Zubni implantat kao rješenje

dr.med.dent. Nino Balenović, stomatolog
Zubni implantat kao rješenje

Zubni implantat je mali vijak koji se ugrađuje na mjesto na kojem nedostaje zub u kost gornje ili donje čeljusti. Najčešće je napravljen od titana, biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo. Implantat služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba odnosno kao nosač za krunicu, most ili protezu.

U današnje vrijeme gubitak zuba je sasvim uobičajen zbog slabog zdravlja zubi i bolesti desni. Prazan prostor mora se nadomjestiti zbog funkcionalnih i estetskih razloga. Implantat ima ulogu nosača krunice ukoliko nedostaje jedan zub, odnosno nosača mosta ukoliko se radi o nedostatku većeg broja zubi. Ukoliko nedostaje jedan zub ugradnja implantata je najbolje rješenje jer u tom slučaju čuvamo dva susjedna zdrava zuba koji bi se morali brusiti ukoliko se ugrađuje klasičan most.

Postupak ugradnje implantata je bezbolan jer se obavlja u lokalnoj anesteziji. U prvoj posjeti se ugradi implantat u kost koji se prekrije sluznicom. Vrijeme sraštavanja kosti i implantata (oseointegracija) je oko 3-6 mj. Nakon tog perioda otvara se implantat i u njega se postavlja nastavak za cijeljenje zubnog mesa koji ostaje 2-4 tjedna. Zatim se na zubni implantat postavlja nadogradnja, uzima otisak i izrađuje definitivni protetski rad. Nadogradnja ima ulogu izbrušenog zuba, a na njega se na kraju postavlja keramička zubna kruna (navlaka).

Implantati nude trajno rješenje za gubitak zuba. Nakon vađenja zuba dolazi do propadanja kosti u tom području. Ugradnjom implantata spriječava se daljnji gubitak koštane strukture. Jednom kada se implantat potpuno integrira u čeljust djeluje jednako kao i vlastiti zub, možete jesti hranu koju želite i govoriti s punim povjerenjem.

Odgovarajuća njega je neophodna kako bi trajno uživali u brojnim prednostima svojih novih zubi. Povećano nakupljanje bakterija može dovesti do upale. Takve upale predstavljaju rizik za implantate. Uz pravilnu oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu implantati mogu trajati doživotno. Uz detaljan pregled implantata potrebno je i profesionalno čišćenje zubi.

Autori: Kristina Horvat, Nino Balenović ( ordinacija Balenović)

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija