Saniranje pokvarenih mliječnih zubi bez brušenja

dr.med.dent. Vladimir Basić, stomatolog
Saniranje pokvarenih mliječnih zubi bez brušenja

Vaše dijete se boji zubara? Evo rješenja.

Hall metodu prekrivanja mliječnih kutnjaka ultra tankom metalnom krunicom koja morfološki savršeno odgovara prirodnom zubu razvila je i popularizirala škotska doktorica dentalne medicine Norna Hall početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Od tada smo prikupili puno kliničkog iskustva te je u zadnjih nekoliko godina opisana metoda zbog svoje jednostavnosti, učinkovitosti i bezbolnosti stekla brojne poklonike diljem svijeta, kako među stručnjacima, tako i među malim pacijentima i njihovim roditeljima.

Princip je jednostavan i baziran na godinama kliničkih i mikrobioloških istraživanja metabolizma karijesa. Dokazano je da promjenom prehrane (ograničavanjem ugljikohidrata) i redovitim i pravilnim četkanjem (od strane roditelja!) dolazi do prestanka karijesnih procesa uslijed smanjenog dotoka šećera kao primarne hrane bakterija u karijesnom oštećenju i pripadajućim naslagama (zubnom plaku). Na takav se, još uvijek, pokvareni zub tada postavlja prefabricirana tanka metalna navlaka (renomiranih proizvođača; npr. 3M ESPE) koja ga potpuno štiti od ulaska bakterija i plaka. Ako se koristi unutar svojih ograničenja (ne smije se stavljati na bolni zub, već isključivo nakon liječenja, ali tada samo kao trajnije restauracijsko rješenje od obične plombe) metoda ima 99% uspješnosti dokazane dvadesetogodišnjim kliničkim radom.

Najbolje od svega je što nema brušenja ili je ono minimalno i bezbolno i ne zahtijeva iglu i anesteziju (osim eventualno površinske, bez igle, u spreju ili gelu). Sve što roditelj i dijete trebaju učiniti jest redovito kontrolirati zube i usvojiti metode četkanja dječjih zubi od strane roditelja. Znanstvena je činjenica da djeca do 10 godina ne mogu sama dovoljno dobro oprati zube, kao što se većina ne može niti posve samostalno brinuti o higijeni drugih dijelova tijela. Zato je usavršena metoda koju nazivam korekcijska kontrola gdje roditelj nakon što dijete samo opere zube, barem jednom dnevno temeljito, mekanom velikom četkicom opere sve zubne plohe djetetovih zubi. Naravno, treba izbjegavati zašećerene napitke i ljepljive bombone jer takva vrsta prehrane direktno utječe na otapanje zubnih tkiva u karijesnom procesu i stvara velike poteškoće u odstranjivanju te ljepljive mase s djetetovih zubi. Čokolada je ovdje puno manje opasna i može se savršeno dobro (iz osobnog roditeljskog iskustva) kontrolirati temeljitim večernjim četkanjem zubi.

Usvajanje ove dvije paradigme: izbacivanje ljepljivih ultrazašećerenih tvari iz prehrane i roditeljskim korektivnim četkanjem zaustavit će sve karijesne procese na dječijim zubima, a Hall metalne krunice vratit će zubima savršeni oblik i funkciju – najtrajnije moguće, bez brušenja i potpuno bezbolno!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija