Što je to ”vađenje živca”?

dr.med.dent. Nino Balenović, stomatolog
Što je to ”vađenje živca”?

Liječenje kanala korijena zuba ( “vađenje živca” ) je endodontski postupak koji primjenjujemo kada duboki karijes ošteti zubnu pulpu (”živac”). Karijes se s vremenom širi i ukoliko se ne liječi dolazi do pulpe zuba i inficira i nju. Oštećeni živac  može reagirati upalom (pulpitis) koju ćete svakako osjetit ili odumiranjem (nekrozom) koja može proći i bez simptoma. Iste promjene mogu uzrokovat ozljeda ili trauma zuba.

Simptomi koji se javljaju kod upale pulpe (živca) su osjetljivost na toplo i hladno, spontana bol (”kuckanje”) koja se pojaćava noću, bol pri žvakanju ili ”prišić” (fistula) na zubnom mesu povrh zuba.

Prije početka vađenja živca radi se rentgenski snimak zuba (zub se slika) da bi se vidjelo u kakvom je stanju i koliko ima kanala.

Liječenje započinjemo anestezijom, nakon toga slijedi trepanacija odnosno ”otvaranje zuba”. Dva su moguća nastavka.

Prvi je da se u zub stavi ”otrov” koji će umrtviti živac (dokrajčiti živčana vlakna). Nakon 10-14 dana kanal se instrumentira tj. ”čisti” iglicama, ispire i suši. Tako se uklanjaju bakterije i kanal se proširuje dovoljno da bi se mogao napuniti. Između dvije posjete može se staviti lijek tj. antiseptičko sredstvo. Ako nema nikakvih simptoma tj. ako zub ne boli, kanale punimo gutaperka štapićima i odgovarajućom pastom.

Drugi način je da se u jednoj posjeti zub anestezira, otvori i izvadi živac. Može se puniti odmah ili u idućoj posjeti. Kada su svi kanali napunjenji i simptomi upale nestali, može se pristupiti restaurativnom dijelu terapije. U prijevodu to znači da se na ovakvom zubu može izraditi ispun (plomba) ukoliko postoji dovoljno zdravog zubnog tkiva ili se pristupa izradi individualne nadogradnje i krunice ukoliko ne postoji dovoljno zubnog tkiva.

Kako zub bez pulpe više nije živ (on je avitalan), caklina će s vremenom potamniti. Tamni zub može se izbijeliti.

Ukoliko se upala ne tretira velika je vjerojatnost da će tkivo unutar zuba usred propadanja samo odumrijeti i bol će nestati. Ipak, tako odumrijela unutrašnjost zuba podložna je napadima mikroorganizama i može doći do infekcije koja se širi prvo na korijen zuba pa na okolno područje. Bez obzira u kojem se trenutku pulpitis dijagnosticira, pribjegava se endodontskom zahvatu ili, kako obično kažemo, vađenju zubnog živca.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija