislav Lauc, spec. ortodoncije
Prozirni aparatić je popularan ali terapiju obvezno mora voditi ortodont!

Stomatolog, ortodont, antropolog, doktor biomedicinskih znanosti, viši znanstveni savjetnik, ravnatelj Stomatološke poliklinike Apolonija, predavač na četiri fakulteta, stalni sudski vještak za stomatologiju, predsjednik Hrvatskog društva ortodonata i glavni urednik časopisa za ortodonciju (SEJODR) – ne biste vjerovali, ali sve ove funkcije obavlja samo jedna osoba – dr. Tomislav Lauc. S prezaposlenim dr. Laucom, jednim od najvećih stručnjaka za ortodonciju u Hrvatskoj, razgovarali smo u prekrasno uređenom prostoru Poliklinike Apolonija o novitetima, ali i trendovima u ortodonciji i stomatologiji.

Dr. Lauc, nekako mi se čini da je percepcija javnosti kako se ortodoncija najviše veže uz djecu i mlade pa bih voljela da za početak razjasnimo – postoji li prepreka vezana uz godine, kada je o ortodonciji riječ?

– Suprotno raširenom vjerovanju, ortodoncija nije samo za dječji uzrast. Pravilan zagriz i lijep osmijeh podjednako su važni i ostvarivi u svakoj dobi. Zanimljivo, ali u našoj poliklinici čak imamo više odraslih pacijenata nego djece.

Druga česta zabluda vezana uz ortodonciju je da se ortodontski tretmani provode isključivo iz estetskih razloga. Objasnite nam zašto je tako važno imati dobar zagriz?

– Zagriz je ključan za zdravlje cijelog žvačnog sustava. Jedna od tegoba koju sve češće viđamo, a u vezi je s nepravilnim zagrizom, poremećaj je žvačnih mišića i čeljusnog zgloba. Ti su problemi vrlo neugodni i obuhvaćaju niz simptoma poput boli i poremećaja funkcije čeljusti. Nepravilan zagriz može dovesti i do jakog trošenja zuba te njihova rasklimavanja, kao i do različitih problema sa zubnim mesom. Preosjetljivost zuba, bolnost na hladne podražaje, uglavnom u podlozi ima poremećaje zagriza i kod takvih pacijenata nije rješenje samo četkanje zuba posebnim pastama, nego i ispravljanje zuba.

Biste li onda rekli da ortodontski tretmani dugoročno čuvaju oralno zdravlje i štite od nepotrebnih komplikacija, pa na kraju i od nepotrebnih troškova jednom u budućnosti?

– Svi naši ortodontski i stomatološki tretmani najbolje su ulaganje u zdravlje zuba i čeljusti i sigurno jamstvo zadovoljstva pacijenata. Tretmanima, koji se planiraju prema protokolima vodećih europskih i svjetskih stručnih društava, postižemo vrhunski rezultat tako da je posjet našoj poliklinici samo dobitak. S pomoću osjetljive dijagnostike na vrijeme detektiramo poremećaje u najranijim stadijima i djelujemo preventivno kako bismo spriječili nastanak problema.

„Nakon terapije pacijenti moraju nositi retenciju. Riječ je o uobičajenom postupku kojim osiguravamo očuvanje rezultata ortodontske terapije“

Kada biste preporučili napraviti prvi ortodontski pregled kod djece – dok još dijete ima mliječne zubiće ili kada dobije trajne?

– Preporučljivo je što prije započeti s brigom o pravilnom zagrizu. Puno je lakše planirati ortodontsku terapiju ako dijagnostika uključuje dulje praćenje i usmjeravanje rasta i razvoja zuba. Upravo se takvom interceptivnom ortodoncijom sprječavaju veći ortodontski problemi. Naš je savjet posjetiti ortodonta čim se pojave trajni zubići ili ranije ako stomatolog tako procjeni.

Nama odraslima je dosta važno da se zubi ispravljaju gotovo neprimjetno. U tu je svrhu moderna ortodoncija razvila neka vrlo zanimljiva rješenja – Invisalign, mobilni i potpuno proziran aparatić te fiksne aparatiće s bijelim i prozirnim bravicama, takozvane estetske fiksne aparatiće. Koliko ih pacijenti često traže?

– Često su naši pacijenti poslovni ljudi i javne osobe te osobe koje obavljaju neka specifična zanimanja – mnogi od njih žele neprimjetan aparatić. S druge strane, neki pacijenti žele da terapija traje što kraće ili im je važan financijski aspekt. Sve to provodimo u skladu s konceptom boutique-stomatologije, koja podrazumijeva individualni pristup pacijentu. Mogu reći da nam je svaki pacijent poseban. To je naprosto filozofija našeg poslovanja.

Možete li nam malo objasniti kako izgleda terapija aparatićem Invisalign? Mogu li se ovom terapijom riješiti čak i teže ortodontske anomalije?

– Nakon specijalističkog pregleda slijedi nekoliko faza izrade Invisalign-folija. Prvo radimo digitalni model svih zuba (za to koristimo najmodernije skenere koji su zamijenili uzimanje otisaka). Po tom modelu radimo prozirne Invisalign-folije. Na temelju specijalističkog pregleda, digitalnog skena i eventualno drugih snimaka napravit ćemo detaljnu dijagnozu i isplanirati terapiju. Potom na zube postavljamo uporne točke ili grebene (izvorno attachment) koji su od kompozitnog materijala u boji zuba. Nakon postavljanja grebena pacijent prima Invisalign-folije kao i upute za njihovu promjenu, higijenu te informacije o tijeku terapije i kontrolnim pregledima.

Nakon Invisalign-terapije pacijenti nose retenciju koja osigurava očuvanje rezultata ortodontske terapije.


Je li mobilni Invisalign pogodan izbor baš za sve pacijente ili ih ipak preporučujete samo u određenim slučajevima? 

– Ne postoji ograničenje za ortodontske terapije, pa tako ni za terapije Invisalignom. Ova je terapija u stanju riješiti čak i teže ortodontske anomalije. Njezin je cilj ponajprije korekcija težih nepravilnosti zagriza, a zatim i estetika osmijeha. Invisalign mogu nositi sve dobne skupine kao funkcionalnu ili čisto kao estetsku terapiju.

„Invisalign je primarno ortodontski aparat i terapiju treba provoditi specijalist ortodoncije“

Što je još potrebno znati, a da bi ova terapija dala najbolje rezultate?

– Vrlo je opasno predati se u ruke stomatološkim ordinacijama koje nude Invisalign, a nemaju specijalista ortodoncije jer je Invisalign primarno ortodontski aparat. Vrlo često viđam rezultate takvih loših pokušaja ispravljanja zuba koji naprave puno veće probleme nego što su to bili na početku. Također, treba izbjegavati reklame koje pozivaju na koncept ravnanja zuba u nekoliko mjeseci jer je to obično zavaravanje pacijenata. Prava funkcionalna Invisalign-terapija traje gotovo koliko i klasična ortodontska terapija.

Kakva je uloga pacijenta u terapiji?

– U ovom je sustavu iznimno bitna disciplina i motiviranost samog pacijenta. Pacijent može skinuti svoje Invisalign-folije kad god želi, ali treba znati da se folije moraju nositi barem 20 sati na dan.

No, nakon što se zubi isprave, za vaše pacijente tu priča ne staje. Već ste spomenuli kako je važno nositi retainer i redovito se kontrolirati te paziti na pravilnu oralnu higijenu. Koliko često preporučujete ortodontske kontrole?

– Tako je, nakon zahvata naša briga o pacijentu ne prestaje. Razvili smo sustav praćenja i razmjene informacija s pacijentima. Primjenjujemo fiksnu i mobilnu retenciju kod većine pacijenata te ih kontroliramo svakih nekoliko mjeseci kroz 18 mjeseci, a često i dulje. Teško je reći kada je razdoblje retencije završeno jer je to kod svakog pacijenta individualno. Jako se ponosimo našim rezultatima te zbog toga vrijedno radimo na tome da ih takvima i zadržimo.

Za kraj, zanima me kako se osjećate kada vidite pacijenta koji je imao velikih ortodontskih anomalija, a sada ne skida osmijeh s lica?

– Divan je osjećaj kad svoje znanje i vještine možete prenijeti u individualnu brigu o svakom pacijentu koji izlazi iz ordinacije s još većim i ljepšim osmjehom.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija