Roditelji trebaju prati djeci zube

dr.med.dent. Vladimir Basić, stomatolog
Roditelji trebaju prati djeci zube

U prijašnjem članku spomenuo sam potrebu kontrole i/ili četkanja zubi djeci do deset godina. Stoga bih se ovdje htio posebno pozabaviti pravilnom higijenom usta i zubi u dječjoj dobi i naznačiti ono što u svojoj praksi svakodnevno savjetujem roditeljima.

Zapravo je možda sve to najbolje približiti Vam osobnim iskustvom i primjerom. Pogotovo u vrijeme kada svi dijele sve sa svima…

Moje dijete je upravo, hvala lijepo, krenulo u prvi razred osnovne škole. Prošle sam (zadnje) godine vrtića od odgajateljica zamoljen da djeci održim kraće predavanje o zubnoj higijeni. Nisam htio biti radikalan pa sam ponio modele čeljusti i lijepo im pokazao najjednostavnije tehnike četkanja zubi. Malo su se igrali lovice s gipsanim zubalima, jedno razbili, malo pregledavali ogledalcima zube međusobno i to bi bilo to, zaboravili bi sve do sutra i dalje radili isto – četkali kako (ne)znaju i (ne)umiju…    …da na kraju nisam svima rekao da istu večer svakako zamole roditelje da im prekontroliraju i operu zube velikom mekanom četkicom.

Uslijedio je šok među tetama ostavljenim da, usred propasti tranzicijskog javnog zdravstva, i dalje pričaju o zubić vilama, gricu i grecu ili izvikuju parole ''ujutro za ljepotu/navečer za zdravlje''. Nema ništa loše u tome, ali cijelo vrijeme ukazuje na manje bitnu stvar…

Da, bitno je da dijete nauči prati zube, stekne svijest i naviku, ali još je važnije da zubi budu čisti jer, da se i ja poslužim starom poslovicom prof. Rajića, utemeljitelja moderne preventivne stomatologije na ovim prostorima, ''čist zub je i zdrav zub'', a dokazano je da u prvom desetljeću svog života djeca jednostavno NE MOGU dobro očistiti zube.

Trebate li dokaz? U većim drogerijama se prodaju tabletice boje koje dijete otopi u ustima i one otkriju neoprano područje na zubima. Isprobajte ih i na sebi. Prije nego mi povjerujete dajte ih djetetu nakon što samo opere zube. Posebno će efektno obojeni biti zubi u nicanju i ispadanju jer se tada sami od sebe (slinom, žvakanjem) najlošije čiste.

Problem neučinkovitog pranja zuba kod djece nije isključivo uzrokovan motoričkom i psihološkom nezrelošću, već je svakako i obiteljske i javnozdravstvene prirode. Ponovno ću pokušati ilustrirati izrečeno primjerom. Velika većina djece (ali i mnogi roditelji) ne znaju da im je s punih šest godina iza mliječnih kutnjaka izrastao najvažniji zub koji će ikada imati. To je prvi trajni kutnjak (šestica). I dijete ga zato ne pere, daleko je, ono ima malu četkicu, a zub je trostruko veći od drugih koji su možda već pokvareni pa karijesne bakterije lako pređu na novu žrtvu i tako krenu isključivo loša iskustva sa zubarima. A sve se moglo spriječiti time da roditelji kupe mekanu veliku četkicu i svaki dan, nakon što dijete samo opere zube, od najranije dobi, dobro iščetkaju sve zubne plohe.

https://youtu.be/l52KGt_PXDE

Kako god to postigli, uz ritualni plač, nagovaranje, ucjenjivanje ili odobravanje – ne smijete odustati… Sve su to faze i što dijete bude starije sve ćete manje morati korigirati, a više kontrolirati.


Drugi dio cijele priče je u količini i, što je još važnije, konzistenciji šećera koji se u međuobrocima unose. Zašećereni napici od dojenačke dobi, lizalice, ljepljivi bomboni (kiki, bronhi itd) daleko su, u kombinaciji s nečetkanjem od strane roditelja, najopasniji za dječje zube. Iz osobnog iskustva znam, nakon što se dijete vrati s neke proslave (nisam baš toliko zadrt da mu zabranim bombone i lizalice na rođendanu ili nekoj drugoj prigodi), koliko i ja kao profesionalac imam poteškoća u uklanjanju zalijepljenog progriženog završetka lizalice ili ljepljivog i ljigavog ''kikibon'' koncentriranog šećera.

https://youtu.be/N493efeozKc

Mišljenja sam da na tim proizvodima treba stajati upozorenje za roditelje, slično onom koje stavljaju na duhanske proizvode. Protivno tome, na (mom) prvom školskom roditeljskom sastanku učiteljica je slavodobitno izjavila da će kruna školskih izleta ove godine biti odlazak u Krašograd. Poželio sam odmah upitati znači li to da će u četvrtom razredu ići u Tvornicu Duhana Rovinj. Ipak nisam reagirao, ne želim djeci uskraćivati radost odlaska u kuću od slatkiša, ali ću se tijekom godine potruditi naučiti ih kako da učinkovito iz njih izbace vještice u bakterijskom obliku.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija