Zubni kamenac - što je i kako ga se riješiti

dr.med.dent. Nino Balenović, stomatolog
Zubni kamenac - što je i kako ga se riješiti

 

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima nastala mineralizacijom plaka koja se s vremenom taloži na zubima. Podloga za nastajanje zubnog kamenca je zubni plak koji prijanja na zubne površine i može se ukloniti samo mehaničkim čišćenjem odnosno četkanjem zubi. Kada plak stoji na zubima duže vrijeme, pod utjecajem minerala iz sline, na zubima se stvara zubni kamenac. Plak je obilniji ako se uzima kašasta, mekana i ljepljiva hrana bogata ugljikohidratiama (slatkiši, bijeli kruh, peciva, ušećereno voće).

 

Problemi koje zubni kamenac uzrokuje

Kamenac je naslaga koja osim što mehanički smeta, zbog nakupine bakterija uzrokuje i upalu zubnog mesa (gingivitis i paradontitis). Bakterije su prisutne u velikom broju na površini zubnog kamenca gdje formiraju plak na jednak način kao i na zubima. Također, hrapava površina kamenca pogoduje bržem nakupljanju plaka nakon što ga se mehanički ukloni četkanjem. Dakle, iako sam kamenac nije nastanjen bakterijama, ipak ima značajnu ulogu u razvoju gingivitisa i paradontitisa jer čini plodno tlo za nakupljanje i razvoj zubnog plaka. Uz to, otežava uklanjanje plaka jer oblikuje neravne površine koje su nedostupne četkanju.

Osim oralne higijene važan faktor u nastajanju kamenca je slina pacijenta (utječe na mineralizaciju- otvrdnjavanje kamenca), ortodontske anomalije ( zbijeni zubi koje nije moguće temeljito oprati ), odstojeće plombe ( koji pogoduju skupljanju plaka), nekorektno napravljeni protetski radovi, itd.

Najviše kamenca se može naći u blizini izvodnih kanala žlijezda slinovnica. Smatra se da se kod osoba čija slina sadrži visoke koncentracije kalcija, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac  te da se kamenac ne stvara do devete godine života. Uobičajena mjesta velikog nakupljanja su jezične površine donjih sjekutića (s unutarnje strane) te vanjske površine gornjih kutnjaka.

Ne postoji određeno pravilo kojom se brzinom kamenac vraća: neki pacijenti dolaze na tretman svaki mjesec, dok se drugi vraćaju svakih šest mjeseci ili pak godinu dana.

 

Odstranjivanje kamenca

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i bezbolan postupak. Još uvijek se u velikoj mjeri koriste sonični uređaji, dok se tzv. ručno odstranjivanje više ne prakticira.

Odstranjivanje kamenca kod kuće je neučinkovito a čak i opasno jer se pacijenti mogu lako ozljediti. Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zubi kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za stvaranje kamenca

Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, ali dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistavi osmijeh.

 

Autori: dr. Nino Balenović i dr. Kristina Horvat

 

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija